Maminka.czRozvody

Rozvod je prý jak úmrtí blízké osoby. Zvládla jste ho? Zvládnete všechno!

26.  1.  2020
Psychologové mluví o tom, že rozvod přináší takřka stejnou míru stresu jako úmrtí velmi blízkého člověka. Rozvod zkrátka přehází život naruby; nenávratně ztrácíme životního partnera, mnoho materiálních i emocionálních jistot. Někdy ale také získáme...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Až nyní, když sama procházím tím rozvodovým peklíčkem, si trochu vyčítám, že když se před dvěma lety rozváděla jedna z mých nejbližších kamarádek, nebyla jsem jí větší oporou. Vůbec jsem neodhadovala a netušila, jak může být rozvod těžký, jak se Marta skutečně cítí, co prožívá. Jsme si sice blízké, ale ona si moc nestěžuje. Koneckonců k čemu stěžování je?“ vzpomíná Eliška, maminka dvou školáků, kterou na konci února čeká první rozvodové stání. Ostatně i psychologové se shodují na tom, že míra stresu při rozvodu se velmi blíží pocitům, které zažíváme v době, kdy nám někdo ze života odejde definitivně – kdy zemře.

Lituji rozvodu. Děti mi ho dokonce vyčítají. Jsem výjimka?

Rozvod = 73 „stresových“ bodů ze 100 možných!

Ve známe „stresové“ tabulce psychiatrů a výzkumníků, T. H. Holmese a R. H. Raheho, je rozvod se svými 73 body (100 je maximum) hned na druhém místě za úmrtím partnera či rodiče. Rozvod zkrátka přehází život naruby; nenávratně ztrácíme životního partnera, mnoho materiálních i emocionálních jistot. Mnohdy i společné známé, někdy dokonce i domov a další sdílená místa a věci. Nic zkrátka není jako dřív! Rozvod zkrátka přináší mnoho ran a šrámů anebo je prohlubuje. Mnohé rozvodové „bitvy“ bývají horší než křižácká tažení a potupnější než vězení. V těchto souvislostech není naprosto žádná ostuda žádat o pomoc, a to v jakékoliv podobě! Ať už blízké o jejich čas a třeba i finanční podporu či psychologa, který může v rámci „první pomoci“ nabídnout třeba i antidepresiva. (Pochopitelně, že nikdo nechce jíst „léky“, ale lepší pilulka než pomyslná kulka do hlavy!)

Rozvod: Jakých chyb se vyvarovat, aby to děti nepoznamenalo?

Překonaná zkouška přináší sílu a sebejistotu

Není-li už jiná partnerská cesta než rozvod, je užitečné si neustále připomínat, že každá těžká situace je schopná přinést i dobré ovoce. A tak se může zlomená rozvádějící duše zaměřit nejen na velmi důležité praktické věci (bydlení, příjmy, péče o děti), ale také na možné kladné aspekty, které rozvod přinese. A to si piště, že i takové existují! Jen je nemusíte přes všechen ten stres, smutek, naštvání, křivdu a někdy i zlost hned vidět. S rozvodem je to jako s každou těžkou životní situací; když jí projdete, prožijete, budete silnější, sebejistější a samostatnější. Rozvod, a dokonce i smrt a nemoc nemají totiž nikdy jen negativní stranu – všechno zlé je pro něco dobré, říkávali předci a měli pravdu.

Pomýšlíte na rozvod? 5 věcí, které pomohou zachránit vztah, když máte krizi!

Přinesl vám rozvod i něco dobrého? 
3 maminky, 3 postřehy:

Lída (27): Vdaná jsem byla jen 5 let, ty roky by však vydaly na jeden život a svazek knih. Milovali jsme se i nenáviděli. Naše manželství bylo hlučné, přeplněné emocemi až k nesnesení. Oba máme velké ego a jsme Berani, což náš vztah zničilo. Rozcházeli jsme se stejně, jako žili. Hádky byly příšerné, a i na násilí došlo (z obou stran, podotýkám). Ale nyní po 2 letech jsme nejlepší přátelé a skvělí rodiče našeho Simona. Oba však máme nové a klidné partnery, kteří nás tak nějak „uzemňují“ a zjemňují. S kterými jsme už schopní kompromisů, ústupků a respektu k jinakosti druhého. Bez prvního manželství a rozvodu bych nebyla schopná žít s Lukášem, mou velkou a doufám že i poslední láskou.

Zuzka (45): Když jsem manželovi přišla na šestou nevěru, bylo mně a vlastně i jemu jasné, že náš vztah už nemá budoucnost. Sebeúctu mám jen jednu, a že jsem vše vydržela dlouho, celých 25 let!  Přišla bych o rozum, zdraví i duši. První měsíc, kdy se odstěhoval, jsem měla pocit, že nemohu ani dýchat. Přidal se strach o finance, hypotéku, začalo mi docházet, co všechno bude naruby. Jenže měsíce plynuly a já zjišťovala, že jsem nečekaně samostatná, šikovná a schopná, že si prostě umím poradit. Navíc ze mě asi začalo cosi vyzařovat a v peněžence jsem měla během pár měsíců několik telefonních čísel... Vztah jsem ale nehledala! Nicméně přiznávám, že jsem si zablbla jako za mlada. Tedy vlastně jako jsem měla blbnout za mlada. Tehdy jsem byla ale „hodná holka“ a přilepila jsem se na prvního kluka a strávila s ním půl života. Rozvod mi vrátil sebeúctu, přinesl svobodu, nezávislost a čas na své koníčky, ke kterým jsem se vrátila. No, a nyní to vypadá, že mi přinesl partnerský vztah, kde nemá nikdo nad nikým navrch, kde nikdo netahá za nitky.

Žila s psychopatem a násilníkem. Víra jí však bránila v rozvodu

Zdena (32): Návrh na rozvod jsem podala já. Uvědomovala jsem si, co dělám, i že to s dvěma malými školáky nebude lehké. Ale měla jsem se starat o dvě malé děti a jedno přerostlé, nebo jen o „prťata“, co si mateřskou péči zaslouží? Manžel ve mně nehledal partnerku, ale svou matku se vším všudy. Na pokraji sil, kdy jsem vše táhla sama a druhá strana se jen vezla, jsem řekla „NE!“, takhle zestárnout nechci. Nyní jsem zatím sama, muže (zatím) nehledám, ale budete se divit, mám více času a prostor pro sebe! Vše mám mnohem lépe zorganizované, nikdo mi nekazí svým bolestínským vzdycháním dovolené a víkendy, neošklíbá se nad jídlem a kvalitou domácích prací, nesimuluje nemoci, když má děti ráno odvézt do školy apod. Netvrdím, že je vše lehké, ale začala jsem opět chodit na angličtinu, cvičit a v rámci možností jezdit s dětmi na túry. Lepší žádný vztah než nefunkční a nezdravý. Nejsem žádný příznivec rozvodů, ale myslím, že úkolem manželství není se obětovat.

Témata: Láska a vztahy, Rodina a vy, Vaše příběhy, Rozvody, rozvod, Nevěra, Alimenty, antidepresiva, Pokraj sil, Zkouška, Blízký člověk, Partner, Manželství, Psycholog, Výzkumník, Pokraj, Blízká osoba, Stres, Míra stresu, Úmrtí, Ostuda, Stěžování, Životní partner