Maminka.czPeníze a kariéra

Rozpočet ve vaší reži: Konečně vyrovnaný!

Alena Čálková 28.  1.  2014
Rozpočet ve vaší reži: Konečně vyrovnaný!
Když se peněz nedostává, a přitom příjmy jsou pravidelné a dostačující, znamená to, že je načase provést si rodinný finanční audit. Nepotřebujete k němu bankovní poradce ani chytré tabulky. Nastavit si správný tok peněz vám pomůže „finanční produkt“ ze všech nejdostupnější – váš vlastní selský rozum.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nad penězi se prostě musí přemýšlet. Tomu, kdo je má pod kontrolou, trend prázdné peněženky nehrozí. Chcete-li vědět, kde ušetřit, jak vlastně rozmýšlet o svojí finanční situaci a vylepšit ji, poradíme vám, jak na to.

Rozpočet je základ

Abyste s financemi mohla začít efektivně nakládat, je potřeba si posvítit na rodinný rozpočet. „Rodinný rozpočet je velmi důležitý, jelikož deklaruje přístup a zodpovědnost rodiny k financím,“ vysvětluje odborník na finance Ondřej Hartman z FXstreet.cz.

„Já osobně tomu říkám základní znalost finanční inteligence. Bohužel většina rodin nemá o svém rozpočtu ani tušení. Špatné zacházení s financemi pak vede k aktuálnímu trendu – stále vyššímu zadlužování, což mívá leckdy katastrofální následky.“ Jak tedy rodinný rozpočet zkrotit? Ondřej Hartman radí, jak jej sestavit: „Je to jednoduché. Sečteme si kompletní a pravidelné rodinné příjmy (označovány jako aktiva), což bude většinou plat, mzda, příspěvky na bydlení a na děti, mateřská, někdo třeba pronajímá byt…

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Peníze a kariéra, koně, Základní znalost, Většina rodin, Rozpočet, Vaš