Maminka.czPodcasty

VIDEO: Růst zubů u dětí: Kdy začíná, jak ho poznáme a co je důležitější než tabulky? Odpoví stomatoložka

Tereza Víchová 21.  4.  2022
První zoubek je jedno z velkých mateřských témat. Odkdy se dětem začínají zoubky prořezávat a jak jdou po sobě? O všem podstatném jsme si povídali se stomatoložkou Kamilou Cmíralovou z Dental Office H33.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Půl roku je „tabulková doba”

„Na to, kdy se začnou zuby prořezávat, má velký vliv genetika,” shrnuje úvodem Kamila Cmíralová. „Kdo z rodičů se tedy o tohle téma hodně zajímá, může se zeptat své maminky, kdy rostly první zuby jemu. Nebo tak může pátrat u partnera.”

Podle paní doktorky je ale obvyklá doba pro první zoubek kolem půl roku věku, mezi 4. a 10. měsícem je to běžné a normální.

„Jako první jsou na řadě řezáky, dolní jedničky a dolní dvojky, následují je horní jedničky a horní dvojky,” popisuje Kamila Cmíralová posloupnost v růstu zubů.

Bolí? A jsou to zuby?

Jak rodiče poznají, že se dětem začnou zoubky prořezávat? Ti šťastnější nepoznají nic, ale jinak jde o nespecifické příznaky.

„Můžeme vidět zarudlou a lehce oteklou dásničku, děti si většinou strkají všechno možné do pusy, protože zoubku chtějí pomoct ven. Ale obecně jsem trochu skeptická, na zoubky se totiž často svádí každá špatná nálada nebo nevrlost dítěte,” říká stomatoložka.

Děti mohou mít i průjem či zvýšenou teplotu – ovšem kdo právě ví, co patří k zubům a co je třeba lehká viróza, že? Jediná jistota tak je, že do 2 až 2,5 roku věku by měly mít děti mléčné zuby prořezané.

Čistit už od prvního zoubku

„Dětí s časným zubním kazem je stále obrovské množství,” upozorňuje Kamila Cmíralová na to, že má spousta rodičů v hygieně u dětí v téhle oblasti velké rezervy a že zkrátka heslo "čistý zub se nezkazí" je ještě často opomíjeno. Paní doktorka tak nabádá k čištění skutečně od prvního zoubku – a nikoliv cípkem pleny, jak se někdy doporučuje:

„Samozřejmě je náročné čistit zoubky třeba u čtyřměsíčního dítěte, ale radím zvykat děti na malinký kartáček už v tomto věku. Když se pak totiž prořežou stoličky, těžko je otřeme cípkem látky.”

Proč je nutné hlídat symetrii při prořezávání trvalých zubů a odkdy s dětmi k zubaři? Jak je to s nočním kojením a čištěním zubů? A kdy se mléčné zoubky mění za trvalé? Podívejte se na video nebo si poslechněte podcast na Spotify a dalších platformách.

Témata: Podcasty, Zuby, Rodiče, Nejlepší video, Růst zubů u dětí, Tabu, Mléčné zuby, Zoubek, Platforma, Stomatoložka, Děti, Dental Office, Zub, Doktorka, Řezák, Vid, Spotify, Rok věku