Maminka.czVýživa a stravování

Ryby a první příkrmy: Kdy je zařadit a které jsou pro děti nejvhodnější?

Markéta Novák Matějková 21.  3.  2019
Ryby patří do dětského jídelníčku, o tom není pochyb. Kdy ale můžete rybu poprvé dát kojenci a které ryby jsou vhodné? Jakým rybám se naopak vyhnout?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco ještě před pár lety byly ryby v jídelníčku kojence zapovězeny jakožto silný alergen a nejmenším dětem se rozhodně nedoporučovaly, dnes se postoj k rybám značně změnil. Dokonce se ukázalo, že včasné zavedení ryb do jídelníčku může snížit riziko alergií.

Děti by měly podle doporučení pediatrů postupně ochutnat všechny potenciální alergeny. Současný trend totiž ukazuje, že vhodné načasování příkrmů může alergii na danou potravinu předcházet.

Proč na ryby v jídelníčku nezapomínat

Odborníci z Evropské společnosti pro pediatrickou gastroenterologii, hepatologii a výživu se už v roce 2008 shodli, že přínosy konzumace rybího masa u kojenců značně převyšují nad negativy.

Ryby jsou totiž důležitým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které jsou nejen pro děti velmi prospěšné a mají pozitivní vliv na vývoj dětského mozku nebo podporu imunity. Dále také obsahují celou řadu vitamínů a minerálních látek.

Je avokádo vhodné pro děti? Nejlepší rady, doporučení a recepty

Začněte se sladkovodními rybami

Ryby do jídelníčku dětí můžete zařazovat postupně s masozeleninovými příkrmy od 6. měsíce. Při zavádění ryb do jídelníčku dětí buďte však opatrní a pozorujte, jestli se u vašeho dítěte neobjeví alergická reakce. A jakými rybami začít? Zkuste sladkovodní, teprve potom můžete přidat mořské.

Ryby kupujte vždy čerstvé, ideálně od ověřených dodavatelů. Pokud nemáte možnost sehnat čerstvé ryby a nemáte v blízkosti žádnou rybárnu, kupte ryby mražené. Ty jsou často mraženy přímo na moři. Nezapomeňte se ale podívat na etiketu, kde také zjistíte, jestli balená ryba neobsahuje i přídatné látky.

Z mořských ryb jsou pro kojence vhodné treska nebo makrela. Ze sladkovodních je to kapr nebo pstruh. Děti mají často v oblibě lososa, který je asi nejrozšířenější rybou. „Protože svého času hrozilo lososu obecnému, jako první lososovité rybě, vyhubení, bylo přikročeno k jeho umělému chovu na farmách a také k regulaci prodeje. Jeho umělý chov však není nic, čeho by se měl spotřebitel zaleknout. Paradoxně  uměle chovaní lososi obsahují více pozitivních omega 3 nenasycených kyselin než lososi žijící „volně“,“ uvádí na webu Stob klub.

Jakým rybám se vyhnout?

Rozhodně se vyhněte polotovarům a vhodné nejsou ani rybí prsty nebo „krabí“ tyčinky, které rybu téměř neobsahují a navíc jsou svým složením pro kojence a malé děti nevhodné. Dětem se také nedoporučuje vzhledem k vysokému obsahu methylrtuti servírovat dravé ryby, jako například žraloka, candáta, štiku nebo mečouna, stejně tak pro děti nejsou vhodné ani steaky z tuňáka.

 V těhotenství nezapomínejte zařadit do jídelníčku rybu

Jak často dětem dávat rybu?

Rybu můžete dítěti dávat dvakrát týdně. Při přípravě ryby nezapomeňte zkontrolovat, jestli v ní nezůstaly kosti. Nejmenším dětem rybu připravujte se zeleninou, jako klasický masozeleninový příkrm.

Pokud si nejste jistí kvalitou ryb nebo se neodvažujete připravit rybu malému miminku, můžete zvolit již hotový příkrm, u kterého máte jistotu, že prošel náročným procesem kontroly.

Témata: Výživa a stravování, Batole, Kojenec, Jídelníček, Alergie, Příkrmy, Ryby, Zara, Ryba, Omega, Treska, Alergeny, Nejmenší dítě, Makrela, Děti, Gastroenterolog, Losos, Zář, NEJ