Maminka.czRodičovský příspěvek

Sliby – chyby. Zvýšení rodičovského příspěvku jen pro nově narozené děti

Markéta Novák Matějková 20.  3.  2019
Pokud máte doma miminko a těšili jste se, že se vám od ledna 2020 navýší rodičovský příspěvek, budete zklamaní. Jeho zvýšení na 300 000 Kč se totiž dotkne rodičů, kterým se narodí potomek od 1. ledna 2020. Zpětně se tak vyrovnávat nic nebude - pokud vláda nezmění názor, což nakonec tak trochu zůstává ve hře.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nadále platí, že se rodičovský příspěvek zvýší od 1. ledna 2020 ze současných 220 000 Kč na 300 000 Kč. Toto zvýšení se však mělo týkat i rodičů, kteří již rodičovský příspěvek na dítě pobírají. Nyní však došlo k obratu. Na dávku totiž dosáhnou pouze rodiče dětí, které se narodí až po Novém roce.

To se samozřejmě nelíbí rodičům, kteří se zvýšením rodičovského příspěvku již počítali. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová tak nyní čelí kritice za sliby, že se zvýšení dotkne i stávajících rodičů. Ta se ovšem brání a na svém veřejném facebookovém profilu zveřejnila příspěvek s názvem Boj za rodičovský příspěvek nekončí, budu hledat peníze!

"Všichni víte, že za navýšení rodičovského příspěvku na 3️00 tisíc pro všechny rodiče dětí do čtyř let jsem od začátku bojovala. Nedokázali jsme ale přesvědčit hnutí ANO. Dostala jsem stovky zpráv od maminek a tatínků, jak jsou zklamaní, jak se cítí podvedení. A také mnoho zpráv, že jsme upřednostnili důchodce před rodinami.  CHCI K TOMU ŘÍCI TOTO: Nikoho jsme neupřednostnili. NIKDY bych si v mojí práci nedovolila dělat rozdíly mezi starými a mladými, nikdy bych nedělila svoji snahu podle toho, jestli je někdo důchodce, nebo rodič s malým dítětem. ZÁLEŽÍ MI na obou skupinách, chci podporovat lidi, kteří poctivě pracují nebo pracovali, kteří vychovávají děti, starají se o své blízké. Nestala jsem se ministryní jen pro jednu skupinu lidí.

Potřebujeme 8 miliard. Teď zjišťujeme, kde můžeme v našich resortech ušetřit. A znovu také předložíme hnutí ANO naše návrhy na zvýšení příjmů státního rozpočtu, jako je třeba bankovní daň. Jen na té bychom získali 11 miliard korun. Můžeme také zjednodušit daňové slevy, jak navrhl pan prezident. Možnosti, jak peníze pro rodiny s malými dětmi najít, tu jsou. A je jich dost. Já ty peníze BUDU HLEDAT! Je březen a rozpočet státu na příští rok se teprve začíná tvořit. Legislativní proces potrvá alespoň půl roku. Stále JE ČAS, aby tato vláda jasně ukázala, že dělá politiku i pro rodiny s dětmi. ČSSD šla do koalice s hnutím ANO mimo jiné právě proto, aby tyto rodiny podporovala. Shodli jsme se na tom při vzniku vlády, věřím, že se na tom shodneme i teď. NIKOHO jsem neopustila, a už vůbec ne rodiny s malými dětmi. Nepřestaneme se za ně rvát a uděláme všechno proto, abychom potřebné peníze našli," napsala ministryně ve svém příspěvku.

Rodičovský příspěvek se zvýší na 300 tisíc. Ale až od ledna 2020

Původní plán nevyšel

Podle původního návrhu se měl rodičovský příspěvek zvyšovat ve dvou vlnách – o 40 000 Kč od července 2018 a o dalších 40 000 Kč do konce volebního období. V listopadu se však vládní strany dohodly na jednotném zvýšení o 80 000 korun od 1. ledna 2020, což dodrží, jen s tím rozdílem, že navýšení se dotkne jen nově narozených dětí.

Co si o tom myslíte vy? Počítali jste s navýšením rodičovského příspěvku?

 
Témata: Rodina, Rodiče, Finance, Rodičovský příspěvek, Jana Maláčová, Zvýšení, ČSSD, Příspěvek, Boj, Děti, ANO, Důchodce, Narozené dítě, Hnutí ANO, JEN