Maminka.czKam s dětmi

Rodičovská dovolená na cestách! Díl 3.: Brusel a Gent

Veronika Vlachová 8.  8.  2016
Zatím si, upřímně, jako na nějaké dovolené nepřipadám. Ještě se všichni čtyři učíme na takových cestách sžít, sesynchronizovat režim celé rodiny a vynasnažit se ukořistit pár chvil i na prohlídku zajímavostí nebo si dokonce užít pár teplých loků výtečné kávy. Naštěstí tentokrát nejedeme daleko. Za necelé dvě a půl hodiny bychom se měli z Kolína nad Rýnem ocitnout v hlavním městě Evropy – v Bruselu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Město, které je plné kanceláří, právníků, podnikatelů či evropských poslanců, s velkou pravděpodobností nepatří mezi nejžhavější kandidáty pro rodinnou dovolenou. A musím se přiznat, že kdybychom tu neměli zajištěný nocleh u bratrance mého muže, asi by nás ani nenapadlo sem jen tak dobrovolně s dětmi přijet.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nepatřičnost v ulicích

Vyrazit do byznys centra Bruselu znamená počítat s tím, že si člověk se dvěma dětmi na krku připadá trochu nepatřičně: nemám namalované nehty, řasenku už posledních pár let znám jen z výloh drogerií a kostýmek a šik sukně jsem vyměnila za pohodlné legíny, kojící tričko a svetr s praktickýma kapsama. Jinými slovy se tady osobně cítím prapodivně.

Rodičovská dovolená na cestách: 1. díl: Je rozhodnuto!

Kolem nás pobíhají muži v kravatách a kvádru a dámičky cupitají na vysokých podpatcích a štěbetají něco do telefonu. Náš kočárek osazen dvěma dětmi je v této čtvrti raritní záležitostí. A v turistické části kolem slavného náměstí Grote Markt nebo Manneken Pis, tedy čůrajícího chlapečka, získá další novou roli: zdržující a zbytečně místo zabírající prostředek v pěší zóně. Nás to rozhodně nechává chladnými.

Vyrazit do byznys centra Bruselu znamená počítat s tím, že si člověk se dvěma dětmi na krku připadá trochu nepatřičně.

 

A abychom si nervy ještě víc nabalzamovali, nebráníme se, stejně jako celý zájezd Asiatů, kterými se to tady jen hemží, si vystát frontu na teplé pocukrované vafle za euro. No neberte to!

Děti patří chůvám! Nebo ne?

Brusel je vlastně takový mikrosvět Belgie. Mluví se zde oproti zbytku země hlavně francouzsky, a jakmile nemáte visačku se jménem na klopě košile nebo kostýmku, jasně prozrazující, do kterého institutu spadáte, trefně se do něj nehodíte. Stejně tak se tu moc nepočítá s tím, že byste někdy k běžným činnostem, jako je nakupování nebo cestování metrem, pobrali i děti.

„Vy jste si pro ně ještě nenašli chůvu?“ ptá se nás se vší seriózností paní čekající za námi ve frontě ve zdejším pekařství. V takovém případě si svou nepatřičnost začínáme potutelně užívat. Jsme totiž docela rádi, že s námi děti poznávají všechnu každodenní realitu: už zjistily, že rajčata nebo housky nerostou samovolně ve špajzu, nebo že když si nekoupíme jízdenku, může nás vychmátnout revizor.

Výlet do Gentu

Z Bruselu je v rámci Belgie vlastně všude kousek. A tak po delší debatě a bloumání, kam ještě vyrazíme, nakonec vyhrává malebné městečko na soutoku Šeldy a Leie – Gent. Chceme totiž ještě v rychlosti nasát atmosféru Belgie, ochutnat zdejší chmelařskou kulturu a spráskat spoustu ručně vyrobených typických hranolek. A toho se nám v Gentu, městě, které ve středověku dokonce bylo mnohokrát větší než Londýn, právě dostává.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek


Romantické a historické uličky svou architekturou připomínají Nizozemsko. A pohled na město z loďky výrazně zvyšuje turistický zážitek posledních dnů. Cpeme se všichni umaštěnými kousky namletých brambor, které nás už od náměstí Korenmarkt zlákaly do vedlejší uličky k miniaturnímu stánku. Konečně dostáváme pocit, že nemusíme nikam spěchat. Gent působí jako poklidné místo, které křižují tramvaje připomínající Kyklopa i mladí, bezstarostně působící studenti.

A co vám budu povídat, po ochutnání několika typicky belgických piv je tento zážitek ještě umocněnější. Ale teď už je čas se vrátit zpět do Bruselu, což nám díky podvečerní špičce zabere více než dvě hodiny. Děti nevrle v autosedačkách kňourají, proto vytahuju z kabelky poslední poživatelné trumfy, abychom šnečí tempo po silnicích zvládli bez vytrhání vlasů nervozitou nebo bez peprných slov.

Co navštívit v Bruselu s dětmi?

­Královské vojenské muzeum: Nachází se u Vítězného oblouku a nadchne děti, které inklinují k vrtulníkům, tankům nebo vozidlům se čtyřmi koly.

­Atomium: Architektonická zajímavost na severu Bruselu. Představuje mnohokrát zvětšený model molekuly železa, konkrétně devět navzájem propojených koulí o průměru 18 metrů, v té nejvyšší se nachází restaurace.

­Muzeum komiksu: Nachází se na Zandstraat a zavede vás do světa kreslených postaviček. Menší děti se zamilují do původních belgických ilustrací malých šmoulů.

­Mini Europe: Zmenšeniny více než 300 nejznámějších památek a míst v Evropě.

Rodičovská dovolená na cestách: 1. díl: Je rozhodnuto!

Rodičovská dovolená na cestách! 2. díl: Kolín nad Rýnem
Témata: Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Rodičovská na cestách, Rodičovská dovolená, Brusel, Belgie, Malé městečko, Zájezd, Mikrosvět, Kolín nad Rýnem, Nizozemsko, Dovolená, Kostýmek, Košile, Čest, Autosedačka, Malebné městečko, Kráva, Cesta, Legíny, Euro, Kravata, Studenti, Dov