Maminka.czKrása a styl

Rty v zimě potřebují pořádnou výživu. Dopřejte jim ji

Jana Knaislová 14.  1.  2016
Chladné a mrazivé počasí bývá k pokožce nemilosrdné. Obvykle nejvíce trpí rty, často se na nich tvoří suchá a nepříjemně popraskaná kůže. Těmto typickým zimním neduhům však můžete včas úspěšně předejít.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tenká kůže na rtech je také hodně citlivá, a protože neobsahuje tukovou vrstvu, je tak snadno náchylná k poškození a popraskání. Vadí jí tedy nejen mráz a ostrý studený vítr, ale také časté přechody z tepla do zimy, protože právě ty narušují svrchní vrstvu kůže a nadměrně ji vysušují. A tak je třeba rtům věnovat během zimy důslednější péči a intenzivně je chránit. Pravidelnou výživou, hydratací i zvláčněním si tak mnohem snáze zachováte na rtech zdravou a hebkou kůži.

Vyberte správnou rtěnku

Pro zimní období si určitě pořiďte vyživující balzám na rty, noste jej neustále při sobě a rty s ním ošetřujte i několikrát denně. Právě balzám je totiž nejúčinnější ochranou pro zachování vláčné a nepoškozené kůže na rtech. Pokud se vydáváte na hory, výživný balzám na rty, nejlépe s ochranným slunečním faktorem by ve vaší horské výbavě neměl chybět. UV záření, které se odráží od sněhu, může kůži na rtech ještě víc poškodit, tak je ochrana přípravkem s SPF absolutně nezbytná.

Čtěte také: Domácí péče o suché rty: Vyrobte si vlastní balzám, lesk nebo peeling

Ani rtěnek či lesků na rty se nemusíte přes zimu vzdávat. Řada firem má totiž ve své nabídce rtěnky i lesky s pečujícími, hydratačními, vyhlazujícími či vyživujícími účinky. Mají příjemnou krémovější texturu, snadno se nanášejí, na rtech dobře drží a především rty nevysušují, ale naopak je hýčkají účinnými látkami, jako je například bambucké máslo vyživuje a podporuje regeneraci kůže) a zároveň je tónují. Můžete je samozřejmě používat také přes balzám na rty, protože rtům dvojitá porce hydratace v tomto období rozhodně přijde vhod.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pomůže peeling

Rty můžete suché kůže poměrně jednoduše zbavit, ať už pomocí peelingu na rty (nebo klidně použijte peeling pleťový), případně si můžete pomoci rychlým domácím peelingem. Smíchejte v misce trochu krystalového cukru s medem a vzniklou směsí potírejte rty. Opláchněte a rty ještě ošetřete zvláčňujícím balzámem na rty. Med se vám bude přes zimu hodit jako multifunkční pomocník v péči o rty. Občas jej naneste večer na rty a nechte působit přes noc. Dodá tolik potřebnou výživu a dokonale vyhladí povrch rtů. Protože kůže všeobecně potřebuje dostatečnou hydrataci, a to platí i pro rty, neopomíjejte ani pitný režim. Dodávaná vláha se na kůži příznivě projeví – pokožka nebude tolik napjatá, suchá, bude naopak vláčnější a jemnější na dotek.

Co je zapovězeno

Suchá kůže na rtech často svádí k olizování či dokonce odstraňování suché poškozené kůže. Tím se naopak ale vše ještě zhoršuje, jemná kůžička na rtech vysychá mnohem intenzivněji a je také více podrážděná. Proto suchou kůži na rtech nikdy neolizujte a při silně popraskaných rtech se na nějaký čas vyvarujte používání rtěnky i lesku, než se dá kůže popořádku.

Foto: archiv

Témata: Krása a styl, pořad, Studený vítr, Oriflame, Mandlový olej, Dvojitá porce, Tenká kůže, EUC, Řepa, Rtěnka, Suchá kůže, Pór, Bambucké máslo, Limitovaná edice