Maminka.czRodina a vztahy

„Rodiny na sebe nemají čas,“ říká psycholog Jeroným Klimeš

redakce 4.  5.  2018
„Nemám čas”, „To se nedá stihnout”, věty, které v českých domácnostech zaznívají čím dál častěji. Rodiče těžko hledají čas pro své děti i pro sebe navzájem. Na tento stav upozorňuje Rodinný svaz ČR. Letošní motto tradičního Týdne pro rodinu, který startuje 12. května, proto zní Čas být spolu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mezinárodní srovnání ukazuje, že české matky dětí ve věku od 6 do 14 let pracují mnohem více než matky v drtivé většině zemí OECD. Jedinou zemí, kde je situace horší, je Mexiko.

„Svým pracovním vytížením matky v České republice o několik pracovních hodin denně hravě předčí Spojené státy, Švýcarsko či Velkou Británii. Radost z toho ale rozhodně nemají. Statistiky jasně prokazují, že více než polovina rodičů školáků v České republice není spokojena s množstvím času, které svým dětem věnuje. A jen třetina rodičů je spokojena s množstvím času, který věnuje svému partnerovi nebo partnerce. To se samozřejmě negativně promítá na jejich vzájemných vztazích,” říká Marie Oujezdská za Rodinný svaz ČR.

Podle studie Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí z roku 2017, která zkoumala rodiny ve střední fázi, dokonce téměř 30 % žen uvedlo, že se nevěnuje žádným společným aktivitám s partnerem. 

Rodičovská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět

Jak to vidí psycholog?

Psycholog PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. říká, že společnost je nastavena antipopulačně. „O rodině se pěkně mluví, ale skutek utek. Prakticky neexistují poloviční úvazky. Těhotné ženy nebo ženy po mateřské jsou pro firmy „malou tragédií“. Dvouleté děti pak ráno putují do školek, kde si je rodiče vyzvedávají po 17. hodině,“ popisuje neradostnou situaci psycholog.

Kvalitní rodinné zázemí buduje přitom u dětí citovou stabilitu. „Bohužel dětí, které si z rodiny odnáší stigma osamocení, je spousta. V současné době se rodina, i když se po práci a škole setká doma, rozpadá na solitéry. Hraje na počítači, brouzdá po sociálních sítích. Večer by se měli lidé věnovat rodině a tento čas by pro ně měl být posvátný,“ říká Jeroným Klimeš.

Situaci by podle opakovaných šetření mezi matkami malých dětí značně prospěly zkrácené úvazky, které by ženám umožnily si čas pro rodinu a pro zaměstnavatele jasně naplánovat a oddělit. Největší zájem o tuto formu práce mají matky s vyšším vzděláním.

„V nabídce práce na zkrácený úvazek však Česká republika za vyspělými zeměmi značně pokulhává. Zaměstnavatelé si stěžují na administrativní a ekonomickou zátěž, která nabídku částečných úvazků omezuje. Tady vidíme příležitost pro opatření a podporu ze strany státu a jeho rodinné politiky,” doplňuje Oujezdská.

Jednou z mála firem, která přeje zkráceným úvazkům, je výtahářská firma OTIS. „Zkrácené pracovní úvazky jsme začali zavádět přibližně před 5 lety, kdy nám odešlo na mateřskou hodně maminek a chtěly se po 2 letech postupně vracet. Postupně jsme nacházeli pozice, u kterých bylo možné pracovat 5 nebo 6 hodin denně, například strategický nákupčí nebo zákaznický servis. Na zkrácený úvazek u nás pracuje i konstruktérka a manažerka. Někdy využijí zkrácenou pracovní dobu i lidé, kteří by plný úvazek nezvládli ze zdravotních důvodů,” komentuje Olga Zápecová, HR manažerka  firmy OTIS.

Otevřenost a vstřícnost firmy oceňují zaměstnanci loajalitou. Takových firem je však podle odborníků na rodinnou politiku jako šafránu.

„Pokud spolu rodiny netráví čas, děti se nemají od koho učit. Nemohou odkoukat, jak na co rodiče reagují, jak se baví a chovají, necítí se v bezpečí, které jim přítomnost rodiče doma skýtá. Výchovu potomků nelze zhustit do hodiny denně. Čas dává prostor pro budování vztahů. Pokud tento čas není, hrozí velké nebezpečí, že se členové rodiny pořádně nepoznají,” dodává Marie Oujezdská.

Zkrácený úvazek? Komu se vyplatí?

Týden pro rodinu

Týden pro rodinu vyhlásil Rodinný svaz po jedenácté, jeho součástí je Mezinárodní den rodiny, který připadá na 15. května. Jeho letošním úkolem je nabídnout rodinám příležitost se setkat. Do této chvíle se na 29 místech České republiky odehrává 37 různých akcí.

V Jihlavě například odstartuje Týden pro rodinu akce Senohraní či Hledání receptu na rodinné štěstí formou zábavné hry po městě. V Brně se lidé mohou podívat na výstavu Rodina v proměnách času, která obrazově ztvární změny v životě rodiny před 50 lety a nyní. V Hodoníně a v Mostě se chystají závody kočárků, na procházku centrem města s luštěním a hledáním historických zajímavostí se mohou těšit rodiny v Uherském Hradišti. Všechny akce jsou uvedeny na webu www.tydenprorodinu.cz.

VIDEO: Podívejte se, jak se miminko začne usmívat, když ho maminka hladí!

Staňte se MAMINKOU ROKU. Můžete vyhrát ceny v hodnotě až 700 000 Kč!
Zápisy do školky budou v květnu. Jak vybrat takovou, kde bude dítě spokojené?
Kam na dovolenou? Zkuste tu mateřskou, radí moderní fotr
Témata: Rodina, Rodina a vztahy, Mezinárodní den, Vysoké vzdělání, Česká republika, Společná aktivita, Švýcarsko, Zábavná hra, Mexiko, Uherské Hradiště, Administrativní zátěž, Psycholog, Jeroným Klimeš, Matka, Největší zájem, Malé dítě, Poloviční úvazek, Velké nebezpečí, Množství času, Zdravotní důvod, Pracovní vytížení, USA, Česká matka, PROMĚNA, Vstřícnost