Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Rodinné kostelace s Monikou: „Prostřední děti mají často nejtěžší pozici“

Markéta Novák Matějková 13.  2.  2017
Prostředním dětem se občas také říká „sendvičové děti“. Jejich místo je někde mezi prvorozeným a benjamínkem. Umíte si představit tuto pozici?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Před vámi i za vámi někdo je. Proto se nelze divit, že pro ně může být těžké upoutat pozornost. Jejich pozice není vůbec jednoduchá. Před sebou mají prvorozeného a pozice benjamínka si také příliš neužily, protože mají mladšího sourozence.

Jaké jsou prostřední děti

„Jedna má kamarádka si pamatuje, jak si stoupala stále na špičky. Proto mohou mít pocit sevřenosti. Mohou mít pocit neviditelnosti a z toho vnitřní nespokojenosti, nenaplněnosti,“ popisuje konstelářka Monika Němcová a dodává, že prostřední děti nemají rády spory.

Pro rodiče mohou být prostřední děti nečitelné.

 

 „Jejich pozice mezi je přirozeně vede k dovednosti stát se mostem v sourozeneckých hádkách. Naučí se diplomacii, vyjednávání, rozvinou si schopnost skvělé komunikace. Jejich touha po harmonii je vede až ke kompromisům, které mohou být namířeny i proti nim samotným. Prostřední děti  by se měly proto učit cíleně dávat své pocity najevo,“ říká.

Díky těmto přirozeným okolnostem mají prostřední děti sklon být tišší a zároveň společenští, klidní, ale i agresivní, diplomatičtí, ale i rebelové. Základně je definuje rozporuplnost.

Rodinné konstelace s Monikou: Jedináčci – opravdu jsou rozmazlení?

Záleží, jestli jsou prostřední nebo prostě druzí a poslední?

Podle Moniky Němcové mohou mít prostřední děti trochu z povahy druhorozených, protože určitou dobu jimi byly. Ale mohou to být i děti, které byly určitou dobu benjamínky, než se narodil další sourozenec. Záleží na počtu dětí v rodině.

„Ať už byli druzí nebo benjamínky, tyto děti přišly o své místo a často mají pocit, že vlastně neví, kam patří. Pokud neví, kde je jejich místo, může to mít vliv na nižší sebedůvěru. Rodiče se k nim často chovají podle potřeby, buď jsou jako sourozenec před nimi – ti velcí, nebo sourozenec po nich – ti malí.

Synův spolužák, prostřední syn, se složitě hledal. Má výrazného staršího bratra a mladší bratr je prostě benjamínek. On, ten uprostřed, se často choval jako nudle v bandasce. Má velké štěstí na rodiče, kteří chápou jeho specifickou individualitu a podporují ho v jeho jednoznačných zájmech, a tím ho ukotvují.

Udržuje si okruh stálých přátel, což je pro prostřední dítě velkým přínosem. Mohou totiž mít i tendenci, při hledání sebe sama, přeskakovat z kamaráda na kamaráda, z jednoho zájmu na druhý,“ pokračuje konstelářka.

Prostřední hledají oporu

Pro prostřední děti jsou důležité i další dospělé osoby v rodině. Hledají oporu mimo rodiče, a proto možné soužití s prarodiči jim v jejich stabilizaci pomáhá. Přejí si totiž mít někoho pro sebe. Tento aspekt je velmi výrazně definuje.

Prostřední děti v životě hledají stabilitu, a pokud jednou zakotví v partnerství, jsou často monogamní. Život mezi sourozenci je naučil všemu potřebnému pro život, proto jsou skromní a vybaveni do nepohody.

Jaké je vaše prostřední dítě?

Rodinné konstelace

Konstelace jsou metodou rozvoje osobnosti, sebepoznávání a psychoterapie. Umožňují názorně ukázat a pocítit souvislosti a vztahy mezi členy rodiny, členy širších systémů. Jejich tvůrcem je Bert Hellinger.

Moniku Němcovou zajímá rodina a její dynamika. Je průvodkyní rodičovstvím, montessori lektorkou, dětskou koučkou, konstelářkou. Je prvorozenou dcerou a systém konstelací a vliv postavení mezi sourozenci na náš život ji hluboce zajímá. Založila Montessori Studio pohybu.

 

Rodinné konstelace s Monikou: „Druhé dítě je jiné než první a je potřeba je neporovnávat“
 

VIDEO: „Naše kořeny pomáhají odhalit rodinné konstelace,“ říká konstelářka Monika Němcová

Hit internetu: Tyto vlasáče si zamilujete, otec s dcerou mají úžasné fotky

Témata: Děti, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Chování a vztahy, Rodinné konstelace, Kost, Monika Němcová, Hádka, NEJ, Diplomat, Tvůrce, Benjamínek, Touha, Koš, Kostel, Máj, Velké štěstí, Velký přínos, Čas, Kos, Nudle, Velké dítě