Maminka.czPorod

Rodit přirozeně, nebo s medikamenty? Zjistěte, jaký jste porodní typ

Tereza Víchová 14.  5.  2018
Říkáte si „přírodní žena“ a do lékárny míříte jen pro bylinkové čaje? Nebo mají známé růžové pilulky u vás v kabelce své pevné místo a řídíte se heslem Proč trpět, když mám možnost úlevy? Zamyslete se nad tím během těhotenství. Odhadnete, jak zvládnete porod.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každá z nás je originál – má jiný přístup, jiné obavy, sebevědomí i práh bolesti. Jedinečný je i každý porod, jeho délka, průběh i okolnosti. Říkáte si, jestli má tedy vůbec smysl dopředu řešit, co bude, a jestli není lepší nechat to plynout? Odborníci říkají NE. Vědět o sobě co nejvíc, znamená získat pevnou půdu pod nohama v moři informací, pocitů a bolestí. Pomůžeme vám ji najít! 

Co je to porod 

„Aby žena zjistila, jak může porod a bolesti prožívat, je dobré vybavit se nejdříve informacemi,“ radí dula Marcela Fišerová. „Zjistit, jak vlastně vypadá přirozený porod – co se při něm děje s naším tělem, jak probíhá porod bez zásahů.“ Díky téhle informaci (z důvěryhodných zdrojů) si můžete udělat rámcovou představu. Pak už bude čas na otázky: Chci to takto? Nebo využiju moderní medicíny a jejích úlevových možností? 

Jak rodit, když nechcete vleže? Každá porodní poloha má svou funkci

Jaká opravdu jste 

„Naprostý základ je být k sobě upřímná,“ doporučuje Marcela Fišerová. „A to je dnes těžší, než se zdá. Informací je totiž moc ze všech stran a spousta jich je zavádějících. Z jedné strany se tak žena dozví, že dnes se přece MÁ rodit přirozeně, a z druhé, že se už nemusíme trápit a využít úlevu medikamenty je normální.“ Jak se v tomhle zorientovat? Vyhněte se především klasickým internetovým diskusím, kde si těhotné radí a sdělují zkušenosti. Lehce tak sklouznete k sympatiím k nějakému „směru“ nebo názoru, který je zrovna přijímaný většinou žen. Ale nevystihuje vaši podstatu. A to může být potíž. 
„Diskuse hodně ovlivní naše přemýšlení,“ vysvětluje Marcela Fišerová. „Zaručené rady typu ,když uděláš tohle, bude to skvělé‘ pak mohou znamenat velké zklamání.“ 

Já a bolest 

Radily vám kamarádky na kurzu rodit přirozeně, i když jste chtěla epidurál? Vytrpěla jste to a teď čekáte láskyplné sžívání se s miminkem po přirozeném porodu, a ono jen pláče a vy jste unavená? I to se může stát. Nikdy nic nefunguje na 100 %. Když budete jen vy sama rozhodovací element ve věci svého přístupu k bolesti jako takové i k porodu, zklamání vás nezaskočí. 

Co znamená rodit dlouho? Tipy, jak si můžete porod urychlit


„Když se mě ženy ptají, jak zvládnout přípravu na porod a porod samotný, doporučuji jim zamyslet se nad tím, co jim uleví. Co jim dělá dobře, když je jim opravdu špatně,“ podotýká Marcela Fišerová. „Třeba si uvědomte, co děláte, když vás bolí zub nebo hlava. Nebo máte ,jen‘ mizernou náladu.“ Některá z nás se potřebuje zavřít a být sama, jiná chce vedle sebe pomocnou ruku partnera nebo kamarádky. I když nepřevezmou bolest, jejich přítomnost uleví. 

Někomu dělá dobře hudba, jinému teplo. „Často nám už těhotenství dovolí zažít trochu toho, co nás čeká u porodu,“ dodává dula. „Můžeme mít třeba jen obyčejnou chřipku a možnosti sáhnout po osvědčené pilulce jsou značně omezené. Už nám roste bříško, děti doma zlobí nebo něco nefunguje v práci. To je čas se zamyslet nad tím, jak tu situaci zvládáme a co nám pomáhá.“ 

Meditace, nebo medicína 

Hlavní otázka je jasná: Budete potřebovat léky? „Nic není špatně ani správně,“ zdůrazňuje Marcela Fišerová. „Porod může zaskočit i připravené ženy. Sama jsem měla klientku, která téměř nikdy neužívala léky a u porodu chtěla epidurální analgezii. Až ta jí pomohla zvládnout strach z bolesti. Nutno podotknout, že to je za 8 let má jediná zkušenost s epidurálem. Mám i řadu "pilulkových" maminek, které rodily zcela bez léků.“

Co chceme po porodnicích? Méně zásahů, více péče

Pokud chcete čelit porodním bolestem přirozenou cestou, univerzálně funguje například teplo. Zaměřit se můžete na zklidnění dechu, meditaci nebo příjemnou sprchu. Jestli vaše tělo ale už během těhotenství volá „Já se bojím, nesnáším jakoukoli bolest!“, přiznejte si to včas. 

„Doporučuju vše zahrnout do svého porodního přání a sepsat jej,“ radí Marcela Fišerová. „Přiznat si, jaké jsme. Že třeba už předem chceme léky, protože rodit bez nich nám přijde zpátečnické. Nebo že přirozený porod chceme zvládnout kvůli tomu, že po něm je adaptace i navazování vztahu s miminkem jednodušší. Rozhodnutí by však mělo vycházet z nás samých a ne z módních trendů. I když nezastírám, že přirozený porod je prospěšný trend.“ 

Porod bez chemie? Jde to! Vsaďte na masáž, bylinky, sprchu nebo afirmace

Porod řídí miminko 

Nikdy ale nezapomínejte, že průběh porodu můžete ovlivnit jen do určité míry a všechno se do detailu naplánovat nedá. Porod totiž řídí miminko. 
„My můžeme udělat všechno pro to, abychom mu to ulehčily,“ shrnuje Marcela Fišerová. „A vědět, že v danou chvíli jsme vykonaly maximum, které bylo v našich silách. Porod je obrovský psychický i fyzický výkon. Každá situace, která během něj nastane, má nějaký důvod. A rozhodně nemá smysl se obviňovat, že jsme něco měly dělat jinak.“ Věděla jste třeba, že se porod co do fyzické stránky věci přirovnává k práci horníků v dolech? Lehké to nebude tak jako tak. 
Přistupujte k němu pozitivně a myslete na to, že zdravotníci jsou tu pro vás a na pomoc. „Správná výchova“ v nás totiž zbytečně vyvolává pocit, že nemáme být na obtíž, doprovod bychom měly spíš ještě kontrolovat a personálu ulehčit práci. Hlídání, řešení a kontrolování ubírá energii – a tu budete potřebovat ať už na přirozený nebo „medicínský“ porod. 

Proč nemůžeme rodit doma? A co vlastně chtějí domorodičky?
Pro lékaře je ambulantní porod přijatelnější než porod domácí
Délka porodu: Jak dlouho budete rodit? Víte, co vše ovlivňuje délku porodu?

 

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Miminko, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, Ambulantní porod, Medik, Pilulka, Přírodní žena, Zaručená rada, Medikamenty, Pevná půda, Marcela Fišerová, Obyčejná chřipka, Jak, Jaký, Bylinkový čaj, Naprostý základ, Pór, Přirozený porod, Marcela F, Pomocná ruka, Módní trend, Moderní medicína