Maminka.czfilmy

Nejlepší romantické filmy, které byste měli vidět nejen na Valentýna

LH vas 10.  2.  2024
Blíží se Den svatého Valentýna, ideální čas pustit si nějaký romantický film. Téma lásky je nevyčerpatelné a světová kinematografie doslova chrlí stovky zamilovaných filmů. Připravili jsme pro vás žebříček těch nejlepších, které si nesmíte nechat ujít.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Poutavé a dojemné romantické příběhy, které by neměly ujít vaší pozornosti, jsou řazeny zpětně chronologicky od nejnovějších po nejstarší.

Mastičkář (2023)

Polské drama Mastičkář se na Netflixu stalo celosvětovým hitem a prvních pět týdnů od svého uvedení se na této platformě zařadilo mezi celosvětově 10 nejoblíbenějších  cizojazyčných filmů. Vypráví příběh uznávaného chirurga, který poté, co ho opustila manželka s dcerou, kvůli zranění ztratil paměť. Potuluje se světem, až skončí v malé vesnici, kde začne pracovat jako léčitel. Příběh o nezlomnosti lidského srdce, pokoře a ochotě hledat pravdu vás zaručeně dojme. 

VIDEO: Svátek zamilovaných: Kde se vzala tradice svatého Valentýna?

Zásah štěstím (2023) 

Pokud máte rádi filmy od Woodyho Allena, nenechte si ujít jeho novinku. Konverzační komedie o náhodě a nevěře s tóny nostalgie i parodie vás dostane. Příběh odehrávající se ve Francii je vystavěn na tom, jak důležitou roli hrají v našich životech náhoda a štěstí. Fanny a Jean vypadají jako ideální manželský pár – oba jsou úspěšní, žijí v nádherném bytě v exkluzivní pařížské čtvrti a zdá se, že jim v životě nic nechybí. Když však Fanny náhodou narazí na Alaina, bývalého spolužáka ze střední školy, zasáhne ji jeho kouzlo. Brzy se opět setkávají a jsou si stále bližší a bližší... Jean však milostný románek nenechá jen tak.

West Side Story (2021)

Pro milovníky muzikálů vyloženě "must see". Remake West Side Story vypráví klasický příběh o vášnivé rivalitě dvou pouličních gangů a romantické lásce dvou mladých lidí v prostředí New York City roku 1957. Hlavní hrdina Tony patří do Jets, zatímco Maria patří do znepřáteleného portorikánského gangu Sharks. Převládne láska nad dlouholetou rivalitou? Nikdo jiný než Steven Spielberg by nedokázal vytvořit film, v němž hudba Leonarda Bernsteina a texty Stephena Sondheima zazáří s takovou naléhavostí. Slavný režisér snil o natočení West Side Story už jako dítě a snímek je obecně velmi kladně hodnocen. 

Zrodila se hvězda (2018)

Zkušený hudebník a hvězda country Jackson Maine (Bradley Cooper) objeví neznámou, ale talentovanou umělkyni Ally (Lady Gaga) a zamiluje se do ní. Ally se už téměř vzdala svého snu prosadit se jako zpěvačka... Dokud ji Jack nepřemluví, aby začala vystupovat v záři reflektorů. Ale i když se Allyina kariéra rozjíždí, osobní stránka jejich vztahu se hroutí, protože Jack bojuje s vlastními vnitřními démony. Allyin raketový úspěch totiž zastíní jeho vlastní kariéru a Jack stále obtížněji nese svůj ústup z velkých pódií. Pro Bradleyho Coopera bylo toto romantické drama jeho režijním debutem a povedlo se mu na jedničku.

Tipy na víkend: super filmy o mateřství a rodičovství

Než jsem tě poznala (2016) 

Romantický příběh se drží v zajetých kolejích podobných žánrovek, sází na chemii ústřední dvojice a nádherný vizuál. A troufáme si tvrdit, že jedno oko nezůstane suché. Louisa Lou (Emilia Clarke) je najata jako pečovatelka Willa (Sam Claflin), kdysi úspěšného bankéře a aktivního sportovce, ze kterého se stal po srážce s motocyklem tetraplegik. Willova matka doufá, že Louina energická osobnost zlepší Willovu depresivní a cynickou náladu a dodá mu zase chuť do života. 

Padesát odstínů šedi (2015)

Tenhle film sice neboduje v žebříčku nejlepších romantických filmů, ale dejte mu šanci, pokud chcete vypnout hlavu a podívat se na filmovou adaptaci úspěšného erotického románu. Byznysmen Christian Grey (Jamie Dornan) svádí nevinnou studentku Anastasii (Dakota Johnson) a zatáhne ji přitom do světa svých neobvyklých erotických hrátek a fantazií. Herec Jamie Dornan se na hlavní roli pilně připravoval. Před natáčením navštívil BDSM akce, aby lépe pochopil vztah mezi dominantním a submisivním člověkem. Zároveň také pilně cvičil, aby měl ve filmu perfektní postavu. K vidění na Netflixu

Lásky čas (2013)

Romantiku, drama i sci-fi kombinuje film z roku 2013, který napsal a režíroval Richard Curtis – režisér, který stojí za osvědčenými klasikami, jako jsou Láska nebeská, Deník Bridget Jones, Notting Hill nebo Čtyři svatby a jeden pohřeb. Tenhle film vás naladí do pohody, kterou si Valentýn žádá. Děj pojednává o mladém muži se schopností cestovat v čase, který se snaží změnit svou minulost v naději, že zlepší svou budoucnost. 

Ten, kdo stojí v koutě (2012)

Americký romantický film o dospívání pojednává o prvním milostném opojení. Charlie, patnáctiletý introvert, nastupuje na střední školu a je nervózní z nového života. Když se spřátelí se staršími spolužáky, učí se vyrovnat se se sebevraždou svého kamaráda a se svou bouřlivou minulostí. Ve filmu hraje mimo jiné i Emma Watson

P.S. Miluji Tě (2007)

Tenhle film vás zaručeně dojme. Mladá vdova Holly (Hilary Swank) zjistí, že její zesnulý manžel (Gerard Butler) jí zanechal 10 zpráv, které jí mají pomoct zmírnit její bolest a začít nový život. Pro Holly tak začíná rok neobyčejných dobrodružství, která pro ni před svou smrtí její manžel připravil a která jí pomohou uvědomit si, kdo doopravdy je. A také jí připomenou – P.S. Miluji Tě. K vidění je na Netflixu

Nejlépe hodnocené animované pohádky: Tyhle můžete bez výčitek pustit svým dětem!

Pýcha a předsudek (2005) 

Historická kostýmová romantická adaptace románu od Jane Austen je o tvrdohlavé Elizabeth Bennetové (Keira Knightley) a hrdém panu Darcym (Matthew​ Macfadyen), kteří se do sebe navzdory všemu zamilují. K vidění na Netflixu

Zápisník jedné lásky (2004)

Adaptace úspěšného románu Nicholase Sparkse o dvou mladých milencích, které ve 40. letech 20. století rozdělila válka i to, že pocházeli z různých společenských vrstev. V hlavních rolích excelují Ryan Gosling a Rachel McAdams. K vidění na Netflixu

Láska nebeská (2003)

Romantická komedie, která je osvědčenou klasikou. Skládačka několika příběhů o milostných problémech, která nepostrádá vtip, připomíná stylem Notting Hill nebo Deník Bridget Jones. Fanynky Hugha Granta nebo Colina Firtha stejně jako milovníci britského humoru si přijdou na své.

Moulin Rouge (2001)

Noční kabaret, tančírna, království nočních neřestí – to je Moulin Rouge. Bohémové ze všech koutů Paříže se každý večer schází ve velkém mlýnu, aby potěšili své oko i tělo ženskou krásou. Uprostřed toho lehce kýčovitého mumraje vzplane láska kurtizány v podání Nicole Kidman a chudého návštěvníka v podání Ewana McGregora. Velkolepá podívaná hýřící barvami s překvapivě podařeným zpěvem obou hlavních herců nadchne milovníky muzikálů. 

12 nejlepších strašidelných filmů (nejen) pro děti na Halloween, které se nikdy neokoukají

Život je krásný (1997)

Roberto Benigni není zrovna uhrančivý fešák, svými romantickými gesty si vás ale obmotá kolem prstu. Stejně jako učitelku Doru (Nicoletta Braschi), která sice už má bohatého nápadníka, brzy však podlehne nadbíhání italského číšníka Guida. Vezmou se a narodí se jim syn. Pětiletou idylu násilně ukončí druhá světová válka. Guido je spolu se synem odvlečen do koncentračního tábora. Ve snaze chránit chlapce předstírá, že vše je pouhá hra… Ostrý kontrast lásky a zrůdnosti nacismu nepůsobí pateticky, díky humoru i v těch nejtěžších situacích vás donutí zamyslet se nad silou lidského ducha.

Rozum a cit (1995)

Stará dobrá Anglie a plejáda výtečných herců. Literární klasika Jane Austen minula málokterou čtenářku. Atmosféra 19. století, kdy středobodem vesmíru bylo pro každou nezadanou ženu najít si partnera, a zajistit se tak společensky i hmotně. I mezi intrikami a manýrami společenské smetánky se občas našel prostor pro nezištnou lásku. Uvařte si černý čaj (nejlépe earl grey), naservírujte sušenky a dopřejte si milou podívanou.

Před úsvitem (1995)

Dva lidé na cestě, kteří se náhodně seznámí ve vlaku a stráví spolu jeden jediný den. Celý film je v podstatě dlouhý rozhovor mezi francouzskou studentkou (Julie Delpy) a mladým Američanem (Ethan Hawke). Časově omezený prostor, který pro sebe mají, otevírá cestu naprosté upřímnosti, protože bez budoucnosti není zodpovědnosti. Krátký románek, který se navždy vryje do paměti. Příběh se v roce 2004 dočkal pokračování Před soumrakem, které je neméně zdařilé.

Madisonské mosty (1995)

Další z řady režisérsko-hereckých filmů Clinta Eastwooda. Retrospektivně vyprávěné drama nenaplněné lásky těží hlavně z přirozenosti a uvěřitelnosti scénáře. Bez patosu a křečovitých gest vám Meryl Streep názorně předvede, jak moc vám životem dokážou zamíchat čtyři dny s osudovým člověkem.

Hříšný tanec (1987)

Rebel bez příčiny a dívka ze slušné rodiny. Těžko říct, co dělá z filmu s tak banální zápletkou neskutečný fenomén, který můžete zhlédnout snad stokrát, a který vás nikdy nepřestane bavit. Co mu nelze upřít, jsou výborný soundtrack (jednu z písní má na svědomí i Patrick Swayze) a profesionálně odvedené taneční scény. Ačkoliv každý při sledování čeká na tu „svou“ hlášku („Baby nebude sedět v koutě“, „minulý měsíc jsem se ještě živil rohlíkama, a dneska mi ženský cpou do kapes diamanty“ nebo „pamatujte si, že na parketě je pánem on, ale mimo parket už ne!“), děj nemá hluchá místa a výborně se pobavíte od začátku až do konce, který je jak jinak než fenomenální.

Nejkrásnější pohádky a vánoční filmy (nejen) pro děti. Tyhle jsou sázkou na jistotu!

Vzpomínky na Afriku (1985)

Slavný snímek s Robertem Redfordem a Meryl Streep. Meditace nad smyslem manželství v prostředí divoké přírody východní Afriky. Na dokonalý herecký výkon Meryl Streep se můžete spolehnout – stejně jako na krásu africké krajiny z doby příchodu západních kolonistů. Drama, kde muž je „opravdovým mužem“, který jedná a zbytečně nemluví, a žena silnou osobností s nezkrotnou touhou po velké naplňující lásce.

Prázdniny v Římě (1953)

Klasika s Audrey Hepburn a Gregory Peckem. Ztělesnění šarmu a elegance v podání křehké herečky se perfektně doplňuje s charismatem pravého gentlemana. Příběh novodobé princezny, která touží poznat obyčejný život. Jednoduchá zápletka s neuvěřitelně dojemným závěrem. Nejedná se o žádnou pohádku, tím spíš vás realisticky působící osud dvou hlavních hrdinů chytne za srdce. Pokud se nebudete moct nabažit krásné Audrey Hepburn, podívejte se ještě na neméně známou Snídani u Tiffanyho.

Casablanca (1942)

Kultovní snímek starého Hollywoodu. Častěji znám jako „nejromantičtější film všech dob“, méně často už tato slova bývají potvrzována z vlastní zkušenosti. Generačně zasáhl spíše naše prarodiče, nezaškodí si však připomenout romantiku dřívějších časů, i kdyby se místy jevila trochu pateticky a sentimentálně. Noblesa Humphreyho Bogarta, s jakou obětuje vlastní štěstí pro dobro uhrančivé Ingrid Bergman, vám vše bohatě vynahradí.

KVÍZ: Jak dobře znáte seriály, které byly hity v devadesátkách? Otestujte se!
Témata: Anglie, film, filmová role, Hollywood, Bradley Cooper, Netflix, Afrika, Jamie Dornan, filmy, romantika, Ingrid Bergman, Hugh Grant, BDSM, Ryan Gosling, Christian Grey, Audrey Hepburnová, Anastasie, Ewa, Clark, Bridge, Ethan Hawke, Keira Knightleyová, Kinematografie, Tony, Plejáda