Maminka.czPorod

Rodíme tak, jak žijeme! Dá se dopředu odhadnout, jaký bude váš porod?

Jana Potužníková 4.  4.  2019
Je jedno, jestli toužíte po lékařsky vedeném porodu za podpory úlevného epidurálu, nebo jestli jste si vysnila porod do vody za doprovodu aromaterapie. Tak jako tak, váš porod bude nakonec úplně jiný: Bude totiž především takový, jaká jste vy a jak jste žila dávno před ním.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se chystáte přivést na svět dítě, řešíte miliony otázek předem: V jakém termínu to bude, vám přibližně lékaři řeknou. Ale jinak je toho hodně na vás. Zařídit musíte praktické věci (od dupaček po kočárek s autosedačkou nebo volbu pediatra), potřebujete rozlousknout, v jaké porodnici se registrujete, koho si s sebou k porodu vezmete. A vedle těch ryze praktických věcí máte ještě řadu otázek, o něž se možná ani vůbec s nikým nepodělíte. Totiž: jak vlastně budete, chcete nebo dokážete rodit. 

V jaké poloze budete rodit? Porody na zádech jsou prý delší až o 20 minut

Chci rodit jako kamarádka! Takhle to nefunguje!

Že byste ráda v klidu, bez zbytečné bolesti a bezpečně, na tom se asi shodneme. Ale jak se k tomu dopracovat? A tak posloucháte příběhy těch, které už rodily před vámi. Z některých na vás jde hrůza (a doufáte, že vy to budete mít jinak), z jiných máte pocit, že porod musí být procházkou růžovým sadem (a chcete to také tak!). Necháte si tedy vyprávět, co všechno dotyčné podstoupily, na čem se dohodly v rámci porodního plánu, jestli si platily porodní asistentku či snad „zamluvily“ konkrétního porodníka. Zapisujete si, na jaké chodily kurzy, co cvičily, jedly, pily… A chcete je kopírovat, aby to mělo ten samý úspěch. Jenže… na základě kopírování nefunguje ani hubnutí, které se ohání známou mantrou „každý jsme individuální, každý potřebujeme svůj hubnoucí plán“. 

Individuální záležitost 

S porodem je to stejně. „A skutečně neplatí, že když někdo kolem mě zvolí jednu cestu, že já po ní mám nebo mohu jít také,“ říká k tomu Daniela Lukešová, zakladatelka plzeňského studia pro ženy Freya, sexological bodyworker a autorka předporodních kurzů, která shodou okolností právě dopisuje knihu Rodíme tak, jak žijeme. A je si jistá jedinou věcí: Váš porod bude čistě vaše individuální záležitost. Bez ohledu na absolvované kurzy, odposlouchané příběhy nebo přečtené knížky. Váš porod bude jiný. Ale to vůbec neznamená, že se nedá odhadnout jaký. Protože dá. Protože máte něco, čemu se říká vzorce chování! 

Na co máte právo u porodu? Jen vy rozhodujete o svém těle!

Vy nejlépe víte, co vám dělá dobře

Vzorce chování jsou vlastně scénáře, podle kterých hrajete každý den a podle nichž vstupujete i do těch nejbanálnějších situací. Tyhle vzorce přitom vznikaly velmi dávno, v původní rodině nebo v raném věku odkoukáním od jiných autorit, třeba učitelů. Když jste například doma vídala bojovnou mámu, která si vždycky všechno zařídila po svém, jste taková s velkou pravděpodobností i vy. Pokud jste vídala spíš mámu, která vzdychala nad každou potíží a nakonec ji nejraději řešila s někým po boku, je jasné, jaký vzorec jste přejala tentokrát. Není to něco, co byste měla hodnotit nebo se z toho hroutit a plakat „proč zrovna vy to máte nastavené tak blbě“! Je třeba to přijmout jako fakt a pracovat s tím především v krizových nebo náročných situacích, za kterou se dá porod určitě bez nadsázky považovat. Vy přece víte, jestli máte dobrou fyzickou i psychickou výdrž, jestli potřebujete „fandit“, nebo se sama soustředit, jestli vám dělá dobře, když vás někdo popohání spíš kategoricky, nebo vás něžně drží za ruku a hladí vás po čele jako důkaz morální podpory. 

Turistka porodila do moře. Rodiče se vynořili s miminkem v náručí. Plánovali to?

Aromaterapie a porod do vody není pro každého!

Vy všechno tohle víte. Takže přece víte, jak budete rodit. Ano, až tak jednoduché to je – nebýt toho, že jsme zahlcení informacemi a místo jasné představy o sobě, a tedy i o průběhu porodu, máme hlavu jako pátrací balon. Protože jsou tu epidurály, porody do vody, aromaterapie, hypnoporody, orgasmické porody, s muzikou, bez muziky, na míči, ve sprše, na židli, vleže, vestoje…

Ale kde v tom jste vy? „To je to jediné, co vás při hledání svého způsobu porodu může zajímat: Jak s nabízenými možnostmi souzníte. Protože je úplně jedno, že někdo porodil skvěle za podpory aromaterapie, když vám je z vůní esenciálních olejů blbě! To byste si pak aplikací alternativních postupů jen přidělala starosti a dost možná i zkomplikovala porod! Stejně tak je přece jedno, že někdo rodil skvěle ve vodě, když vy víte, že vás voda nebaví ani v létě, za prudkého horka,“ vysvětluje Daniela Lukešová s tím, že si nemůžete plánovat nic, co vám při představě nedělá dobře, jen proto, že vám to někdo radí.

Aromaterapie: Může zpříjemnit těhotenství a usnadnit porod či kojení

A pokud na vás takový rádce tlačí, je to rádce tak jako tak špatný, nerespektuje vás a tlačí dopředu jen své ego (a zaslouží si vyměnit). „Znovu by vám to nejspíš přivodilo u porodu komplikace. A je úplně jedno, jestli je tím, kdo vám doporučení dává, lékař, nebo odborník na alternativní medicínu. Máme tendenci zbožšťovat si všechny učitele, ale to nám nepomůže. Nátlak proto nesmíte cítit ani v jednom případě,“ doplňuje odbornice. 

Těhotenství jako šance na sebepoznání

Když se připravujete na porod a přemýšlíte, jaká cesta zrození by pro vás vlastně byla nejideálnější, máte jedinečnou šanci vzít těhotenství jako možnost „sebepoznání“. Ano, jsem si vědomá toho, jak to zní pateticky a „ezotericky“. Ale čtěte ještě kousek dál. „Těhotenství vám dá šanci poznat právě ty vzorce chování. Už tím, jak se během těch devíti měsíců chováte. Jak přistupujete k vlastnímu tělu, zdraví. Zda zodpovědně cvičíte, nebo si říkáte, že to nějak dopadne. Zda si dáváte pozor na to, co jíte, nebo jíte, na co máte zrovna chuť. A je o to důležitější takové vzorce poznat, protože o ně nepůjde jen při samotném porodu, ale i v celém mateřství a dalším životě ve třech nebo více členech rodiny,“ vysvětluje Daniela Lukešová.

Žena rodila na zahradě před zraky dětí. Porod natočila​

Takže sebepoznávání v tomto případě berte spíše jako sbírání informací o tom, jak fungujete. Nemusíte mu nutně přikládat hlubší význam a pouštět se do velkých analýz, psychoterapií nebo bůhvíčeho. Před porodem by vás od takových věcí měl dobrý odborník dokonce spíše odradit (protože už tak máte svých starostí dost). Takže když sebepoznání, pak jako sběr informací. Vedený s upřímností k sobě samé. 

Kdo všechno je u porodu? Medici tam budou, jen když dáte souhlas

Kašlete na módní trendy 

V rámci hledání své ideální cesty k porodu kašlete také na všechny módní trendy. Je opravdu jedno, jestli frčí video z porodního sálu, když vy podvědomě při té představě zatínáte pěst. Je jedno, že tatínkové se u porodu střídají jak na běžícím pásu. Osobně bych třeba nesnesla vyrušení ze soustředění se, ve kterém jsem byla, takže… ano, rodila jsem sama. „A dokonce se vykašlete i na myšlenku, že když se suprově připravíte na porod, všechno suprově proběhne a vaše dítě i vy začnete společný život báječně růžově bez jakýchkoli traumat. To v podstatě asi nejde, abyste jeden nebo druhý neprošli nějakým traumatem, zádrhelem nebo krizovým momentem. A když se budete snažit vyhnout jednomu, může se přihodit jiné. Vy pak máte zase jedinou možnost: Přijmout je a žít s nimi. Jako to děláme my všichni. Jako je to zkrátka… úplně normální,“ podotýká odbornice Daniela Lukešová.

Tohle udělejte před porodem a budete v klidu. Co naopak vynechat?
Témata: Těhotenství, Porod, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Tipy a rady porod, Hypnoporod, Aromaterapie, Jak, Jaký, Daniela Lukešová, Pór, Člen rodiny, Odhad, Ego, Praktická věc, Vaš, Voda, Sebepoznání, Individuální záležitost, Vzorec chování, Vzorec, TAK, Bert, Aromaterapie na Heureka.cz