Maminka.czChování a vztahy

Rodinné konstelace s Monikou: Jedináčci – opravdu jsou rozmazlení?

Markéta Novák Matějková 8.  11.  2016
Není jedináček jako jedináček. Konstelářka Monika Němcová hovoří o tom, že v konstelacích o pořadí narozením možné rozlišit dva druhy jedináčků.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Buď je jedináčkem dítě, jehož rodiče se rozhodli, že budou mít jen jedno dítě, nebo je jedináčkem dítě, kterému by rodiče rádi pořídili sourozence, ale bohužel jim to nebylo dopřáno. Tyto dva pohledy dávají jedináčkům podle konstelářky úplně jinou energii.

„Když se vžiji do role dítěte, jehož rodiče se rozhodnou mít jen jeho, tak cítím obrovskou zodpovědnost i tlak na to, abych byla dobrá. Takoví lidé jsou hodně potlačení a neumí  dávat najevo své emoce přirozeně. Často se stává, že tím, jak si myslí, že by se měli nějak chovat, tak nejsou vlastně sami sebou.

VIDEO: „Naše kořeny pomáhají odhalit rodinné konstelace,“ říká konstelářka Monika Němcová

Je v nich zvláštní přetlak toho, co musí splnit. S největší pravděpodobností z nich budou vážní dospělí, kteří jsou velmi uzavření a mají na sebe i své okolí vysoké nároky,“ vysvětluje Monika Němcová.  

Na druhou stranu jedináčci, jehož rodiče další dítě chtěli ale bez úspěchu, se přirozeně upnou  na to jedno dítě, které mohou rozmazlit pozorností, která měla patřit i dalšímu dítěti. Právě ono rozmazlování se často v souvislosti s jedináčky skloňuje.

Pro jedináčky je těžké se omezit

„Jedináček si v rodině nemůže trénovat chování, vztahy se sourozencem, vyrůstá pouze s dospělými. Může mít tedy problémy s kolektivem, proto je potřeba, aby rodiče podpořili jeho zkušenosti s vrstevníky správnou volbou aktivit.

Jedináček přirozeně vnímá, že jeho názor je v rodině důležitý srovnatelně s rodiči, dospělými a posléze se může setkat s nepochopení, pokud je o něm rozhodováno bez něho.

Díky tomu na nás mohou působit rozmazleně. Chtějí větší pozornost než je pro nás, kteří žijeme/žili jsme se sourozenci a museli jsme se dělit o vše, pochopitelná. Z našeho pohledu chtějí vše, ale to se naučili v rodině,“ říká konstelářka.

„Rodiče mají často pocit, že selhávají,“ říká dětská koučka Monika Němcová

Ta zároveň říká, že určitá rozmazlenost jedináčků a jejich odsouzení za to, jak se chovají, je přitom přirozený důsledek jejich výlučnosti, jedinečnosti v rodině.  Proto je také pro ně velmi těžké se nějakým způsobem omezit.

Dva jedináčci v rodině?

Za jedináčky jsou často ve výchově považovány i děti, které se narodí více než pět, šest let od sebe. Někdy se může stát, že rodiče tak vychovávají dva sólisty vedle sebe. Nelze však všechny takovéto děti házet do jednoho pytle. Záleží na přístupu a pochopení rodičů, jak novou situaci uchopí.

Je důležité si uvědomit, o co najednou přichází první dítě a udržovat pro něho přirozené návyky. První dítě může přijmout sourozence přirozeně jako své ohrožení. Přichází o svou výjimečnost a bude muset počkat, než si bude moci se sourozencem hrát. Je možné, že na něho jako na staršího rodiče naloží povinnosti.

Zajímavé je, že jak prvorození, tak jedináčci mají některé společné povahové rysy. Jak už zmínila Monika Němcová v úvodu, je to určitě míra zodpovědnosti, která je u těchto dětí silnější než u dalších dětí v pořadí narození.

Za zmínku stojí i fakt, že stejně jako u prvorozených,  tak také jedináčci jsou podle statistik nejčastěji zastoupenou skupinou ve funkcích špičkových vědců, vedou velké korporace nebo malé společnosti. Na těchto postech se mohou projevovat tvrdě jak k sobě tak k týmu, který vedou.

Jací jsou jedináčci v partnerských vztazích

Monika Němcová odpovídá: „Jedináčci díky své nezkušenosti se přizpůsobit svým vrstevníkům si často vyberou staršího partnera. Pokud mají kuráž a najdou partnera podobně věku svému, mohou se potýkat s nedorozuměními. Potřebují se naučit nebrat si věci osobně. Jejich cílevědomost je může také omezit v nadhledu na situace v partnerství.“

Jedináčci jako rodiče

„Měli by si dát pozor na silný pocit, že dítě musí být dokonalé. Měli by vnímat svůj tlak a kritičnost, které směrují na své dítě. Dělo se to jim v dětství a oni mají nastavení stejně vychovávat dál.

Pokud se jim narodí další děti, mohou se potýkat se stejnými otázkami, pocity, které měli při setkání se svými vrstevníky. Druhé a další děti jsou pro ně velikou výzvou, která je může mnohému naučit i o sobě samých,“ dodává Monika Němcová.

Rodinné konstelace

Konstelace jsou metodou rozvoje osobnosti, sebepoznávání a psychoterapie. Umožňují názorně ukázat a pocítit souvislosti a vztahy mezi členy rodiny, členy širších systémů. Jejich tvůrcem je Bert Hellinger.

Moniku Němcovou zajímá rodina a její dynamika. Je průvodkyní rodičovstvím, montessori lektorkou, dětskou koučkou, konstelářkou. Je prvorozenou dcerou a systém konstelací a vliv postavení mezi sourozenci na náš život ji hluboce zajímá. Založila Montessori Studio pohybu.

 

Rodinné kostelace s Monikou: Prvorození  aneb jak vychovávat nejstarší dítě?
Co myslíte: Jsou jedináčci rozmazlenější?
Témata: Rodina a vztahy, Chování a vztahy, Povahové rysy, Rodinné konstelace, Konstelace, Jedi, Nedorozumění, Jed, Kuráž, Rozmazlenost, Silný pocit, Jedináček