Maminka.czDěti a mateřství

Rodičovská krize - chyba ve mně, dětech nebo kde, ksakru?

Zuzana Šustová 15.  8.  2013
Rodičovská krize - chyba ve mně, dětech nebo kde, ksakru?
Dcerám je dva a třičtvrtě a osm měsíců a já mám najednou poprvé v životě matky pocit, že jako rodič selhávám. Nestíhám, nemůžu se soustředit na práci, starší dcera je často protivná, dokola nemocná, všechno neguje… Jsem vyčerpaná, unavená. Je to normální?! Co dělám špatně?!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak to bylo?

Ilustrujme si celou situaci, kdy to začalo být skutečně neúnosné, na jednom prázdninovém týdnu u přátel na chalupě. Každé ráno začíná u snídaně větou "Ne, to nechci, to je fuj". Jako kolovrátek ji stále omílá skoro tříletá Mariánka. Stokrát jí domluvím, že to je neslušné, říkat jídlu fuj, a že na návštěvě se chováme zvlášť hezky atd atd. Pořád opakuje stejnou fuj mantru. Bílá vzteky jí vyvleču za ruku před barák, tam jí seřvu, případně ještě plácnu přes zadek. To obvykle zafunguje. Vrátí se zpátky, omluví se, vzlyká, ale už je to skoro vyřešené.

"Jak u blbejch"

Toto se opakuje takřka při každém jídle. Takže minimálně třikrát, lépe však pětkrát denně. Asi se jí tu něco nebo někdo nelíbí, necítí se tu dobře, připadá jí, že se jí nevěnuji… nevím. Každopádně můj i její kašel, stejně jako mimina Toničky, se stupňuje, podobně jako rýma obou dětí. Do toho jsem nejvíc ve stresu ze stále nehotové práce, která mě straší ve snech. Já ještě jako třešinku na dortu, v chalupě se studenou vodou z jednoho kohoutku a kadibudkou, dostanu menzes. Prostě pecka.

Zpětná sebereflexe

Když to tak celé rekapituluji, nemohla se asi chovat jinak. Pokud je tak citlivá, jako všechny normální děti, většinu energie a nálady převzala v danou chvíli ode mě. A já byla v tenzi, práce visí ve vzduchu, břicho mě bolí od menstruace jak čert, jsem nevyspalá, unavená, vyčerpaná z věčného cestování s dvěma malými dětmi - přijedete domů, přes noc všechno vybalit, vyprat, nabalit nové tašky s věcmi na další týden někde jinde a zítra zase šup, sto kilometrů někam jinam. Do toho zjistíte, že na účtu máte na další tři neděle asi tak tisíc korun. Huh.

Náročný čas pro mě i pro děti

Evidentně je to nelehké i pro ty caparty. Navíc miminko Tonička už není ležák, co se půl dne zabaví koukáním na ostatní a druhou půlku dne prospí. Chce se taky bavit a placatit se mezi hrajícími si dětičkami. Prostě, opravdu náročné období. Jediná výhoda je, že jsem od druhého porodu, díky tomu každodennímu kolotoči (navíc v tom super vedru), konečně zhubla dalších asi deset kilo. Paráda. Škoda jen, že jsem u toho musela skoro každý den seřezat jednu malou holčičku.

Období vzdoru + matka ve vrtuli

Úpěnlivě hledám na netu, co se to s tou starší a v podstatě hodnou dceruškou děje. A jestli je opravdu chyba ve mně, protože jsem nervák a prokastinuji, anebo zda to je nějaké vědecky podložené období v životě dítěte. Že si potřebuje vyzkoušet, co to dá, kam až může zajít v odmlouvání a pruzení všech okolo. Dovídám se, že stále trvá období vzdoru, které se běžně u dětí vyskytuje mezi druhým až třetím rokem věku a jde (bohužel) o přirozenou součást vývoje. Aha. No dobře.

Proč zrovna teď zlobí a jak tomu předcházet?

Nahlížejte své vlastní postoje, nálady a stavy. Pak vám bude chování dítěte jasnější. Plus - všichni odborníci se shodují, že dítě chce jakýmkoliv zlobením naznačit, že si ho málo všímáte, že se mu málo věnujete, nebo má strach, že už ho nemáte ráda nebo se cítí ohrožené, nejisté. Taková situace může nastat právě třeba v kolektivu starších dětí, kde je váš potomek zjevně nejmladší a neví, co se sebou a jak nejlépe upoutat pozornost. A tak třeba zlobí. Snažím se tedy pracovat na sobě, aby ve mně moje děti měly dobrý vzor. A to je celé.

Pozor - veledůležitá věc nakonec

Pokud jste skutečně unavená až tak, že z toho stále dokola chytáte všechny okolo letící bacily, řekněte si o pomoc. Popovídejte si s partnerem, zavolejte mamince, tetě, sestře, babičce nebo přizvěte placenou chůvu, paní na úklid… Kohokoliv, kdo vám rád pomůže. S dětmi i domácností. Nebojte se říct si o pomoc, zvláště od partnera. Takové vyčerpání může někdy vést až k manželské krizi. A tak daleko rozhodně není třeba zajít, pokud vám blízcí dopřejí trochu odpočinku. Takže vybalte kufry a další zapakujte až za týden, jen co si doma trochu odpočinete ve vlastní posteli.

Témata: Děti, Dobrý vzor, Tonička, Součást vývoje, Odmlouvání, Každodenní kolotoč, Krize, Kříž