Maminka.czBatole

S dětmi do restaurace. Poradíme vám, jak si společné chvíle u jídla užít a nezbláznit se

Veronika Vlachová 28.  7.  2017
Nepořádek, mlsný jazýček, hluk a křik. Jakmile máte dítě, dokážete vyjmenovat tisíce miniaturních důvodů, proč s ním raději do restaurace nevkročit. My naopak našli několik podstatných kritérií, díky kterým si společné chvíle v podniku užijete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Prosím tě, jez normálně, neběhej tady, proč křičíš? Jakmile se s dětmi objevíme v restauraci, promění se náš původně oddychový čas před talířem ve velký boj o klid, pořádkumilovnost nebo jen zachování vlastní důstojnosti. Proto není divu, že spousta rodičů s malými dětmi návštěvu takových podniků raději oželí. Stačí ale dodržet pár pravidel, vybírat podle určitých kritérií a dítě v jakémkoliv věku může být v lokálu s vámi.

Začíná to výběrem

Do italské restaurace, ve které podávají čerstvé plody moře, nebo do té luxusní s bílými ubrusy a romantickými svíčkami na stole? Jakmile se budete chtít stravovat i s dětmi, které se už velice rády dožadují vlastního menu, rychle vám dojde, že výběr možných restaurací se zúží jen na několik.

Takže pokud máte v plánu zachovat vlastní nervy na uzdě a užít si čas nad lahodným pokrmem, dobře promyslete kritéria svého výběru. Jako první byste měli brát v potaz, zda je restaurace dobře dostupná s kočárkem a disponuje vnitřním prostorem, ve kterém ho pak zaparkujete.

Dále pak zda si můžete v podniku ohřát příkrm pro dítě nebo zda je personál vstřícný nabídnout skladbu potravin podle skutečných chutí dítěte. Rozhodně stojí za to se poptat, za kolik by byl ochoten kuchař připravit poloviční porci jídla z menu.

Důležité kritérium je také dětská židlička na místě a přebalovací pult na toaletách (ideálně dostupný jak maminkám, tak i tatínkům). V ideálním případě by prostor restaurace měl obsahovat dětský koutek nebo alespoň několik zábavných a neokoukaných hraček k prozkoumání.

Patří podle vás děti do kavárny? Ano nebo ne?

Dodržujte chuťové preference

Dětská vybíravost je často těžko uspokojitelná a dokáže rodiče vytočit do běla. Ovšem pokud už vyrazíte, abyste se najedli s dětmi venku, řiďte se ve výběru restaurace případným přáním své ratolesti. Nalákali jste dítě na těstoviny s rajčatovou omáčkou nebo se těší na šunkovou pizzu? Tak už neměňte plány a nevnucujte mu třeba rýži s curry jen proto, že byla indická restaurace prostě blíž.

Všechno je někdy přijatelné

To, že vaše oblíbená restaurace není oficiálně dětem vstřícná, neznamená, že tam nesmíte s nimi vkročit. Někdy se může stát, že jako stálý štamgast můžete i leccos v chodu podniku změnit. Například osmatřicetiletá Barbora si už v těhotenství velmi oblíbila dva podniky blízko jejího bydliště.

„A dnes tam alespoň dvakrát za měsíc zajdu i s mým dnes už ročním synem. Tamní personál si na mě zvykl a dokonce mému dítěti ochotně připraví jeho oblíbenou zeleninu s opečenými brambory z trouby,“ pochvaluje si Bára, která podotýká, že možná i kvůli ní podnik zakoupil několik dětských židliček.

Vyhněte se špičce v restauraci

Už při případné rezervaci se v podniku poptejte na jejich nejvytíženější časy a zaberte stůl mimo tyto hodiny. V přeplněné restauraci je nejen vysoká hladina hluku a koncentrace lidí, které v dětech vzbuzují nervozitu, ale také volný pohyb dětí může překážet ostatním návštěvníkům nebo obsluze, která roznáší jídlo. V klidnějších časech se děti nají rozhodně lépe. Další alternativou je zajít na jídlo v době, kdy dítě spí v kočárku.

Kdy je ideální doba na návštěvu restaurace

Pokud hledáte místo, kde se najíte, aniž byste si předem udělali rezervaci, řiďte se selským rozumem. Podniky, které nabízí obědové menu, raději navštivte třeba těsně před koncem platnosti polední nabídky nebo tam zavítejte až v odpoledních hodinách či vybírejte přes den takové lokály, které se naplní až k večeru.

Do restaurace si vezměte zábavu pro děti

Ačkoliv už dnes jsou restaurace na dětské návštěvy vybavené alespoň omalovánkami a pastelkami k tomu, pro svoje mrně nezapomeňte vzít kousací kroužky, oblíbeného plyšáka nebo knížku či didaktickou hračku, která ho zabaví během čekací doby na pokrm.

Větší děti na delší dobu zaujmou třeba encyklopedické knížky, autíčka nebo karetní hry. Není nic horšího, než pak nasupeně do sebe házet lahodný pokrm.

Všichni u jednoho stolu. Jak často jíte společně celá rodina?

Povolte výjimky

Když si děti budou moci vybrat z jídelního lístku, co budou chtít, zvedne se jejich nálada o sto procent. A pokud se v restauracích nestravujete příliš často, dopřejte jim i taková jídla, která byste doma hned zavrhli. I místo obvyklé vody jim povolte si vybrat limonádu. A když si dítě svůj vlastní výběr dokonce i samo u číšníka objedná, bude na sebe velice hrdé.

Jezte nesynchronně

Ještě potřebuje váš potomek pomoc při jezení? V takovém případě poproste číšníka, zda by jídlo pro vaše dítě přinesli v předstihu, abyste pak nemuseli na střídačku krmit sebe a potomka zároveň. Ušetříte si tak nejen vlastní nervy, ale najíte se pak v mnohem větším klidu. Jakmile dítě své jídlo sní, může si oddychnout v dětském koutku, zatímco vy můžete bez nervozity spořádat svou porci.

Vybírejte co nejpraktičtěji

Máte-li možnost, zvolte takový dětský pokrm, u kterého se s velkou jistotou domníváte, že by ho mohl váš potomek s velkou chutí spořádat. A abyste se vyhnuli nepříjemným pohledům personálu, půjde-li menu na talíři rozdělit šikovně na menší kousky, aniž by z nich něco kapalo nebo se sypalo, tím líp. Vaše dítě se tak totiž dokáže důstojně nakrmit i pomocí vlastních ručiček, aniž by udělalo nepořádek v okolí dvou metrů, a vám to ušetří i čas na jezení vlastního jídla.

Nastavte hranice

Děti se chtějí neustále pohybovat, což by každý měl vědět, ovšem ne všude je jejich přirozená tendence tolerovaná. Neustálé sedání, rozhlížení a vstávání je v pořádku. Co ovšem personál restaurace nepotěší, jsou případné honičky mezi stoly. Nejen že to obtěžuje ostatní návštěvníky, může to být pro samotné děti nebezpečné. Horká jídla a nápoje, které číšníci roznáší, tak mohou skončit na nich.

Připravte dítě na jezení venku

  • Bez zamazání. Je to ideál, ale postupně se k němu dá dohrabat. A to tak, že postupně své dítě učíte, že jakmile má špinavé ruce, musí si je utřít do ubrousku. Zvládnou to děti už od jednoho roku.
  • Prsty do talíře nepatří. Jakmile váš potomek začne bravurně zvládat jezení vidličkou a nožem, prsty v jídle jsou zapovězeny. Výjimku mají děti zhruba do dvou a půl let, kdy si ještě šikovnými prstíky pomáhají v přesunu do pusinky.
  • Hlad je nejlepší kuchař. Chytrá finta, jak přišpendlit dítě ke stolu, je ho dobře navnadit. Zvlášť pokud mu kručí v žaludku a za chvíli mu mají přinést jídlo, na které se těší.
  • Ohled na ostatní. Bude těžké dítě neokřikovat a nekomandovat, co nemá dělat na veřejnosti u stolu, proto zkuste raději dítěti vysvětlit, že vám ostatní lidi nejsou jedno. Také se chtějí najíst v klidu a bez zašpiněných kalhot.
  • Nehoda na stole. Samozřejmě že se čmouhou od kečupu nebo rozlité limonády se tak nějak počítá, ovšem dítě by mělo vnímat, jaké následky to má. Mělo by vědět, jak situaci napravit (utřít, zamést atp.) a omluvit se.

Video: Podle čeho si vybírat zmrzlinu?

Ověřeno rodiči: Restaurace a rozhledna Královka je pro rodiny s dětmi jako stvořená
Holčičku s jizvami nepustili do restaurace
Exmanžel mi kazí životosprávu dcery. Mstí se mi za rozvod
Témata: Časopis Maminka, Batole, pořad, restaurace, Pořadí, Rajčatová omáčka, Velké dítě, Svíčka, Toaleta, Oblíbený plyšák, Váš potomek, Rozhledna, Dětská návštěva, Nejlepší kuchař, Čerstvý plod, Čas jít, Hluk, Mlsný jazýček, Selský rozum, Obědové menu, Potomek, Dlouhá doba, Odpolední hodina, Dětský pokrm, Židlička