Maminka.czRůst zubů u dětí

Růst zoubků: Jde to i bez bolesti. Pomůže chlazení, kousání i homeopatika

Některé děti o nich pomalu ani nevědí, některé naopak vyloženě trpí. Než se prckovi vyklubají první zoubky, může to být takový malý očistec nejenom pro něj, ale i pro jeho rodiče. Jak malému trpiteli můžete pomoct a co všechno na bolavé zoubky zabírá?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sotva skončí u miminka trápení s kolikou a prdíky, nastupují prořezávající se zuby. Že ani jedno z toho neznáte? Pak jste rodiče štěstěny. Skutečně si tím nutně nemusejí projít všechna miminka, některá o svých prořezávajících se zoubkách v puse pomalu ani nevědí. Jiné děti každý klubající se zoubek vyloženě protrpí – jsou plačtivé, nevrlé, nespokojené, neklidné a v noci špatně spí. Vy jim ale od trápení můžete snadno ulevit, stačí vědět jak! Tak tady jsou tipy, jak ulevit při růstu zoubků. 

VIDEO: Nejčastější chyby v péči o dětský chrup

Prořezávání zoubků: varovné signály

Na zoubky často rodiče svádějí kdeco. Hlavně špatnou náladu a plačtivost miminka. Jak ale poznáte, jestli jsou zuby opravdu tou příčinou? Takovou předzvěstí může být častější slinění. Pořiďte své ratolesti apartní slintáček, protože produkce slin bývá opravdu velká, tak velká, že vás to možná až překvapí.

Prořezávání zoubků totiž podporuje tvorbu slin. Dalším vodítkem je ožužlávání prstů na rukou. Sáhněte opatrně miminku do pusy (a nezapomeňte si předtím pečlivě umýt ruce). Cítíte na dásni malý hrbolek? Nebo dokonce vidíte malou modřinku, která se může objevit, když se zoubek prořeže hodně rychle? Pak je to jasná věc. Brzy půjde ven. Takže tatínek by si měl pomalu chystat peněženku, aby vám dal na nové šaty! Že tenhle zvyk ještě neznáte? 

Mléčné zuby sice vypadají, i tak ale potřebují péči. Jakou a proč?

Teplota: můžou za ni vůbec zoubky? 

Sporným tématem v souvislosti s prořezáváním zoubků je teplota, respektive horečka. Někteří lékaři souvislost odmítají, jiní ji naopak ze svých zkušeností v praxi zoubkům přisuzují: „Jako pediatr jsem to zažívala. Ono se tvrdí, že je to spíš náhodná souhra, že dítě může snadněji onemocnět, protože je zkrátka oslabené, ale podle mých zkušeností to úplná náhoda není,“ říká lékařka celostní medicíny a pediatrička Helena Bartůšková. 

Jasnější souvislost je podle lékařky mezi růstem zubů a případným průjmem. „Průjmy bývají u dětí s prořezávajícími se zoubky velice časté. Dále můžou být nevrlé, lítostivé, plačtivé… ale ne všechny,“ podotýká lékařka s tím, že některým se může přidat i rýma a kašel. Tam už ale opět vyvstává otázka, zdali prcek nechytil virózu. 

Chladit, kousat, chladit, kousat...

Od nepříjemné bolesti může dítěti hodně pomoct studený obklad. Zkuste mu jej přiložit na tvářičku v místech, kde miminko klubající se zoubek zlobí. Vyzkoušejte určitě i speciální kousátka, která se dají nachladit v ledničce nebo v mrazáku. Některá miminka upřednostňují kousací kartáčky s různě tvarovanými gumovými nástavci.

Pokud už prcek baští příkrmy, udělá mu dobře vychlazené pyré, můžete zkusit také kůrku chleba, kterou děti rády žužlají, nebo proužek vychlazené okurky. Vždy ale pod dohledem! 

Miminku rostou zoubky? Poradíme vám, jak se z toho nezbláznit

Jemná masáž dásniček

Bolavé dásničky můžete zkusit jemně namasírovat prstem. Důkladně si předtím umyjte ruce! Přejíždějte po dásních opatrně ze strany na stranu a snažte se vypozorovat, které místo prcka nejvíc bolí nebo které je citlivé. K masáži můžete použít i speciální znecitlivující gely zakoupené v lékárně, přečtěte si ale pečlivě příbalový leták a nepřekračujte doporučené dávkování.

Ne všem dětem sice zabírají, těm mým ovšem v inkriminovaných okamžicích pomohly parádně! Pokud se ale miminko vyloženě trápí, nárazově mu můžete podat čípek paracetamolu nebo nurofenu. Léky proti bolesti ale dítěti nedávejte bez porady s lékařem déle než tři dny! 

První zoubky: zkuste homeopatika

Stále oblíbenější, a to nejenom u prořezávajících se zoubků, jsou homeopatika. Zabírají většinou rychle, a hlavně nemají žádné vedlejší účinky. „Asi nejznámějším homeopatikem osvědčeným při růstu zoubků je Chamomilla. Symptomaticky ve většině případů na bolest z rostoucích zoubků zabírá nebo alespoň sníží její intenzitu,“ říká MUDr. Helena Bartůšková s tím, že sáhnout můžete po 15 CH nebo 30 CH.

„Co se dávkování týče, doporučila bych kuličky rozpustit v převařené kojenecké vodě (4 kuličky do půl deci vody) a podávat po hodince jednu lžičku až do ústupu potíží,“ doplňuje. 

Kdy začít miminku čistit zoubky a jak je to s čištěním zubů po kojení?

Mazlení a nošení v šátku

Pokud je vaše miminko plačtivé, zkuste ho chvíli ponosit v šátku. Asi bude chtít chovat více než jindy, dejte ale pozor, abyste mu na těle zbytečně nezahřívala tvářičku, pod kterou ho klubající se zoubek bolí. Odpoutejte jeho pozornost – hrajte si, vyrazte na procházku, vyzkoušejte cokoli, co mu zlepší náladu. 

Změňte polohu při kojení nebo pítko u hrnečku

Rostoucí zuby mohou vést k dalším problémům, třeba s kojením. Pokud miminko pláče a pouští se bradavky nebo lahvičky, zkuste najít jinou polohu, která mu bude příjemnější. Možná stačí jen vyměnit ruku – a namísto klasické polohy se mu bude lépe pít v tzv. fotbalové.

Pokud je dítko větší a už pije z hrnečku, můžete zkusit vyměnit pítka – některým dětem vyhovují tvrdší, jiným naopak měkká. Kolem roku už pak někteří šikulíci zkoušejí pít z hrnečku bez pítka, i to jim může být v této situaci pohodlnější. 

Osvědčené tipy z redakce

Pokud jste už vyzkoušeli všechno možné, ale bolest zoubků stále nepolevuje, můžete vsadit na osvědčené tipy našich redaktorek.

Fialkový kořen (oddenek Iris Fiorentina)

Kořen? Při tomto slovu se možná vyděsíte, ale naše kolegyně Markéta na něj nedá dopustit. Pokud sázíte na přírodu, zkuste kořen fialky, který je vhodný při prořezávání zubů. Kořen je připevněn na bavlněném provázku (měl by pocházet z kontrolovaného zemědělství), takže jej dítě může snadno okousávat. Nemusíte se bát, že je příliš tvrdý, protože sliny děťátka jej změkčí. Díky nízkému obsahu alkaloidů potlačuje bolest rostoucích zoubků a dásní u dětí. Vypadá jako malý kousek modelíny.

Z hygienických důvodů je dobré před použitím (a po nějaké době používání) kořen přelít horkou vodou. Kořen koupíte ve specializovaných obchodech.

8 tipů, jak děti motivovat k čištění zubů. Zapojte fantazii

Jantarové korálky

Jantarové korálky mají své příznivce i odpůrce. Zatímco mnozí lékaři si myslí, že se jedná o placebo efekt, který matka přenese na své dítě, jsou rodiče, kteří v jeho léčivé účinky věří.

Jantar má vynikat svými protizánětlivými a hypoalergenními účinky. V případě, že se rozhodnete jantarové korálky vyzkoušet, vyberte si takové, které mají mezi jednotlivými korálky uzlíky, aby se v případě nehody nerozsypaly.

Mama Aua! Zahn

Mama Aua! je bylinný extrakt šalvěje, myrhy a hřebíčku, kterým se prořezávající se zoubky potírají. Součástí balení je i štěteček, takže aplikace je opravdu snadná. Ze zkušenosti můžeme napsat, že dětem je chuť příjemná, takže bez problémů otevírají pusinku a nechají si nateklé dásně „namazat“. Jeho jedinou nevýhodou je, že se jedná o rakouský produkt a u nás je téměř k nesehnání.

Bachovy květové esence

Tzv. bachovky fungují podobně jako homeopatika. Ideální pro prořezávání zoubků je Krizová esence neboli Rescue. Směs si ale můžete také nechat namíchat u odborníka přímo na míru.

Témata: Zdraví, Děti, Batole, Miminko, Kojenec, Zuby, Dětské nemoci, Bolest, Růst zubů u dětí, Péče o zuby, Mléčné zuby, Průjem, jantarové korálky, Hrbolek, Home, Zoubek, Pediatrička, Kousání, Prcek, Bachovky, Homeopatikum, Paracetamol, Chlazení, Zahn, Proužek, Zdraví na Heureka.cz