Maminka.czKam s dětmi

Rodičovská dovolená na cestách: 1. díl: Je rozhodnuto!

Veronika Vlachová 25.  7.  2016
Naprosto s vámi souhlasím, že rodičovská dovolená znamená spíš pěkný záhul. S dvěma malými dětmi na krku jsem často ráda, že si stihnu ráno vyčistit zuby (a u toho ládovat prádlo do pračky), uvařit si kafe (a samozřejmě ho vypít studené), nebo si dojít na záchod (a ne o samotě!). Vypadnout z tohoto kolotoče se mně, mému muži i našim malým capartům podařilo díky dvouměsíční cestě po západní Evropě. Jednoduše řečeno: vzali jsme si onen název „dovolená“ trochu k srdci a vyrazili.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Objet jen tak autem Francii, Španělsko a Portugalsko, strčit nohu do Biskajského zálivu nebo se slunit u Atlantiku byl můj i manželův sen ještě před čtyřmi lety. A nic by nám v tom nebránilo, kdybychom se během těch pár let nerozrostli o další dva malé, křičící a občas vzdorovité členy naší rodinné posádky.

„S nimi vyrazit někam na dlouhou cestu, když mi puká hlava z jejich rámusu, jen když jedeme autem na páteční nákup? Ani náhodou!,“ argumentovala jsem na manželův návrh, že bychom mohli vyrazit za naším snem i s dětmi. O pár týdnů později sedím v autě po náročném balení s navigací v ruce, která ukazuje osm tisíc kilometrů. Přesně tolik nás teď čeká projet v západní Evropě. Bude to skutečná jízda. Rodinná dovolená, na kterou asi nikdy nezapomenu. Tak jdem sešlápnout plyn.

Proč je rozhodnuto?

Ve skutečnosti to byl ten nejlepší a jeden z nejdobrodružnějších nápadů, který mohl mého muže napadnout. Ostatně, co si budeme namlouvat – mít dvě malé děti, přičemž jeden z nás pracuje na volné noze, kterému postačí jen laptop a připojení k internetu (chápejte: mě), a druhý si oficiálně užívá rodičovskou dovolenou (světe, div se: můj muž), je nejlepší konstelace, při které vás doma nic nedrží. A po omrknutí našeho rodinného rozpočtu, ze kterého jsme s vědomím dlouhého výletu neukrajovali zbytečně přespříliš, bylo nakonec rozhodnuto: pojedeme!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Plán je nejasný

Když už šlo do tuhého a termín našeho vytyčeného výjezdu se blížil, kupily se i nejasnosti typu: kam přesně pojedeme? Bude to děti bavit? Kde budeme vůbec spát? A co když uprostřed naší cesty děti onemocní, nebo se jim něco stane? Nebo si, nedej bože, už po pár dnech polezeme všichni na nervy?

Užijte si s dětmi léto plné cestování

Nadšení z nového dobrodružství se míchalo s obavami i strachem, zda se to dá vůbec s dětmi ve věku tři roky a devět měsíců přežít s dostačujícím duševním zdravím. Kolik nás to bude stát peněz i trpělivosti? Ale jak se říká: kdo se bojí, nesmí do lesa. A protože stále patříme do kategorií lidí, kteří mají rádi výzvy, balíme holínky, pláštěnky, obinadla, náplasti, dezinfekce, kupu zábavných her, toaletní papír i živočišné uhlí, kdyby došlo na nejhorší, a cpeme zmenšeninu našeho bytu do auta.

Hlavně nic nečekat

V hlavě mi po výjezdu z domu s napakovaným kufrem i rakví na střeše běhají nehrůznější představy i katastrofické scénáře. Dopínám pás a mám teď spoustu hodin na to přemýšlet, do čeho mě můj manžel zlanařil. Před námi je náš první vytyčený cíl: Kolín nad Rýnem. Což znamená přes sedm hodin čistého času sezení v autě. V praxi to bude tak minimálně deset.

Teprve po 300 kilometrech dumání, neustálého uklidňování neklidné dcery i syna v autosedačkách, vytahování trumfů v podobě nejrůznějších dobrot z tašky, nebo provětrávání repertoáru lidových písniček či vyřčení několika výhrůžek přijímám představu, že od této cesty bych neměla nic čekat. S dětmi se vše může ze dne na den vše změnit. Proto se shodujeme s mužem na jednom: plánovat budeme jen pár dní dopředu. A tečka!

Krok za krokem přípravami

Rozhodně je nutné si předem udělat hrubou představu o finančním rozpočtu. Zahrnout do něj i náhlé výdaje, jako oprava prasklé pneumatiky či předního skla, dále třeba nákup suvenýrů nebo pár dní v drahém hotelu.

­Několik posledních dnů věnujte sledováním často používaného materiálu: léků, kosmetických výrobků, jídla, hraček, atp., abyste pak mohl sbalit jen to, co skutečně používáte.

­Udělejte si také hrubý odhad všech běžných výdajů jako je nájem, potraviny, jídlo v restauracích, nákup plín, pracích prášků, kosmetiky a promyslete, co všechno se dá zredukovat.

­Vyplatí se i sledovat ceny benzínu v Evropě. Mohou se totiž v každém státě lišit třeba i o třicet procent. To vše zahrnout do finančního plánu.

Počítejte i se zaplacením mýtného, popř. dálniční známky. Existují webové stránky, které tyto ceny shrnují – například www.tolls.eu. Také si zjistěte, v jakém státě berou na mýtných branách jaký typ kreditní karty. V některých zemích zaplatíte jen kreditní kartou.

­S sebou si vezměte i hotovost, ale tu si nechte pro výjimečné případy. Platit kartou se v takových ohledech vyplatí mnohem víc. Proto si zjistěte, jaké platební karty jaká určitá země akceptuje, případně u jakých bank se dá výhodně vybrat z bankomatu.

­Cestovní pojištění jsme my osobně neřešili – už mnohokrát jsme využili evropské pojištění v rámci EU. K tomu postačí kartička pojišťovny s logem EU, konkrétně Evropský průkaz zdravotní pojišťovny. A u všech případů platí jednoduché pravidlo: to, co by vám zdravotní pojišťovna uhradila doma, musí uhradit i v zahraničí. Což se samozřejmě nevztahuje na spoluúčast nebo převoz do ČR.

Zabezpečte svůj domov a dohodněte se s někým ochotným důvěryhodným, který bude dohlížet na váš byt, zalévat kytky nebo vybírat schránku.

Na další díl deníku Rodičovská dovolená na cestách se můžete těšit už za týden :-)

 

Troufli byste si sbali "svých pět švestek" a společně s dětmi vyrazit vstříc dobrodružství?

Dětský pas nebo stačí občanka? S jakými doklady je cestování výhodnější?
Jak přežít cestování s dětmi
Zastavte! Budu blinkat
Časopis Maminka

Zastavte! Budu blinkat

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Španělsko, Rodičovská na cestách, Portugalsko, Výdaje, Cesta, Občanka, Doklad, Jednoduché pravidlo, Čest, Rodičovská dovolená, Pneumatiky, Rodinná dovolená, Dětský pas, Toaletní papír, Nové dobrodružství, Autosedačka, Rámus, Živočišné uhlí, Zaplacení, Dov, Atlantik