Maminka.czDěti

S dětmi pod stan klidně vyrazte, ale nepodceňte přípravu

Vyjet si pod stan můžete i s miminkem, ale přece jen je to trošku zbytečné. I když odborníci doporučují stanování s dítětem od dvou až tří let, jsou rodiny, které vyráží pod stan i s ročním dítkem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Největším problémem při stanování s malými dětmi je zachování teplotní pohody. Každý, kdo kdy spal ve stanu, ví, že teplotní rozdíly ve stanu jsou během dne a noci velké a ne každé dítě je může dobře snášet. Dítku tak může hrozit nejen podchlazení, ale také přehřátí. Pravidelně tedy dítě kontrolujte, jestli mu není zima nebo naopak, jestli se moc nepotí.

Při balení proto myslete na všechny situace a nezapomeňte přibalit fusak a teplou deku. Také myslete na to, vám mohou věci provlhnout, proto je mějte zabalené v igelitu. Rozhodně nezapomeňte na dobře vybavenou lékárničku, repelent, baterku a samozřejmě zásobu vlhčených ubrousků.

PRAKTICKÉ TIPY: Co nezapomenout a jak si stanování s dětmi zpříjemnit

  • Nemáte-li autoledničku (nebo erární lednici) a kempem protéká říčka či potok, vezměte s sebou kyblík s dobře těsnícím víkem, na dno dejte větší kámen, ponořte do vody a provizorní chladnička je na světě!
  • Malé děti v horku ocení, pokud jim ke stanu nafouknete malý bazének a do něj nanosíte vodu. Děti se zabaví, vy můžete vedle relaxovat a večer je v bazénku klidně i vykoupat.
  • I větší batolata a předškoláci, kteří se s nočníkem už dávno rozloučili, jeho použitím v noci nepohrdnou. Komu by se v noci chtělo přes celý kemp na toalety?
  • Pečlivě vybírejte místo, kam postavíte stan. Nebude celý den na přímém slunci? Je blízko dostatek stínu (vzrostlé stromy)? Nestanují poblíž nějací potencionálně hluční teenageři?
  • S malými dětmi není vody nikdy dost, a protože zdroj pitné vody může být v kempu i několik desítek metrů od stanu, pořiďte si menší praktické kanystry, ušetří vám neustálé běhání pro vodu. Menší lavórek na opláchnutí rukou, pusinek, flíčků od přesnídávek apod. se také neztratí.
  • Perfektní službu vám odvedou obyčejná šňůra na prádlo a pár kolíčků. S malými dětmi je toho na sušení vždy dost a na kopulových stanech se ručníky nesuší dobře. Navíc přes šňůru můžete přehodit velkou deku a vyrobit dětem provizorní hrací domeček.
  • S malými dětmi nespoléhejte na vybavení autolékárny, kterou máte v autě. Vždy si vezměte ještě vlastní rodinnou lékárnu na míru.

Kdy jste s dětmi vyrazili poprvé pod stan?

Video: Jak obléknout děti, když je venku nepříznivé počasí

S miminkem pod stan. Ano, nebo ne? Přečtěte si zkušenosti maminek
Počmáraný brácha, pes i celá koupelna. Co se stane, když se rodiče nedívají?
Děti potřebují dělat nebezpečné věci. Nevychovávejte z nich strašpytlíky

 

Témata: Děti, Miminko, Domeček, Kemp, Voda, Vlhčený ubrousek, Přehřátí, Kyblík, Největší problém, Běhání, Malý bazének, Velké dítě, Přímé slunce, Ručník, Strašpytlík, Klid, Praktický tip, Říčka, Malé dítě, Velký kámen, Stan, Stanování, Vybavená lékárnička, Horko, Výraz