Maminka.czŠkolák

S dětmi za kulturou aneb Kdy a proč navštívit divadla a kina?

Zuzana Šustová 1.  4.  2013
Jsou-li vaše děti zvyklé na sledování a poslouchání pohádek z domova, vydrží sedět a soustředěně pozorovat dětské divadelní představení i příběhy na plátně v kinosále už ve dvou letech. Samozřejmě to ale nemusí fungovat u každého. Jak tedy v dětech vzbudíte zdravý zájem o návštěvu divadla a kina již v útlém věku? A proč byste lásku ke kultuře měli dětem vštěpovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I s malým kašpárkem se dá hrát velké divadlo

Začněte děti trénovat třeba doma s pimprlovým divadýlkem. Nebo s panenkami. Sama nazkoušejte či zaimprovizujte nějaké domácí divadlo a chvíli - stačí deset, dvacet minut - dětem s figurkami něco předvádějte. Pokud na to nemáte chuť nebo fantazii, jděte rovnou k vyhledání dětského divadýlka v okolí vašeho bydliště.

Nechte si něco doporučit

Poptejte se přátel, podívejte se na internet, jestli ve vašem kulturáku hraje nějaký ansámbl dětská představení. Je dobré, aby napoprvé, dokud jsou děti velmi malé (tedy dvou až tří leté, řekněme), zažili divadlo v menší formě. Přiměřeně jejich velikosti. Tedy malá scéna, malé jeviště, malé hlediště. Aby se zbytečně zprvu nevyděsili velkým prostorem - to nemají prckové rádi, na to pozor. A představení vyberte krátké, třeba půlhodinové, pětačtyřicetiminutové a dějově srozumitelné.

Pozor na čerty

Jestli má vaše dcera nebo syn hrůzu z bubáků a strašidel, vezměte je raději na nějaké méně děsuplné dívánky. Alespoň napoprvé. Ať nemají z divadla trauma. Stejné je to s kinem. První návštěvu naplánujte na tehdy, až se bude promítat něco skutečně milého. Temný sál není extra útulné místečko pro malé dítě, takže běžte raději na něco veselého. A pamatujte, že z biografu i z divadelního sálu můžete kdykoliv odejít, kdyby se to vašemu malému divákovi nelíbilo. Hlavně ho k ničemu nenuťte. Jděte příkladem a choďte do divadla a kina též, aby ve vás měl diváček dobrý kulturní vzor.

Proč byste je tam měli vzít?

Naučte děti milovat kulturní zážitky, protože to je velmi obohacující, povznášející a buduje to v nich národní cítění. Kultura, to je neoddiskutovatelná, esenciální podstata národa a státu. Díky kultuře se člověku rozšiřují obzory, získává návyky slušného chování ve společnosti, rozvíjí si sociální dovednosti, zažívá něco neobvyklého. Jde vlastně i o druh jakéhosi malého dobrodružství a to je vždycky báječná zábava. Dobré divadelní představení, ale i pohádky na filmovém plátně, umí oslovit a rozvíjet v dětech dobré vlastnosti, vkus, inteligenci, lásku, spravedlnost, čest a statečnost. Divadlo i film zkrátka mohou v dětech probudit pocit, že stojí zato žít!

Tip

V pražském Národním divadle se hraje velkovýpravné, krásné představení bratří Formanů Čarokraj, které určitě stojí za vidění. Je ale pro trochu větší děti. Minor v Praze nebo Drak v Hradci Králové, Radost v Brně, Alfa v Plzni, Divadlo loutek Ostrava a další dětské scény ve větších českých městech a jejich repertoár, ale i malá, kočovná divadélka a menší scény se vám i vašim dětičkám budou líbit!

S kinem je to obdobné - pro děti se hraje skoro všude, většinou v sobotu a v neděli, od tří nebo čtyř hodin odpoledne. Můžete s dětmi sedět v sále a nebo, až se "otrkají", pít kávu v přilehlém baru - ten mají všechna divadélka a dnes už i kina.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Div, Minor, Kůl, Jeviště, Diva