Maminka.czChování a vztahy

Rozvod kvůli dluhům aneb rychle pryč, než vás zničí

Martina Machová 17.  1.  2014
Češi se nejčastěji rozvádějí kvůli nevěře – obvykleji kvůli nevěře muže. Nicméně nenápadně, avšak vytrvale, narůstá počet rozpadajících se vztahů a manželství kvůli dluhům.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V uvedených souvislostech však obyčejně nejde o dluhy, které by manželé vytvořili společnými silami, ale o dluhy, které bez vědomí partnerky vytvořil partner (samozřejmě to může být i naopak). Bohužel ať už na dluzích mají osobní podíl oba manželé, nebo jeden, spadají do tzv. společného jmění manželů a v případě rozvodu se dělí rovným dílem.

DOPORUČUJEME: Rodičovská dovolená 2014 – vše, co potřebujete vědět

Jenže co podniknout v případě, že doma máte nenapravitelného finančního hazardéra, který vám o „svých“ půjčkách a narůstajících dluzích neříká? Máte s ním zůstat a brát na sebe i děti rostoucí riziko exekuce, vystěhování apod.? Nebo je od něj lepší odejít „ v čas“?

Případ paní Míši (36 let, dvě malé děti)

Míša žije ve větším městě, obě děti jsou ve školce a ona pracuje na poloviční úvazek ve zdravotnictví. Manžel je šikovný automechanik, zaměstnanec. Jenže manžel je nejen šikovný automechanik, ale i zdatný gambler. Než paní Míša zjistila, kde je černá díra v jejich rozpočtu, absolvovala nespočet hádek, ostrých sporů, obviňování a hysterických scén. První nesplácený dluh v řádech několika desetitisíc uhradila z úspor ze svého účtu za podmínky, že manžel podstoupí léčení.

Léčba bohužel měla pouze dočasný účinek a Míšin manžel si během dalších 2 let manželství bez jejího vědomí půjčil skoro 200 tisíc. Kvůli nesplácení se však dlužná částka několika společnostem a manželovým příbuzným takřka zdvojnásobila. Míša vše odhalila ve chvíli, kdy byl manžel krátkodobě hospitalizovaný v nemocnici. Vše mělo rychlý spád, Míša se po poradě s právníkem rozhodla, že požádá o oddlužení – osobní bankrot.

Manžela postavila před hotovou věc; souhlasil a o oddlužení požádali společně. Vzhledem k tomu, že manželé měli vlastní menší chatu se zahradou, velká část dlužné částky byla zaplacena z jejího prodeje, zbytek budou splácet z příjmů obou manželů – Míša v tomto neměla příliš na vybranou.

Celá situace Míšu nakonec utvrdila v tom, že pokud se nechce opět dostat do podobné situace, bude muset začít znovu, sama, bez manžela, kterému se bohužel nedá věřit. „Rodinný bankrot“ již opětovně absolvovat nechtěla, natož konkurs v případě, že by manžel přestal peníze splácet – jak se po celou dobu oddlužování obávala. Vše je velmi bolestivé, protože přes všechny lži a podvody má Míša muže stále ráda a on jí prý také.

Láska bez zodpovědnosti je jen slovo

„Ukaž mi tu svou víru bez skutků a já ti ukážu svou víru na skutcích“ – sděluje svým čtenářům a příznivcům biblický Nový zákon; když si za víru dosadíme slovo láska, těžko může Míša věřit, že ji manžel doopravdy miluje. Nicméně Míša dokázala reagovat velmi racionálně, což mnohé z nás – soucitných a citlivých žen – neumí.

Míša měla naštěstí tolik rozumu, že záhy pochopila, že musí mít více zodpovědnosti vůči svým dětem – rodině, než vůči dospělému muži. (Byť pravděpodobně závislému – nemocnému.) Muži, který ji prý stále miluje, ale bez zjevné zodpovědnosti. Není pak „láska“ v jeho ústech jen prázdné slovo?

Spasitelský komplex vám vykope hrob!

My ženy, zvláště pak matky, býváme častěji než muži citlivé, soucitné a empatické, některé z nás až patologicky a sebedestruktivně. V situaci paní Míši se pak můžeme cítit nejen naštvané a podvedené, ale také se můžeme stát doslova objetí tzv. spasitelského komplexu, který nás pudí k tomu, dát partnerovi další a další šanci – zkrátka ho zachránit. Jenže spasitelský komplex bychom v takové situaci měly zaměřit spíše na děti a koneckonců i na sebe a všemi možnými prostředky se snažit nezapadnout do (dle zákona) společných dluhů ještě níže.

Ostatně víte, co se například při první pomoci těžce zraněnému řeší první? První se řeší život ohrožující krvácení – vykrvácet lze totiž během několika málo minut, a pokud se budete místo zástavy masivního krvácení věnovat nejprve resuscitaci (masáži srdce a umělému dýchání) zraněný vám vykrvácí pod rukama! V případě velkých dluhů, které jsou schopné vám i dětem zničit celý život tedy neřešte primárně vztah, bohužel, ale řešte život ohrožující situaci.

Témata: Chování a vztahy, Rozvody, rozvod, Jmění, Dlužná částka, Nový zákon, Rychlý spád, Vaš, Společné jmění, Půjčka, Exekuce, Umělé dýchání, Poloviční úvazek, Gamble, Oddlužení, Černá díra, Ohrožující krvácení, Osobní bankrot, Spasitel, Dluh