Maminka.czMaminka cestuje

Rodinný výlet do Drážďan: Svět iluzí, adrenalinové atrakce, testování smyslů a setkání s lenochody

Vanda Stöckbauerová 13.  5.  2023
Do Drážďan si Češi zvykli jezdit především kvůli vánočním trhům, historickému centru a také na nákupy. Ale tohle půlmilionové město jen kousek od hranic toho nabízí mnohem víc. Pro rodiny s dětmi je tu spousta vyžití, které stojí za to objevit. Poradíme vám, co vyzkoušet.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za optickými klamy, adrenalinovou padací věží nebo kreativními dílničkami se vydejte do rozsáhlého zábavního komplexu Oskarův svět. Procházet se mezi plameňáky? Žádný problém v drážďanské zoo. Jak udržet balanc na velocipedu, to si zase vyzkoušejte v Muzeu dopravy.

VIDEO:  Park Fundora v Sasku: Dobrodružství, které nezná hranic!

Do Drážďan lodí

A pokud si chcete udělat odpočinkový výlet bez řízení, využijte lodní spojení přímo z Čech. Nalodit se můžete v Děčíně či Ústí nad Labem. Kromě klasické dopravy lodí, která má sama o sobě své kouzlo, nabízejí lodní společnosti také plavbu s programem na palubě a s občerstvením. Lístek vás vyjde zhruba na 1300 Kč za dospělou osobu, za dítě do 10 let je padesátiprocentní sleva. Více informací se dozvíte na webových stránkách Labské plavební společnosti.

Pokud ale upřednostňujete cestu autem, stačí najet na dálnici směr Německo a v Drážďanech jste z Prahy za dvě hodiny, z Ústí nad Labem ani ne za hodinu.

Svět iluzí, adrenalinové atrakce i tvořivé dílničky. To je Oskarův svět

Ještě než se vydáte do centra, určitě nevynechte rozsáhlý zábavní park Oskarův svět. Ten se nachází ve Freitalu, kousek od Drážďan, a nabízí zábavu na celý den. Dostanete se tam během 15 minut hromadnou dopravou, která jezdí přímo z vlakového nádraží. Pokud jste přijeli autem, zábavní centrum má své vlastní parkoviště na střeše budovy. Parkovné je zdarma po celou dobu návštěvy. Při vstupu do Oskarova světa si budete chvíli připadat jako v Karlíkově továrně na čokoládu a chvíli jako v lunaparku nebo ve velké kutilské dílně.

Ti, kteří si potrpí na sladké, zaujme Mlsná továrna, kde rostou lízátka přímo ze země. Děti se tu můžou svézt na Lízátkové lavici, Koláčkovém kolotoči nebo se můžou proběhnout v křeččím kolečku či se vyřádit ve velké dětské herně. Jak napovídá název továrny, různé mlsky tu nejsou jen na ozdobu. Lízátka, cukrová vata nebo bublinkové vafle? Určitě si vyberete vy i vaše děti. A jen pár kroků od tohoto mlsného ráje najdete další sladké místo plné Oskarových marmelád. Ty tu přímo před vašima očima vaří ve velkých hrncích. Všechny možné druhy tu můžete ochutnat a také si je koupit domů.

Oskarův svět není jen o mlsání, ale také o kreativitě a tvoření. Láká vás třeba truhlařina? Několikrát týdně sem přijede truhlář, který s dětmi vyrábí ze dřeva nejrůznější figurky a zvířátka. Dostanete ochranné brýle a jde se na to. Dřevěnou hračku si pak odvezete domů. Že vaše potomky na řezbařinu moc neužije? Nevadí! Workshopů je tady celá řada. Vyrobí si třeba vlastní svíčku nebo si potisknou tričko obrázkem.

Největší atrakce nabízí venkovní areál. XXL skluzavky, skok volným pádem, sešup z 16metrové padací věže, zkrátka adrenalin, který nadchne každého dobrodruha. A kdo nemusí výšky ani skákání, určitě si rád vyrýžuje zlato nebo se prožene na tříkolkách. Malé slečny, ale nejen ony, si oblíbí poníky, které si i vyhřebelcují. Pomazlí se s nimi a samozřejmě se na nich projedou. V celém areálu se nachází více než 50 atrakcí. A pro tento rok plánují jednu novinku za druhou, třeba 3D bludiště se speciálními efekty. 

Novinkami se může pochlubit i Svět iluzí. Oblíbená část Oskarova světa, kde se na více než 1000 m čtverečních rozkládají neskutečné optické klamy a vizuální efekty. A když budete pečlivě sledovat instrukce, tak získáte skvělé fotky, třeba toho, jak se snažíte vyváznout ze žraločích čelistí, visíte v koupelně na stropě nebo letíte s balonky nad Drážďany. Vstup se platí zvlášť, ale návštěva stojí opravdu za to! Více informací o celém parku včetně Světa iluzí najdete v češtině na www.oskaruvsvet.cz

Vyzkoušeli jsme za vás! Muzeum fantastických iluzí: optické klamy a super fotky do rodinného alba

Za plameňáky do centra města

Dalším velkým lákadlem pro rodiny s dětmi je drážďanská zoo. Žije tu více než 1400 zvířat! Mezi ta nejzajímavější patří např. panda červená, takini zlatí nebo lenochodi, kteří mohou lézt bezprostředně ve vaší blízkosti. Přímo na dosah ruky budete mít díky průchozí voliéře plameňáky karibské, ibisy a kolpíky. Další blízké setkání vás čeká u žiraf. Přímo u jejich výběhu se nachází rozhledna, z níž si budete moct s žirafami koukat z očí do očí. Zoo má ve své sbírce i vzácná zvířata. V pavilonu ohrožených druhů tak můžete vidět chápana vlnatého, lemura či gaviála. Zoo je otevřena po celý rok a o pondělcích nabízí zlevněné vstupné. Veškeré informace včetně časů krmení a kompletního ceníku najdete na stránkách drážďanské zoo

Ráj pro fanoušky vláčků, aut a letadel

A teď něco pro šotouše! Nejen oni budou nadšení z Muzea dopravy. Dozvíte se tu spoustu zajímavostí o autech, letadlech, lodích a dopravě obecně. Řidiči si pak vyzkouší dřinu, kterou leckdo ještě pamatuje ze staré „stodvacítky“. Točit volantem bez posilovače řízení totiž není žádná hračka. Malí motoristé se tu projedou v bobby autě, v němž se zábavnou formou naučí pravidla silničního provozu. Pokud jste náruživí cyklisté, zkuste se posadit na velocipéd a šlápnout do pedálů. Muzeum pořádá i tematické prohlídky pro děti. Pro výklad v češtině můžete využít bezplatnou aplikaci. Otevřeno je od úterý do neděle od 10 do 18 hodin. Více informací najdete na webových stránkách v češtině

Otestujte si své smysly

Rádi s dětmi navštěvujete místa, kde dokážou zkombinovat vzdělávání se zábavou a interaktivními prvky? V tom případě navštivte i Muzeum hygieny. Název sice příliš atraktivně nevypadá, ale nenechte se zmást. Kromě expozice Dobrodružství jménem člověk tu najdete i skvělý program pro děti: drážďanské dětské muzeum Svět smyslů. Tady si děti všechno vyzkouší na vlastní kůži. Je možné slyšet obráceně? Může být stín barevný? A jak vidí had? Děti ohromí nadrozměrné modely oka, ucha, jazyka, nosu i pokožky. Exponáty jsou vytvořeny tak, aby byly intuitivní, tudíž vhodné i pro malé děti, které ještě neumí číst. Otevřeno tu je od úterý do neděle od 10 do 18 hodin. Zdarma můžete využít audioprůvodce v češtině. Více informací je k dispozici na webových stránkách muzea

Salzburg s rodinou: 9 tipů na unikátní místa, kde to bude bavit vás i vaše děti

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Rodina, Kam s dětmi, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Výlety, Léto s dětmi, Cestujeme, Za zábavou, Atrakce, Ústí nad Labem, iluze, Lenochod, Panda, Děčín, Sasko, Výlet, Děti, Koala, Oskar, Karlík, Drážďany