Maminka.czTěhotenství

Rostoucí bříško není důvodem k lenosti! Hýbejte se!

Simona Procházková 12.  10.  2018
Sportovat v těhotenství, nebo raději ne? Podle odborníků se to rozhodně nevylučuje a pohyb není pro nastávající maminky tabu. Spíše naopak. Samozřejmě ovšem s přihlédnutím k vašemu zdravotnímu stavu, kondici a individuálním pocitům.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud vaše těhotenství probíhá bez obtíží, cítíte se v pořádku a váš ošetřující lékař není proti, pravidelný pohyb vám po všech stránkách jen a jen prospěje. Musíte ale vědět, co si můžete dovolit, nepřeceňovat síly a nesnažit se za každou cenu lámat rekordy. Sport vám pomůže nejen udržet se ve fyzické kondici (což mimo jiné usnadní také rekonvalescenci a návrat k původní postavě), ale také mj. eliminovat bolesti zad nebo otoky.

Měla byste vědět, které sporty jsou v období očekávání potomka vhodné a kterým byste se naopak měla raději na čas vyhnout. „Těhotenství rozhodně není dobou, kdy bychom měly začínat s intenzivním sportováním nebo trénovat na maraton. Je ale dobré a žádoucí zůstat fyzicky aktivní v rozsahu a intenzitě, které budoucí mamince vyhovují, a cvičením podporovat správné držení těla. Je to prevence i léčba mnoha bolestí, tělo se tím připravuje na porod a období po něm, kdy bude maminka děťátko nosit, kojit a vůbec kolem něj neustále běhat,” říká instruktorka cvičení pro těhotné Eva Kašíková z Monkey´s Gym.

Tanec i běh povolen

Pohyb vám pomůže k udržení metabolismu, krevního tlaku i dechu v rovnováze, výborně funguje také jako prevence vzniku křečových žil i nepříjemných hemoroidů. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli aktivitu, poslouchejte své tělo a cvičte jen v případě, že se cítíte naprosto v pohodě. Pokud jste před otěhotněním sportu příliš nedala, není moc dobré začínat s tím právě nyní. Na druhou stranu, opatrný rekreační sport vám určitě neublíží. Nezapomínejte ale, že tělo se připravuje na porod rozvolňováním svalů i vazů, proto není vhodné přetěžovat klouby. Nedoporučují se sporty, kde jsou tvrdé dopady, poskoky a doskoky, riziko pádů, prudké rotační pohyby – například jízda na koni, gymnastika, skoky do dálky či přes švihadlo, inline i zimní brusle, tenis a všechny kolektivní míčové hry, vytrvalostní a silové sporty a sjezdové lyžování nebo snowboard. Kontroverzní je cyklistika. Pokud jste byla zvyklá jezdit na kole pravidelně, jízdu v rovinatém terénu si můžete dopřát, ovšem existuje zde riziko pádu, takže ji lékaři těhotným nedoporučují.

Pokud máte do cvičení chuť a váš gynekolog není proti, bez obav se můžete věnovat chůzi a turistice, tanci, těhotenské józe, pilates, cvičení na míči, plavání, případně aqua aerobiku i joggingu neboli tzv. indiánskému běhu (střídání běhu a chůze). Nikdy ale nic nelámejte přes koleno a pohybu se věnujte jen tehdy, když z něj máte radost a dělá vám dobře. Pokud trpíte nevolnostmi, cítíte se unavená a bez energie, pobolívá vás nebo tvrdne bříško, případně se vyskytne špinění či dokonce krvácení, svěřte se lékaři a se sportem vyčkejte na později.

Video: Modelka Sarah Stage ukazuje, jak cvičí v 7. měsíci těhotenství

Příroda jako tělocvična

Nejlepší je vždy přirozený pohyb, a to nejlépe na čerstvém vzduchu. Vyrazte ven, možnosti máte téměř neomezené. I venčení pejska nebo procházka na malý nákup se počítají a zdravotně prospějí. Jak jen to jde, choďte pěšky, pro delší procházky si můžete pořídit skvělého pomocníka, hole na nordic walking. Pokud jste byla zvyklá před otěhotněním několikrát týdně běhat, není důvod (pokud vaše těhotenství probíhá bez komplikací) schovat běžecké boty na několik měsíců hluboko do botníku. I zde ale také platí „všeho s mírou“ a za použití zdravého selského rozumu. Nesnažte se strhnout naběhané kilometry, zvolněte tempo a poslouchejte své tělo. Běhejte pro potěšení z pohybu, nikoli z co nejvyššího výkonu!

Každopádně se snažte mít na sobě co nejpohodlnější oblečení a hlavně kvalitní pevné boty. Velkou službu udělají těhotenské břišní pásy. Nejenže schovají a hlavně podrží rostoucí bříško, mohou také být krásným a originálním módním doplňkem, vyrábějí se totiž v nejrůznějších designech a barvách. A samozřejmostí by měla být kvalitní těhotenská, případně zpevňující sportovní, podprsenka. Do batůžku nebo ledvinky nezapomeňte přibalit dostatek vody a také něco malého k zakousnutí, kdyby na vás přišel hlad nebo se vám udělalo nevolno z nedostatku cukru.

Křečové žíly v těhotenství? Hoďte nohy nahoru! Co dál pomáhá?

Jóga ano, nebo ne?

„Po pravdě řečeno, jóga není pro těhotné tou nejvhodnější aktivitou. Pokud žena běhala, hrála tenis a jezdila na bruslích, na lekce jógy však pravidelně nechodila a rozhodla se tak až s bříškem, není to úplně nejlepší čas začít. Všeobecné mínění, že jóga je jemné protahování a zklidňující cvičení, je sice pravda, ale pouze částečná. Jóga je hluboká práce s energií, některé hodiny jsou velice dynamické, téměř všechny pozice zapojují hluboký stabilizační systém (tedy i bříško a pánevní dno), často se cvičí rotace a obrácené pozice. Všechno je velice prospěšné, ale začít to objevovat až v jiném stavu není to nejlepší,“ vysvětluje Veronika Carmanová, majitelka jógového studia Karma Yoga.

Pokud jste ale již jógu před početím cvičila minimálně půl roku a znáte své tělo, můžete pokračovat, jak jste byla zvyklá. Pokud chodíte na skupinový kurz nebo pravidelné lekce, je dobré lektora o svém stavu informovat. „V těhotenství bych určitě nezkoušela nové styly a centra. Vyberte si místo, kde se cítíte dobře, s lektorem, kterému důvěřujete. Postupně pravděpodobně přejdete na těhotenskou jógu. Pokud jste jógou nepolíbená a rozhodla jste se v těhotenství dopřát si péči a zklidnění, počkejte až po prvním trimestru. A určitě nezkoušejte cvičit sama doma,“ dodává Veronika Carmanová.

Plavu si, ani nevím jak…

Plavání patří u nastávajících maminek mezi nejoblíbenější sportovní aktivity. Abyste si ale pobyt ve vodě užila i se zvětšujícím se bříškem, je dobré dodržovat pár zásad. V bazénu máte neuvěřitelnou výhodu v tom, že všechny cviky provádíte bez zatěžování kloubů, voda totiž úžasně nadlehčuje. Jakékoli protahovací a posilovací cviky jsou tedy ve vodě povoleny. Vyhněte se ale rychlým rotačním pohybům a přílišnému zvedání paží.

Z hlediska bezpečnosti je dobré chodit plavat jenom tam, kde víte, že na vás nikdo neskočí nebo vás nekopne. V době, kdy je ve veřejném bazénu doslova hlava na hlavě, si trénink raději neplánujte. Na úvod po vstupu do bazénu doporučují lektoři zařadit hned rychlejší pohyb, kdy se vám zvýší tepová frekvence a tím se celé tělo zahřeje. Ve vodě se nemusíte bát ani poskoků, které právě voda perfektně tlumí. A důležitá rada na závěr – myslete na intimní hygienu. Pokud si potřebujete u bazénu sednout, podložte si pod sebe ručník nebo třeba plovací destičku. Se svým gynekologem můžete probrat i možnost použití tamponů na koupání, které jsou napuštěny čistým vazelínovým olejem, který má vodoodpudivé vlastnosti a zabraňuje proniknutí vody do pochvy.

Přejídáte se v těhotenství? Způsobíte dětem obezitu
Bolest zad v těhotenství? Tyhle rady vám konečně pomohou!
Sedm nepříjemných věcí, které vás mohou v těhotenství překvapit!
Témata: Těhotenství, Tipy a rady v těhotenství, Sport, Pánevní dno, Nezapomínejte na sebe, Jóga, Tělocvična, Karma Yoga, Cvičení, Snowboard, Karma, Přirozený pohyb, Tělo, Botník, Tvrdý dopad, Břišní pás, Majitelka, Nový styl, Maminka, Důležitá rada, Ošetřující lékař, Pravidelný pohyb, Správné držení, Druhá strana, Rychlý pohyb, Sport na Heureka.cz