Maminka.czKam s dětmi

Rodičovská dovolená na cestách! 9. díl: V Ayamonte bydlíme zadarmo

Veronika Vlachová 19.  9.  2016
Konečně jedeme na místo, na kterém nehodláme dělat nic jiného, než ležet na pláži, užívat si slunce a připadat si jako na skutečné dovolené. Po několika týdnech, během kterých jsme kočovali z jednoho města do druhého, strávíme na jihu Španělska přímo u moře celý týden.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Míříme do letoviska Isla del Moral, pod okny máme bazén a pár kroků moře. Kolik že budeme platit za ubytování? Prozradím vám to – jednoduše nic.

To, že budeme trávit právě tento týden v Ayamonte, malé vesničce kousek od portugalských hranic a pobřeží Atlantiku, jsme věděli ještě před samotným výjezdem z Česka.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Byl to jeden z mála záchytných bodů během naší cesty. Opět jsme totiž vše zařídili přes službu HomeExchange.com, tedy výměnu bytů, a souhlasili s tím, že se k nám domů během naší nepřítomnosti nakvartýruje rodina ze Španělska. Pravda, v jistém smyslu trochu risk, ale představa příjemné dovolené, jak se patří bez placení, je přece lákavá, ne?

Dovolená mimo sezónu

Na pláži není ani noha. Parkujeme před hotelem skoro jako jediní. A večerní promenády po písčité pláži připomínají tak trochu kýčovitý záběr z filmu pro romantiky. Jih Španělska je během léta narvaný turisty z nejrůznějších koutů Evropy. Ale teď není sezóna, což nás příjemně těší – je tu božský klid, neexistují fronty na zmrzlinu, neboxujeme se na přeplněné pláži nebo silou neodtrháváme děti od stánků se sladkostmi a dalšími cetkami nebo od svítících dětských kolotočů, protože tu prostě nejsou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Na kole kamkoliv

Celou dobu s sebou v kufru taháme vozíček za kolo, který konečně teď provětráme. Půjčujeme si ve zdejším cykloobchodě dvě kola a vyrážíme na cestu podél pláže až do nejbližších městeček.

Rodičovská dovolená na cestách: 1. díl: Je rozhodnuto!

Samozřejmě že sluníčko má sílu a neobejdeme se bez opalovacích krémů, klobouků na hlavách nebo slunečních brýlí. Taky nás ale hřeje pocit, že silnice, která spojuje tyto městečka je skoro úplně prázdná, děti po delší době konečně zažívají i jinou perspektivu cestování než v autě a jsou na čerstvém vzduchu.

Chvilka idylky

Poprvé za celou dobu našeho cestování se nehoníme za památkami, zajímavostmi nebo kulinárními zvláštnostmi kraje. Jsme tady u moře, na které koukáme každý den při snídani na terase, cachtáme se v něm a neřešíme, co budeme dělat dnes nebo zítra.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Náš plán je jasný – vypnout tady, nabít baterky na další měsíc cestování, který nás ještě čeká. Děti si samy hrají na velikém pískovišti jménem pláž, utíkají před vlnami, sbírají mušle nebo si namáčejí nohy do chladného Atlantiku.

Teď si právě po měsíci cestování užíváme nicnedělání. A myslím, že po pár dnech v tom začínáme být skutečně dobří. Ovšem po týdnu idylky se vydáváme dál podle našeho itineráře. Do centra Andaluzie – Córdoby, kde nás čekají další lákavé zážitky.

 

Rodičovská dovolená na cestách! 8. díl: V Lisabonu si musíme střežit děti
Rodičovská dovolená na cestách! 7. díl: Porto připomíná Prahu, ale je levnější
Rodičovská dovolená na cestách! 6. díl: V Bilbau jsme se naučili pít  
Témata: Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Rodičovská na cestách, Rodičovská dovolená, Záchytný bod, Porto, Zadar, Dov, Záda, Lisa, Pobřeží, Lisabon, Dovolená, Atlantik, Vozíček, Cesta, Čest