Maminka.czPéče o zuby

Potřebuje vaše dítě rovnátka? Tady máte vše, co byste měli vědět

Simona Procházková 6.  5.  2022
Rovnátka už sice nejsou takovým strašákem, jako tomu bývalo za našeho dětství, stále o nich ale koluje spousta polopravd a mýtů. Kdy skutečně pomůžou srovnat zuby? Bolí to? Bude dítě šišlat? Zruinuje tato pomůcka rodinný rozpočet? Přispívají na rovnátka u dětí zdravotní pojišťovny? Známe odpovědi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Křivé zuby nejsou pouze kosmetickým problémem, který snižuje sebevědomí dítěte (to platí ale i pro spoustu dospělých), ale mohou způsobovat rovněž různé obtíže. Rovné zuby jsou prevencí proti zubním kazům. Pokud se o svůj chrup dobře staráte, snižujete tím pravděpodobnost častých, nepříjemných a mnohdy finančně náročných návštěv zubaře.

VIDEO: Podcast: Růst prvních zoubků

Důvodem křivých zubů u dětí může být špatná péče o mléčné zuby, a tak se dítě, které nějakou vadu na zubech má, může časem cítit v kolektivu nepříjemně. Za svou vadu se stydí nebo čelí posměvačným poznámkám ze strany kamarádů a spolužáků. To všechno se na křehké dětské psychice negativně podepíše. Přitom cesta k rovným zubům není nijak náročná, jen je třeba začít s léčbou včas.

Řešení nejen pro křivé zuby

O dětské zuby je třeba pečovat již od útlého věku. Někteří rodiče bohužel stále ještě podceňují dentální hygienu mléčného chrupu svých ratolestí. Pokud zjistíte, že má vaše dítě křivé zuby, je potřeba to okamžitě řešit. Křivé zuby se totiž mnohem hůř čistí, více na nich ulpívá plak, což souvisí třeba se záněty dásní. Zároveň při špatném skusu dochází k většímu opotřebení zubů, ty pak bývají méně stabilní a časem se křiví víc a víc.

Prevencí je péče o mléčný chrup

„U dětí řešíme různé druhy vad chrupu. Některé jsou vrozené, jiným můžeme předejít. Maminky by měly hlídat, jestli nemají jejich děti například nějaký zlozvyk, jako je dumlání palce, nebo jestli nedýchají jen ústy. Tyto nešvary mohou mít neblahý vliv na vývoj zubních oblouků. Práci nám také často přidělávají předčasně vytržené zkažené mléčné zuby. Zubní hygiena je u malých dětí stále podceňována a v kombinaci se zvýšenou konzumací sladkostí a slazených nápojů to může být pro dětský chrup fatální,“ vysvětluje MUDr. Klára Šafránková, stomatoložka, specialistka v ortodoncii působící v Dental Office H33.

Pokud už podle paní doktorky dojde ke vzniku zubního kazu v dočasném zoubku, je třeba tento včas ošetřit a nemávnout nad tím rukou se slovy, že až začne bolet, tak se vyndá, vždyť přece naroste nový. On, pravda, většinou stálý zub naroste, ale pokud je v chrupu brzy přítomna mezera po vytrženém zkaženém zubu, okolní zuby se začnou poměrně rychle posouvat na jeho místo a tento zub následovník pak nemá, kam by se zařadil. Vzniká tak stěsnání, které je někdy třeba řešit i vytržením stálých zubů. Přitom by stačilo včas navštívit zubaře a zub ošetřit, potažmo ortodontistu a místo po vytrženém zubu udržet rovnátky

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Druhy rovnátek: fixní, snímací, neviditelná

"Druh rovnátek volíme vždy podle vady, kterou dané dítě má. Cílem ortodontisty je použít takový aparát, který bude konkrétní problém řešit co nejefektivněji a který by měl být zároveň pro pacienta co nejméně zatěžující. Moderní ortodontické materiály nám nabízejí více prostředků. Je možné pracovat jak s aparáty fixními, tak i snímacími. U dětí je třeba vždy přihlédnout i ke schopnostem spolupráce a zvládání dentální hygieny,“ popisuje MUDr. Klára Šafránková.

Fixní rovnátka jsou v dutině ústní po celou dobu léčby. Zámky se lepí na vnější strany zubů a do nich je gumičkami upevňován ortodontický drát, který v průběhu léčby narovnává zuby do správné polohy. Zámečky mohou být buď klasické kovové, nebo (z estetického hlediska oblíbenější) keramické či safírové. Rovnátka snímací se u dětí používají před přechodem na jiný typ rovnátek (klasická fixní či neviditelná). Tato rovnátka mají nižší cenu, ale nejsou vhodná pro léčbu většiny typů ortodontických problémů. V úpravě skusu však stále zaujímají svou roli.

V poslední době pravděpodobně nejpopulárnější jsou tzv. neviditelná rovnátka, což jsou měkké plastové fólie vyrobené pacientovi na míru podle otisku čelisti. Tato technika používá místo ortodontických zámků a drátů snímatelné fólie, které jsou vyráběny na míru pro každého pacienta a musí být nošeny zhruba 22 hodin denně. Jednu fólii je třeba nosit přibližně sedm dní, pak přichází na řadu fólie další, která zuby posune o kousek dál.

Dětem čistí zuby rodiče aspoň do šesti let

Žádná bolest ani šišlání!

Jedním z rozšířených mýtů je, že člověk s rovnátky bude šišlat. Žádný strach. Ano, je pravda, že po nasazení standardních fixních rovnátek nejspíše mluvení zpočátku nepůjde tak hladce. V krátké době si ale na nezvyklost v ústech dítě zvykne a zásadní problém s výslovností zmizí během pár dní. A jak je to s bolestí při nasazování a aplikaci rovnátek, které se spousta lidí stále obává? Podle zkušených ortodontistů není přehnaný strach na místě. Samotné nasazení rovnátek nebolí, pacient jen může cítit určitý tlak na zuby, což může být nepříjemné. Je ale dobré počítat s tím, že zuby a ústa budou nejspíše pár dní (zhruba týden) trochu bolet a rovnátka mohou dítko dost obtěžovat, než si na nový pocit zvykne.

odpovídá MUDr. Klára Šafránková, stomatoložka, specialistka v ortodoncii, Dental Office H33

Kdy je ten správný čas na to, začít řešit, zda dítě potřebuje léčbu pomocí rovnátek?

O potřebě ortodontického vyšetření dítěte by měl informovat rodiče jeho ošetřující zubní lékař. Věk vhodný pro zahájení ortodontické léčby závisí na konkrétní vadě chrupu. Existuje směrnice, kterou se mají zubní lékaři řídit a podle níž mají včas dítě na ortodoncii odeslat. Argument, že je třeba vyčkat na ukončení výměny dočasného chrupu za stálý, je u některých vad lichý, neboť existují vady, které je nutné řešit bez většího odkladu. Nezdá-li se tedy rodičům něco na zubech  jejich dětí v pořádku, je dobré navštívit ortodontistu, který po prohlídce chrupu určí, zda a kdy je třeba řešit konkrétní problém.

Jak je to aktuálně s úhradou rovnátek u dětí? Mají děti nárok na příspěvek ze zdravotního pojištění a v jakých případech? 

 V lednu letošního roku došlo ke změně úhradové vyhlášky a zdravotní pojišťovny v současné době přispívají na ortodontickou léčbu osobám do věku 22 let. Později si musí každý rovnátka platit v plné výši sám. Taková cena za ortodontickou terapii se pak pohybuje v řádu desetitisíců korun. Období růstu a dospívání je ideální dobou pro řešení většiny ortodontických vad. V tuto dobu jsme schopni dosáhnout lepšího a stabilnějšího výsledku. Tedy nejen příspěvek zdravotní pojišťovny by měl být motivací rodičů k tomu, aby dopřáli svým dětem ortodontickou terapii včas.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Školák, Praktické rady, Zuby, Dětství, mluvení, Péče o zuby, Růst zubů u dětí, mýtus, Mléčné zuby, Zdravotní pojišťovna, Chrup, Léčba, Vada, Rodinný rozpočet, Zub, Dental Office, Rovnátko, Péče o zuby na Heureka.cz

Video