Maminka.czČasopis Maminka

Rodit s epidurálem nebo bez? Aneb jeho plusy nebo mínusy

Michaela Karavarakis 20.  5.  2014
Rodit s epidurálem nebo bez? Aneb jeho plusy nebo mínusy
Epidurální anestezii si při porodu nechává píchnout až polovina žen, uvádí statistiky. Co byste o ní měla vědět dřív, než se budete muset rozhodnout?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Z vlastní zkušenosti musím říct, že ať už si načtete mraky informací, nebo nic, nejvíc stejně záleží na osobě anesteziologa, který vám injekci píchá. Jedině on je totiž přímo zodpovědný za to, jak budete na svůj „epidurál“ vzpomínat. Můj první porod byla nádhera. Starší paní doktorka se trefila na poprvé: mírný tlak a hotovo. Za chvíli již injekce působila.

Druhý porod… škoda mluvit. Paní doktorka - taktéž postarší – mi do páteře píchala čtyřikrát, než správné místo našla. Při těch mylných pokusech mi nekontrolovatelně škubaly nohy a létaly půl metro vysoko, jak omylem napichovala nervy. Oba porody byly císařem. Jde o stejný princip znecitlivění, jen injekce se zasune hlouběji a umrtvení je tak od pasu dolů celkové. Musím říct, že v druhém případě – mít na výběr – injekce bych se mile ráda vzdala. Pokud ovšem nebudete rodit císařem a na výběr mít budete, čemu dáte přednost? Bezbolestnému porodu s drogou, nebo přirozenému - bolestivému - porodu bez injekce? Oboje má své pro i proti.

Plusy epidurální anestezie

  • Téměř okamžitá úleva. „Informaci o bolesti vedou do mozku nervy a všechny ty z pánevního dna prochází skrz tzv. ‚epidurální prostor‘,“ vysvětluje lékař Richard Siegenfeld, autor knihy The Epidural Bool. „Pokud do tohoto prostoru injekcí zavedete malou dávku znecitlivující látky, zablokujete tak bolestivé signály a voilá jste téměř okamžitě bez bolesti!“ Tedy zpravidla do cca 15 minut.
  • Působí dvě až tři hodiny, ale dá se prodloužit přidáním další dávky.
  • Na dítě nemá žádný efekt. Nezpůsobuje jeho útlum ani žádnou formu poškození.
  • „Díky tomu, že zbaví tělo bolesti, zbaví ho rovněž stresu a z něj vyplývajících důsledků,“ vysvětluje Siegenfeld. „Při bolesti se do krve dostávají stresové hormony a ty způsobují celou řadu symptomů. Mimo jiné zvyšují srdeční činnost a zrychlují dýchání, což oboje může vést k odkrvení dělohy a hlavně placenty, která má stále ještě za úkol zásobovat vaše miminko kyslíkem a živinami. Podáním epidurální anestezie tělo bolestí netrpí, a tudíž netrpí ani žádným ze jmenovaných příznaků.“

Minusy epidurální anestezie

  • Podání epidurálu obvykle prodlouží délku poslední porodní fáze - tlačení – v průměru o 20 minut.
  • Může zvýšit vaši tělesnou teplotu až na horečku. Podle Siegenfelda, je to velmi matoucí pro lékaře, kteří si potom nemohou být jisti, zda vám teplota stoupla v důsledku epidurálu či nějaké skryté infekce.
  • Píchání injekce do zad není nic příjemného, zvlášť pokud se to anesteziologovi nepodaří napoprvé, ani napodruhé. Vyžaduje to váš naprostý klid a nehybnost, tudíž pokud máte kontrakce příliš často za sebou či již dokonce rodíte, je na injekci pozdě.
  • „Po píchnutí epidurálu sice můžete chodit, ale vaše nohy budou vratké a snadno byste mohla upadnout. Proto na nějaké mašírování po nemocniční chodbě či po pokoji zapomeňte,“ varuje lékař.
  • Díky lokálnímu znecitlivění sice necítíte bolest, ale zároveň máte problém cítit křeče jako takové a tudíž poznat, kdy máte tlačit. V ideálním případě křeče cítíte jako tupý tlak. V horším se musíte spolehnout na porodní asistentku.

Témata: Časopis Maminka, Epidurál, Stejný princip, Píchnutí, Lokální znecitlivění, Druhý porod, Okamžitá úleva, Mírný tlak, Epidurální prostor, Plus, Voila, Naprostý klid, Poslední porod, Epidurální anestezie, Tupý tlak, Správné místo