Maminka.czNaše tipy

Rozvedli se, doma zůstaly jen děti. Klady i zápory „střídavky“

Martina Machová 2.  8.  2013
Rozvedli se, doma zůstaly jen děti. Klady i zápory „střídavky“
Střídavá péče je v současnosti velmi diskutované téma. „Střídavka“ má své klady, ale i nepopiratelné zápory. Některé z nich může eliminovat jednoduché, avšak poněkud nákladnější řešení: děti se nestřídají u rodičů ale rodiče u dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S laskavým dovolením své kamarádky se pokusím s malými obměnami převyprávět její méně obvyklé, avšak dle mého mínění velmi zajímavé řešení střídavé péče o děti.
Rozvod je vždy velmi traumatizující záležitost – pro dospělé i pro děti. Pro nás dospělé je svobodnou volbou (pravda někdy činěnou pod velkým tlakem), děti k němu však vždy přicházejí „jako slepí k houslím“. Nejen proto si pak zaslouží velké ohledy, klid a maximální snahu o zachování základních jistot.

Mé úžasné kamarádce (říkejme jí třeba Iva) se podařilo odcházejícího manžela přesvědčit (hádejte, kam odcházel…), aby se střídavá péče neodehrávala v modelu „hop – potomky tam, hop – potomky sem“, ale aby děti zůstaly v jejich 2+1 a střídaly se u nich rodiče. Nicméně po dvou letech se začalo ukazovat, že tento pro děti úžasný model, má své velké mínusy pro neustále „pendlující“ pro rodiče.

Noví partneři bývalých manželů nemusí „střídavku“ unést

Bývalý manžel Ivy bydlí v domě své nynější partnerky, týden je s dětmi ve starém bytě, týden s novou partnerkou, která je těhotná. Iva se odstěhovala do garsonky, kterou zdědila po matčině sestře, má stálého přítele, který je rozvedený a děti již neplánuje. Zatímco Ivě tento model stále vyhovuje – týden se intenzivně věnuje dětem, týden příteli a sobě (o čemž se ji ještě před dvěma lety nesnilo).

„Ex“, který byl zpočátku velice nadšený Ivinou vstřícností, klidným průběhem rozvodu i nekonfliktním majetkovým vypořádáním, je na tom hůře. S dětmi je rád a má s nimi krásný vztah, i přes počáteční nejistotu zvládá péči úžasně. Bohužel jaksi nepočítal s těhotenstvím nové partnerky a samozřejmě i s její stále větší nelibostí takový způsob života akceptovat. „Střídavý tatínek“ však zatím i přes velký tlak nic měnit nechce, zdá se, že mu střídání bydliště vyhovuje, otázkou zůstává, co to udělá s jeho novou rodinou.

Jak to prožívají děti?

Obě děti chodí do školky, mladšímu je 6 a staršímu (měl odklad) 7 let. Začátky snadné nebyly, dětem se v daném týdnu vždy stýskalo po druhém rodiči, hlavně večer, a když byly nemocné, hodně unavené, nebo je něco bolelo. Pokud byly zrovna naštvané, chybějící rodič uměl vše lépe, než rodič aktuálně pečující. Nicméně neztratily domov, kamarády, neopustily známé město, hřiště, školku, dokonce i pejsek, králík i rybičky s nimi zůstali „doma“.

Věci praktické

Je pravda, že jsem se nechtěla vyptávat úplně na vše, takže v této oblasti možná nebudu úplně přesná. Iva se velmi snažila, aby měla všechny praktické záležitosti, které se týkají finančního provozu ve společném bytě právně ošetřené. Vše se platí na půl – fond oprav (nájem neplatí, byt je v osobním vlastnictví), spotřeba energií, inkaso, opravy a nutná údržba v bytu, veškeré nákupy si každý obstarává sám, oblečení kupuje po dohodě s bývalým partnerem Iva, ten ji přispěje opět polovinu.

V pátek při předávání domácnosti musí být dle dohody vše vyprané, myčka prázdná, koupelna umytá, podlahy čisté, prach utřený apod. Což byl z počátku největší kámen úrazu a jádro několika sporů. „Ex“ byl vždy prima táta, ale nikdy žádná hospodyňka. Úklid, vaření, praní, to vše pro něj byla novinka.

Jelikož je Iva velmi praktická, a finanční stránka u obou nehraje velkou roli, dohodla se s bývalým mužem, že v pátek dopoledne bude do bytu chodit paní na úklid. Byt uklidí dle sestaveného seznamu, což zaručí, že si jej předají vždy v relativně stejném (a přijatelném) stavu.

A závěr?„Střídavka“ rodičů je náročná

Ano, střídavá péče o děti s docházením rodičů je pro rodiče vcelku náročná, a to především finančně. Náročná je ale i pro jejich nové partnery, kteří musí tento netradiční model akceptovat. Při „bolavém“ rozchodu není pro zraněného partnera lehké, se z nového domova do starého bytu plného vzpomínek stále vracet – nicméně, jak říká Iva; „bolesti srdce vyléčí čas“ (a ví, o čem mluví).

Takto vyřešená střídavá péče klade též enormní důraz na charakterové vlastnosti rodičů, na to, jak poctivě dodržují stanovená pravidla (nikdy ne ústí!), a zda dokážou potlačit své bolesti a negativní emoce vůči bývalému partnerovi a nemají potřebu si vyřizovat staré účty prostřednictvím dětí a péče o ně.

Témata: Děti, Naše tipy, JEN, Střídavka, Zápor, ZUŠ, Dom, Obměna, Krásný vztah, Myčka, Bývalý partner, Klad