Maminka.czČasopis Maminka

Rýma a záněty dýchacích cest

Ivana Ašenbrenerová 7.  4.  2009
Jsou nejčastějším nakažlivým onemocněním, a to hlavně v zimních měsících. Zejména malé děti často onemocní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klasický přístup

Jde to rychle – infekce se totiž šíří vzdušnou cestou, kapénkami sekretů z dýchacích cest.

Inkubační doba (neboli doba od nákazy k prvním projevům) je u takové rýmy krátká a trvá 4–5 dnů. Nejběžnějším typem akutního zánětu horních cest dýchacích je právě rýma, která zvláště kojence dokáže pořádně potrápit.

„Moje šestiměsíční dcerka Sára dostala poprvé rýmu od svého staršího brášky. Sice jsem věděla, že tak malé miminko neumí smrkat a že se musí při rýmě odsávat z nosánku hleny, ale že to bude tak nepříjemné a náročné, jsem netušila. Kromě ucpaného nosu jí ani nechutnalo a i kojení bylo docela náročné,“ říká Jana Vostrá z Liberce.

NENECHTE SI UJÍT: Léčili ho na angínu a virózy, zatím přechodil mononukleózu

AKUTNÍ A CHRONICKÁ RÝMA

Říká se, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní. Asi tak nějak to bude. Ve své podstatě je totiž akutní rýma projevem běžného nachlazení a není nijak závažná. Dětem je však nemilá – mají při ní oteklou nosní sliznici, takže nemohou dýchat, mají rozšířené cévy v dutině nosní, teče jim z nosu a střídavě se jim ucpávají nosní dírky.

Jak říká dětská lékařka MUDr. Alexandra Vidnerová, původcem rýmy mohou být kromě virů i bakterie (streptokoky, pneumokoky nebo stafylokok). V případě, že má dítě rýmu dlouho, může jít o rýmu chronickou, která je již charakterizována atrofi í sliznice, abnormální průchodností dutiny nosní, kdy se tvoří krusty.

„K diagnostice chronické rýmy je nutné bakteriologické vyšetření z výtěru nosu a zjištění původce. Pak se teprve určí léčba. K chronickým rýmám patří i tzv. atrofi cká rýma, kdy dochází k atrofi i sliznice a dalším pochodům a klinicky se projevuje častým a silným krvácením,“ říká lékařka. Ovšem pokud má vaše dítě rýmu jen párkrát do roka, a to zejména v zimě, není to nic neobvyklého.

Rýma však nemusí být jen příznakem akutního respiračního infektu, ale i jiných závažných onemocnění, proto nikdy rýmu nepodceňujte a včas, zvláště v případě déletrvajících obtíží, vyhledejte lékaře.

„Vždy je nutné zjistit příčinu rýmy a pak se může zahájit příslušná léčba,“ dodává dr. Vidnerová. U běžné akutní rýmy je nutné udržovat dítěti průchodný nos (u kojenců nejlépe odsávačkou), u starších dětí pak pomocí nosního spreje nebo kapek, které obsahují látky snižující především otok nosní sliznice a tím i sekreci.

„Tyto léky byste ale neměli používat déle než 7 dnů, protože hrozí vysušení sliznice. U hnisavé rýmy se pak používají antibiotické kapky,“ radí dětská lékařka.

DALŠÍ DRUHY RÝMY

Mezi chronické potíže patří také tzv. vazomotorická rýma, kdy dochází ke střídavému zduřování sliznice na cévním podkladě. Projevuje se kýcháním a vodnatým výtokem. Zhoršuje se v suchém ovzduší.

Obvykle nelze prokázat alergickou příčinu. „Je nutné zvlhčovat vzduch a podávat nosní kapky, které způsobují zúžení cév, ale nesmějí se podávat dlouhodobě a opakovaně. Tato terapie je jako u akutní rýmy,“ říká dr. Vidnerová.


Maminčin odborník MUDr. Alexandra Vidnerová odborná dětská lékařka a praktická lékařka pro děti a dorost, soukromá ordinace Poliklinika Praha 4

K příznakům akutní rýmy může patřit také mírně zvýšená teplota, únava a nechutenství. Mezi časté komplikace rýmy u malých dětí se řadí zánět středního ucha. Proto se snažte, aby děti pořádně smrkaly, u menších dětí používejte odsávačku, kterou snadno odstraníte hleny. Výhodné jsou také zvlhčovače. Dětem vždy aplikujte léky, které určí váš lékař (podle věku). U kojenců je vhodná zvýšená poloha v postýlce. Chronická rýma též doprovází některé nemoci, například tuberkulózu a jiné. U všech rým (ať akutní infekční nebo chronické) dochází i ke ztrátě čichu, tzv. anosmie. U dětí je možná i jiná příčina – cizí těleso v nosní dutině. Po zanoření cizího tělesa jsou totiž podobné příznaky jako u rýmy – pocit ucpaného nosu, následně hnisavý zapáchající výtok z nosu.


Alternativní přístup

Jak říká i dětská lékařka MUDr. Věra Budková, akutní rýma je zánětlivé onemocnění, ke kterému dochází často po prochlazení. Je doprovázena výtokem z nosu proměnlivého charakteru a často i kýcháním. Některé formy rýmy mohou být doprovázeny i horečnatou reakcí.

„Jako u každého infekčního onemocnění, i zde lze po nákaze rozlišit fázi inkubace, fázi akutní, fázi rozvinutého stavu a fázi uzdravení. Medikace se bude lišit zejména podle fáze, ve které je léčba zahájena,“ říká dr. Budková. Včasným podáním homeopatického léku lze zastavit rozvoj onemocnění ještě před propuknutím jeho příznaků.

AKUTNÍ RÝMA A VHODNÁ LÉČBA

Dochází k ní nejčastěji při změnách teploty a ročního období – tzv. změnou klimatu – ráno je vlhko, chladno a přes den tepleji a slunečno. Sliznice se pak nestačí adaptovat, neumí reagovat na rychlé změny, a tak velmi často v souvislosti s chřipkou dojde k rozvinutí rýmy jako prvního příznaku. Rýma může být doprovázena horečkou, bolestí hlavy, mrzutostí, neklidem, nechutenstvím, ztrátou chuti a čichu, častějším močením, únavou těla, řidší stolicí aj. Podle druhu se pak rozlišuje rýma suchá, vodnatá a hlenohnisavá.

LÉKY NA SUCHOU RÝMU

Základní léky na tento druh rýmy jsou: BELLADONNA 5CH – kdy má pacient překrvený obličej, teplotu a suchou nosní sliznici. Při ucpaném nosu, kdy je nutné dýchat ústy, je vhodný lék SAMBUCUS NIGRA 5CH. STICTA PULMONARIA 5CH se podává v případě bolesti v oblasti kořene nosu, ke zlepšení dojde, jakmile se objeví výtok z nosu. Všechny tyto léky podávejte 4–6x denně po 5 granulích po dobu 3 až 4 dnů až k úplnému uzdravení.

VODNATÁ RÝMA

V tomto případě jsou vhodné následující homeopatické léky: ALLIUM CEPA 9CH: „Lék, který velmi často podávám u dětí s již rozvinutou sekrecí, kdy jim teče z nosu jakoby průhledná, dráždivá hlenovitá sekrece, dítě často kýchá, má rozdrážděný horní ret. Většinou se stav zlepší na čerstvém vzduchu, dítě má lesklé oči a nedráždivě slzí,“ říká dr. Budková.

ARSENICUM ALBUM 9CH – je lék na velmi podobnou průhlednou pálivou sekreci, která dráždí chřípí nosu, stav se zlepšuje teplem. Funguje úplně zázračně.

Velmi důležité jsou příznaky rýmy.

KALII IODATI 9CH – při hojné, vodnaté, dráždivé rýmě s pocitem svírání v oblasti kořene nosu, kýchání, slzení.

Všechny tyto léky se podávají v dávce 4–6 x 5 granulí denně po dobu 3–4 dnů až do zlepšení stavu.

RÝMA HNISAVÁ Vhodné jsou tyto léky: KALIUM MURIATICUM 9CH – lék se podává v tom případě, když pacient sám sebe při mluvení špatně slyší, dále při stavech, kdy mu hučí v uších, praská a vůbec celkově hůře slyší.

PULSATILLA 9, 15CH – dává se při neodřeném nosu, při žluté, vazké rýmě, kdy pacient v noci špatně spí pro ucpaný nos a kašle. Ráno pak vždy dochází ke zvlhčení kašle i rýmy, kdy se i může vysmrkat.

KALIUM BICHROMICUM 9CH – při skutečně zelenožluté sekreci, která je vazká a přilnavá. Velmi často se dělají strupy v oblasti chřípí a „seschliny“. Pacienta smrkání bolí a často se „dloube“ v nose.


Maminčin odborník MUDr. Věra Budková praktická lékařka pro děti a dorost s dlouholetou praxí ve standardní medicíně, rozšířenou o alternativní možnosti léčby

Na léčbu akutní rýmy existují i tzv. homeopatické speciality, které jsou velmi kvalitní a jsou běžně k dostání. Obsahují směs většiny výše jmenovaných léků, proto je můžeme s výhodou použít, pokud neumíme charakterizovat příznaky rýmy. Patří sem: CORYZALIA (tablety) – podává se 1 dražé každou hodinu. HYDRASTIS COMPOSE (kapky) – podáváme 20 kapek 5–6x denně. Léčba akutní rýmy může být velmi jednoduchá, rodič si většinou pomůže sám a sám zvolí správné léky podle způsobu reakce. Doporučuji je podat co nejdříve a podávat po dobu 3–4 dnů. V případě opakovaných respiračních infektů je dobré podávat homeopatický lék na prevenci. Doporučuji dětem v zimním období preventivně OSCILLOCOCCINUM 1x týdně jednu tubu.

Témata: Děti, Časopis Maminka, rýma, Změna teploty, Akutní rýma, Zvýšená poloha, Zánět, Vodnatá rýma, Poliklinika, Oscillococcinum, Čest, Rým, Vhodná léčba, Vodnatý výtok, Chronická rýma, Horní ret, Běžné nachlazení

Video