Maminka.czNovorozenec

S čím si bude hrát?

Klára Kotábová 16.  6.  2010
S čím si bude hrát?
Stojíte v obchodě a netušíte, které hračky nakoupit? Budete utrácet za cokoli, jen aby drobečkovi nic nechybělo, nebo se budete řídit rozumem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většina maminek chce jediné, aby se hračka miminku nejen líbila, ale aby ho také něco naučila.

Často dlouze vybírají a přemýšlejí, jakého „společníka“ svému potomkovi koupit, aby splňoval vše výše uvedené.

Pokud se rozhodnete pro pestrobarevnou edukativní hračičku, která má plno funkcí a vydává různé zvuky, můžete si být jista, že malé dítě rychle omrzí. Kojenec si musí na podněty zvykat postupně a rozhodně jeho klidu nepomůže, když nebude moci plastovou sestavu uchopit ani ji přesunout. Většina edukativních hraček má totiž vyšší hmotnost, takže dítě do půl roku ji nejenže ztěžka uchopí, ale ani nebude vědět, co s ní... Jak tedy vybírat?

Novorozenci na pohled

Počítejte s tím, že novorozenec si oči cvičí postupně a zpočátku bude schopný zaostřit přibližně jen na 20 cm. Proto můžete vybírat mezi pestrobarevným kolotočem nad postýlku či upínacím edukativním centrem, které umístíte na pelest dětského lůžka.

Takové hračky budou v miminku probouzet zájem. Bude přemýšlet, co že je to za skvělou věc, kterou má na dosah ruky.

Jakmile zjistíte, že se snaží cíleně uchopit jakýkoli předmět, nastává čas na další stupeň. Vhodné jsou lehké plyšové nebo plastové hračky, které může mít v ruce a snadno jimi zamávat, ale nepočítejte s koordinovanými pohyby. Navíc některým dětem kolem tří měsíců začínají růst zoubky, takže potřebují měkká kousátka, která by jim ulevila od bolesti. Před pár lety byl problém sehnat ho pro dítě mladší šesti měsíců, dnes už je to spíš výjimkou a na trhu jsou u renomovaných značek k sehnání kousátka od 0+ věku.

Začni se otáčet

Jakmile se váš potomek seznámí se světem a začne ho chtít blíže prozkoumávat (v jeho případě to znamená, že se bude chtít rozhlížet po okolí a přetáčet se za podněty), nastává čas na blikající, svítící a pískací hračky. Umístěte je vždy tak, aby na ně dosáhl a mohl se pro ně snadno natáhnout. Povzbuzujte jeho motoriku tím, že jednou oblíbeného panáčka umístíte nalevo, podruhé napravo, aby byl přinucen otáčet hlavičku na různé strany.

Půlroční a starší dítě už možná bude sedět, pak se hrací arzenál opět mění. Vybírejte hračky, které kolem sebe může rozhazovat, jsou snadno omyvatelné a hlavně - vyluzují zvuky. Ať už boucháním o sebe, nebo zmáčknutím jednoduchého tlačítka.

V roce je čas na změnu

Jakmile vaše dítě poprvé vykročí, budete muset staré hračky pomalu odložit a nahradit je těmi „dospělejšími“.

Všechny děti bez výjimky milují velké kostky, které se snaží stavět do vysokých komínů. Fascinují je jakékoli pohyblivé předměty, jako jsou balony, autíčka apod.
Při výběru dávejte pozor, aby vámi zvolená hračka měla všechny bezpečnostní atesty, nekupujte levnější napodobeniny na tržištích. Nejde jen o peníze, ale především o bezpečí vašeho potomka.

Vyberte raději jen tři opravdu kvalitní hračky, bez kterých se vaše dítě neobejde, než patnáct levných, u nichž se budete děsit okamžiku, kdy z nich začnou odpadávat malé předměty. Navíc se z nich třeba mohou uvolňovat ftaláty...

A mějte na paměti, že váš malý průzkumník svět objevuje nejen zrakem a hmatem, ale také ústy. Nabídněte mu tedy něco, co jeho zdravotní stav rozhodně nezkomplikuje.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Hry pro děti, Hra, Koordinovaný pohyb