Maminka.czKojenec

Rotavirům se nevyhnete!

Linda Zikmundová 15.  7.  2011
Každý rodič rád ustoupí ze svých požadavků, jen aby se jeho potomci měli dobře. Neznám nikoho, kdo by na nich šetřil, zvlášť pokud jde o zdraví. Očkování proti rotavirům ale nyní můžete pořídit opravdu výhodně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak už bylo mnohokrát řečeno, rotaviry každoročně způsobují zdravotní komplikace spoustě dětí a jsou nejčastější příčinou hospitalizace z důvodu infekčního průjmu u těch nejmenších do 5 let věku.

Za vhodnou prevenci těžkých průjmů a zvracení vyvolaných právě rotaviry je považováno očkování. A to je až do konce roku 2011 přístupnější více rodinám. Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR totiž i letos spustila akci, díky níž můžete pořídit svým ratolestem vakcinaci proti rotavirům za výhodnější cenu.

Prevence především

Rotavirům se prakticky není možné vyhnout, jsou zkrátka součástí našeho života. Malým dětem mohou způsobovat již zmíněné nepříjemné průjmy a zvracení, jež v některých případech mohou vést až k hospitalizaci dítěte.

Zvýšená hygienická opatření (mytí rukou nebo pravidelná dezinfekce hraček a povrchů, kde si vaše zlatíčko hraje) mají pouze omezený efekt na potlačení těchto nebezpečných infekcí. Za vhodný způsob, jak předcházet možnosti onemocnění, je považována vakcinace.

Očkovací látka se podává ústy bez nutnosti vpichu, což je pro děti šetrné. Rozestup mezi jednotlivými dávkami je vždy minimálně čtyři týdny, a jestliže si rodiče vyberou přípravek s dvoudávkovým schématem (vakcína Rotarix), může být očkování dokončeno již v deseti týdnech věku. Obě dávky musí být podány nejpozději do 24. týdne věku miminka.

Cílem akce

Všeobecné zdravotní pojišťovny, která trvá od 18. dubna do 31. prosince 2011, je zlepšení prevence proti rotavirové gastroenteritidě a zvýšení informovanosti rodičů o možnostech očkování. V České republice je počet očkovaných dětí jeden z nejnižších ve střední Evropě – pouhých 7 %. Akce VZP umožní rodičům ušetřit na vakcinaci jejich potomků proti rotavirům až 1400 Kč. A jak tuto možnost využít? Velmi snadno. Rodič či zákonný zástupce si vyzvedne voucher na rodné číslo dítěte v jakékoli pobočce VZP.

U lékaře či v lékárně zaplatí za kompletní očkovací schéma maximálně 3000 Kč (cena bez aplikačních poplatků) a v jakékoli pobočce VZP dostane oproti voucheru (potvrzenému lékařem či lékárníkem) ještě 500 Kč zpět.

O očkování proti rotavirům se mohou rodiče dozvědět více u praktického lékaře pro děti a dorost. Podrobnější informace o onemocnění a projektu VZP jsou k dispozici na internetových stránkách www.rotarix.cz a www.vzp.cz/rotaviry.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, névy, Rodné číslo, Očkovací schéma, Rotarix