Maminka.czPředškolák

Růstové bolesti přicházejí v cyklech. Víte, co na ně pomáhá?

Erika Pilátová 21.  11.  2016
Stát se velkým klukem nebo velkou holkou není jen tak. Dětství je tak strašně komplikované, děti se toho musejí tolik naučit, překonat, vyzkoušet… Jednou z nepříjemností je bolest, kterou způsobuje růst. Některé děti ji neregistrují vůbec, jiné trápí skoro celé dětství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Růstové bolesti obvykle začínají ve třech až pěti letech. Nejčastěji se objevují večer nebo v noci.

Někdy se může stát, že dítě trochu pokulhává, netrvá to dlouho a bolesti zase na nějakou dobu pominou. Nejčastěji jsou cítit v dolních končetinách, obzvlášť na přední straně stehen, pod koleny v holeních. Bolest je cítit hluboko ve svalech, ale ne v kloubech a nikdy netrvá déle než pár dní.

Přicházejí v cyklech

„Vzpomínám si, když bylo synovi asi pět let, v noci jsem ho našla plačícího na zemi uprostřed dětského pokojíčku. Chtěl si dojít v noci na záchod, podlomily se mu bolestí nohy, spadl a nedokázal se zvednout. Obrovská panika, napadaly mě jen ty nejhorší scénáře. Ráno jsem ho odnesla v náruči k pediatrovi, od kterého jsem se dozvěděla, že jde o růstové bolesti. To mě sice uklidnilo, ale byl to běh na dlouhou trať. Podobné bolesti ho trápily téměř do 12 let a přicházely v různých cyklech,“ říká maminka Petra.

Pomoc, rostu

Proč v dětství tyto bolesti vznikají, není dodnes zcela jasné. Jako první je popsal francouzský lékař Marcel Duchamp v roce 1823, který je spojoval s růstem a revmatickou horečkou. Přesná příčina ale není známa dodnes. Část odborníků se přiklání k teorii, že je na vině nepoměr mezi růstem dlouhých kostí, svalů a šlach.

Kosti totiž rostou většinou ve spánku a skokově. Neznamená to ale, že by rostoucí kosti bolely. Za nepříjemnými pocity stojí napětí okolních měkkých tkání, které obsahují větší množství nervových zakončení, a tak jsou velmi citlivé.

Co na růstové bolesti pomáhá?

Proti těmto nepříjemným bolestem neexistuje žádná prevence. Bolesti, které se objevují obvykle v noci a po létě, trápí zhruba polovinu dětí. Můžete jim ulevit přikládáním nahřátého polštářku nebo termoforu.

Bolavé končetiny můžete namazat chladivým gelem nebo je jemně promasírovat, někdy pomůže i stáhnout obinadlem. Masáž zároveň uklidní dítě, které probudila bolest, a umožní mu zase usnout. V případě větších bolestí můžete dětem podat vhodný utišující lék, ale nemělo by to být pravidlem.

Mami, mě bolí nožička: Zákeřná Perthesova choroba

Bolesti někdy odezní do třiceti minut, jindy mohou trvat pár dní. V případě dlouhotrvajících pronikavých bolestí však vždy vyhledejte lékaře.

Když bolest trvá

V žádném případě bolesti, které vám dítě hlásí, nepodceňujte, a nestanovujte vlastní diagnózy na základě informací „pana Googla“. Každou opakující se bolest je u dětí potřeba důkladně vyšetřit.

V případě pochybností by měl lékař vaše dítě poslat na rentgen a nechat provést krevní testy, aby se vyloučily případné infekce a jiná onemocnění. Neoptimální pohybový vývoj může v konečném důsledku způsobit změny v nastavení pozice kloubů dolních končetin.

„Když se u nás takové problémy objevily, na začátku jsme vyzkoušeli všechno možné. Od teplých obkladů až po extrémní babské rady. Nakonec se nám nejvíc osvědčila kombinace tepla a homeopatik,“ říká Kateřina, maminka sedmiletých dvojčat.

Správná obuv

Dítě může nožičky přetěžovat i delší chůzí. Zvažte, kolik toho váš potomek zvládne, a berte v potaz jeho možnosti. Nesvádějte na lenost, že nezvládne delší výpravu. Nepřiměřený pohyb se většinou projeví vadným držením těla. Pokud absolvujete běžné preventivní prohlídky, může být tento stav včas podchycen.

Často může za bolesti nohou i špatně vybraná obuv. Pokud je počátek bolestí spojován s nákupem nových botiček, berte v potaz i tento důvod.

Přečtěte si, jak vybírat botičky

Z bolestí vyrostou

S podzimním nástupem dětí do školy nebo školky nastává i otázka, jak děti zvládnou jiný režim, více pohybu, jestli nenastanou nějaká omezení…

Nic takového není nutné. Maminky mohou podle potřeby podávat dětem vitamin D, který je důležitý pro růst kostní tkáně. Samozřejmostí je dbát na správný jídelníček. Ten by měl obsahovat vyvážené množství mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny.

10 věcí, které byste měli vědět o růstových bolestech
Jak přežít růstový spurt?

 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Bolest, Kostní tkáň, Nožička, Správná bota, Lenost, Dolní končetina, Choroba, Růstový spurt, Teplý obklad, Maminka Petra, Správný jídelníček, Růst, Správná obuv, Perth, Nepříjemný pocit, Vybraná obuv, Krevní test, Vít, Přesná příčina, Googla, Pohybový vývoj

Video