Maminka.czŠkolák

S dětmi na vodu? Ano, ale bezpečně

Barbora Neubergerová 6.  8.  2015
Léto láká ke sjíždění českých řek i řadu rodičů s malými dětmi. Jak se správně vybavit na říční dobrodružství? A čeho se raději na řece vyvarovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Počasí přeje vodním hrátkám, méně však vzhledem ke stavu vody přeje vodákům. Této oblíbené kratochvíle se nemusíte vzdávat ani s batolaty. S kojenci to asi nebude to pravé. Na kojence se obtížně shání plovací vesty a helmy. A těmi by děti měly být vybaveni povinně. 

„Při vybírání sjízdnosti řek je dobré se inspirovat weby, které přinášejí informace o stavu vody v korytech českých řek. Jen tak možné předejít zklamání v podobě toho, že rodina dorazí k řece, která nebude vhledem k množství vody v korytu sjízdná,“ radí úvodem Pavel Šálek z Českého svazu kanoistů.

Co si vzít na sebe

Pokud máte vybranou řeku, je třeba se na vodu řádně vybavit. Pravidlem číslo jedna je, že součástí výbavy na vodu je záchranná plovací vesta a helma. Helmu doporučujeme dětem vždy, a dospělým na jezech a od obtížnosti řeky WW2 výše.

„Mnozí rodiče dítěti chrání hlavu helmou cyklistickou, to ale je pouze nouzové řešení. Vodácká helma se od cyklistické liší zejména v tom, že vodácká helma je konstruovaná tak, že vydrží opakované nárazy na hlavu, zatímco helma cyklistická bezpečně vydrží pouze jeden náraz,“ vysvětluje Pavel Šálek.

Záchranná plovací vesta je dalším povinným bezpečnostním prvkem na vodě. A to zejména u malých dětí, které mohou mít problémy s plaváním. „Záchranná vesta dítě chrání nejen před utonutím, ale i před teplotním šokem z náhlého ochlazení po pádu do vody. Dítě, zejména pokud není dobrý plavec, má ve vestě i velkou psychickou podporu a ztrácí strach z vody, který je někdy až přehnaný,“ doplňuje vodák.

K výbavě by mělo patřit i vhodné oblečení. Zkušení vodáci používají buď neoprenové oblečení, či alespoň tzv. hydro skládající se ze šusťákových kalhot a bund. V době vysokých letních teplot ale toto není úplně nutné. Co však nutností zůstává, je správná obuv. „Boty by měly být pevné s pevnou podrážkou. Sandály a boty typu crocss, které z nohy snadno sklouznou a uplavou, jsou zcela nevhodné. Nezapomeňte, že říční dno může skrývat řadu nebezpečí v podobě ostrých kamenů, střepů a podobně a boty jsou tím, co nohu musí ochránit,“ doplňuje Pavel Šálek

Čeho se vyvarovat

Někteří rodiče ve strachu o svého potomka hledají způsob, jak ho v lodi ochránit. Mnohdy ale volí zcela nesprávné metody. Chybou je například dítě ve strachu z vypadnutí, do lodi přivázat. Převrácená loď, ve které je dítě uvázané, se snadno může stát pastí, ze které se dítě nedostane. „Právě proto má mít dítě plovací vestu, aby v případě kolize, bylo v bezpečí,“ komentuje Pavel Šálek. Chybou je i přivazování lodí k sobě navzájem.

Dalším chybným krokem ze strany dospělých je přeceňování sil. „Mnoho rodičů ve snaze dítěti zpříjemnit prázdniny silným zážitkem vybírá řeky, či jejich úseky, na které nestačí svými silami ani zkušenostmi, což se může stát osudným. I české řeky mají mnoho velmi nebezpečných jezů a dalších míst, před kterými je nutné mít respekt. V takovém případě je lepší místo obejít a loď přenést, než riskovat životy,“ varuje Pavel Šálek.

Specialitou mnohých českých vodáků je i popíjení alkoholu při sjezdu, a jak zkušenosti ukazují, alkoholu se nevyhýbají ani rodiče, kteří s sebou mají na vodě malé děti. „Alkohol je na řece velké zlo, které vede k agresivitě,  podceňování rizik a přeceňování vlastních sil. Mnoho neštěstí je způsobeno na řekách právě proto, že lidé byli pod jeho vlivem. Všechny, kteří na vodu chtějí spíš kvůli alkoholovému dýchánku, než kvůli vlastní vodě upozorňuji, že požití alkoholu je nejen nebezpečné, ale navíc na českých řekách může znamenat i udělení pokuty až ve výši do 100000 Kč od Státní plavební správy. Definuje to zákon o vnitrozemské plavbě.“ doplňuje Pavel Šálek z Českého svazu kanoistů.

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Rodina, Školák, Dovolená s dětmi, Praktické rady, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Helma, Teplotní šok, Neopren, Šálek, Chybný krok, Vodák, Nouzové řešení, Součást výbavy, ANO, Správná obuv