Maminka.czTěhotenství a porod

S bříškem na kole? Pokud jste zdravá, nic vám nebrání

Martina Machová 9.  7.  2013
S bříškem na kole? Pokud jste zdravá, nic vám nebrání
Lze vůbec pokračovat s cyklistikou i v těhotenství? Nebo je lepší oblíbené kolo zaparkovat na půdu a raději chodit jen na „zdravotní“ procházky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotenství doveze kolo na „tenký led“ a cyklojízdu po „ledě“ je vždy vhodné konzultovat s lékařem. Pokud nemáte žádné komplikace, a jste zdravá jako rybička, osvícený lékař pravděpodobně nebude proti umírněné cyklistice nic namítat. Ba co víc, moje lékařka mě dokonce chválila, že se hodlám aktivně hýbat i nadále a těhotenství mě neposunulo do kategorie „nemocná“.

Nicméně kromě pohybu měla jízda na kole i své další velké výhody; cesty do práce (nejezdila jsem v terénu, ani po silnicích!) byly na kole mnohem snesitelnější než v přeplněném autobuse. Pokud se ranní nevolnost pokusila zhmotnit, stačilo jen zastavit a konat. Nakonec jsem během jízdy „konala“ jen jednou – decentně za stromkem. (Ale stejně jsem si připadala, jako když po půlnoci jede štamgast z restaurace…)

Nejezdila jste na kole před otěhotněním? V těhotenství nezačínejte

Pokud vám váš gynekolog řekl „ANO“, jistě vám též vysvětlil, že těhotenství sice není nemoc, ale opravdu jen „jiný stav“, ve kterém však není z mnoha důvodů vhodné začínat s novými sportovními aktivitami. Takže pokud jste na kole nejezdila doposavad, nedoporučuje se s cyklistikou během těhotenství začínat. Avšak naprosto stejně nevhodné je úderem „dvou čárek“ na testu skončit se všemi sportovními aktivitami, kterým jste se velmi aktivně věnovala. V obou případech by to vaše tělo neocenilo.

A jak dlouho můžete jezdit? I tyto informace vám poskytne na základě vašeho aktuálního stavu váš ošetřující lékař. Všeobecná doporučení se shodují na první polovině těhotenství. Rostoucí bříško mění těžiště těla, zhoršuje se stabilita i obratnost. S větším bříškem (na které jste nebyla vůbec zvyklá) o cokoliv velmi jednoduše zavadíte, snadno se do něj bouchnete.

Jiný stav vyžaduje jinou cyklistiku

Máte-li dovoleno jezdit, je třeba mít na paměti, že se musíte vyhýbat otřesům, zadýchání a silnicím. Měla byste se tedy vyhnout náročným terénům, prudkým stoupáním, překonáváním obrubníků (zde rozhodně oceníte kvalitní odpružení). Jelikož má těhotenství vliv na naši schopnost rychle reagovat (ano, prý jsme pomalejší), je vcelku praktické, vyhýbat se jízdě po rušných silnicích. Což je vzhledem k vysokým koncentracím výfukových plynů a menší míře bezpečnosti naprosto na místě.

A intenzita jízdy? Ta by měla být výletní (nízká až střední) – žádné sprinty, zadýchání natož z námahy propocené triko! Naprostou nezbytností je dostatečný pitný režim a něco malého zdravého na zub vždy po ruce.

Na co si dát pozor – shrnutí

Jste-li zdravá, těhotenství fyziologické a vše (i lékař) hrají cyklistice do karet, avšak vy jediná se na jízdu necítíte, tak jednoduše nejezděte. Nenechte se od nikoho přesvědčovat, protože nejistý a vystrašený cyklista dělá na kole mnohem více chyb a jízdu si stejně neužijete.

A nyní si konečně připomeňme několik zásad bezpečné „těhotné“ jízdy:

  1. Vyhněte se takovým terénům, kde hrozí prudké otřesy, a roste riziko pádů.
  1. V každém případě z kola odstraňte nášlapy, nejednoho zkušeného cyklistu mohou v kritické chvíli zradit.
  1. Lépe se nasedá a sesedá (a v nejhorším případě i padá) z kola s dámským rámem.
  1. Šetřete svá kolena a nejezděte vestoje. Velké klouby čeká na konci těhotenství velká zátěž.
  1. Přepadl vás strach? Na kolo nesedejte! Chybí-li vám cyklistika, zajděte na spinning. Nehrozí zde pády a ani kolize. Nicméně lektorku informujte o těhotenství, aby vám individuelně přizpůsobila průběh lekce (opět platí: mírná až střední zátěž, žádné zadýchání, propocené triko).
  1. Vaše páteř ocení kolo s vyššími řidítky (moderní skládačky, městská kola), určitým řešením je i výměna rovných řidítek za tzv. „vlaštovky“.
  1. Doporučená literatura: Cvičení a sport v těhotenství od Jitky Bejdákové (nakl. Grada)
Témata: Nový sport, Náročný terén, Tenký led, NIC, Sportovní aktivita, Grada, Literatura, Spinning, Velká zátěž, Riziko pádů, Rybička