Maminka.czZdraví

S každým nachlazením nemusíte hned k lékaři! Nejdřív zkuste tohle!

Simona Procházková 16.  12.  2018
Už zase si ze školky donesl nějaký bacil? Zimní období znamená pro spoustu dětí nepřetržitý kolotoč rýmy, kašle a viróz. Než se s potomkem vydáte do ordinace pediatra, zkuste mu pomoci sami. Existuje řada „přírodních“ metod a osvědčených babských rad, které mají někdy až zázračný účinek!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Známe to všichni. Když dítko marodí, necítí se ve své kůže, bývá podrážděné, ufňukané a neklidné. Nezapomínejte na to, že malý pacient potřebuje pro zdárné uzdravování zejména vaši blízkost a láskyplnou péči, klid, dostatek odpočinku a spánku. Snažte se udržovat ho v teple, ovšem místnost, kde leží, pravidelně větrejte. Vzduch v pokoji výborně zvlhčí, osvěží a vyčistí aromalampa, do které kápnete pár kapek éterického oleje. Při infekcích dýchacích cest a nachlazení se osvědčují například eukalyptový (osvěží, prospěje dýchání), levandulový (čistí vzduch od virů a bakterií a zároveň uklidňuje) nebo meduňkový (snižuje horečku).

Pokud dítě netrápí například bolesti ouška nebo jakákoli podezřelá vyrážka (v takových případech s návštěvou lékaře neotálejte), tak zkuste, dříve než sáhnete po chemických přípravcích, vsadit na první pomoc s využitím darů přírody, které dobře znaly a úspěšně používaly už naše prababičky.

Vezměte děti do sauny. Pomůže bojovat proti nachlazení a uleví při astmatu i alergiích

Kašel: tymián, cibule a divizna

Jedním ze základních symptomů nachlazení bývá právě kašel. Na začátku se obvykle objeví suchý dráždivý kašel, který dítě vyčerpává a namáhá. Když začne choroba ustupovat, změní se v kašel vlhký, kdy již dítě vykašlává hleny z dýchacích cest. Suchý kašel je třeba tlumit, vlhký naopak nezmírňovat a podporovat vykašlání. Uvolnit hleny pomůže tymiánový sirup, který má navíc antibakteriální účinky. Jak si ho doma připravit? Čtvrt litru vody povařte asi osm minut s hrnečkem krystalového cukru. Odstavte a do odvaru nasypejte jedno balení sušeného tymiánu (běžně koupíte). Nechte vylouhovat do zchladnutí a nakonec přeceďte. Podávejte vždy jednu lžičku několikrát denně. Koupit se dá také tymiánový krém, kterým můžete při dráždivém kašli potírat hrudník (podobně poslouží např. teplý olivový olej).

Mně osobně se u čtyřletého syna osvědčuje čaj z cibule. Rada od mé maminky, na kterou nedám dopustit! Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na plátky, přidejte na kousky pokrájené jablko, zalijte vroucí vodou a nechte pod pokličkou asi dvacet minut louhovat. Pak sceďte, přidejte lžičku medu a pár kapek citronové šťávy a podávejte marodovi malý šálek třikrát denně. Náš syn tento čaj miluje a vypije ho naráz, díky jablíčku a medu má příjemnou chuť.

Pomoci dokáže i divizna velkokvětá. Obsahuje flavonoidy, třísloviny a saponiny, což jsou užitečné látky pro léčbu suchého i vlhkého kašle. Chrání sliznici dýchacích cest, na které zanechávají ochranný film proti vysychání.  Ze sušených květů divizny uvařte čaj (do směsi můžete přidat i květ mateřídoušky a jitrocel).

Rýma: máta, levandule a sůl

Některé děti jsou „ozdobené“ nudlí od podzimu do jara. Záněty nosní sliznice spojené s výtokem a špatně průchodnými dutinami jsou zejména u batolat a předškoláků častým problémem. Ucpaný nos znesnadňuje dýchání, oteklé sliznici proto udělá dobře zejména vlhký teplý vzduch, který ji zklidní. Proto je na místě inhalace teplé páry s bylinnými extrakty, obzvláště vhodný je heřmánek pravý, který má protizánětlivé účinky, regeneruje a dezinfikuje. Zkusit můžete také šalvěj, mátu, levanduli nebo měsíček lékařský. Ten dokáže podpořit organismus v boji s bacily. Do širšího kastrolu nalijte teplou vodu, přidejte tři kapky éterického oleje a lžíci mořské soli a nechte dítě, aby se naklonilo nad kastrol a vdechovalo nosem (pokud je ratolest již starší a zvládne to, schovejte ji i s kastrolem pod velký ručník). Pokud není rýma hustá a zelená, vyzkoušejte místo nosních kapek solný roztok. V lékárně seženete spreje s mořskou vodou, které mají ultrajemný rozprašovač, aby byla aplikace pro dítě co nejpříjemnější. Solný roztok k výplachům nosu si snadno připravíte doma, a to tak, že půl čajové lžičky soli smícháte se čtvrt lžičkou jedlé sody a rozpustíte ve 250 ml vlažné vody. Pokud je děťátko na inhalaci příliš malé, můžete mu namočit ručičky nebo nožičky do hrnce či lavoru s teplou vodou. Rozšíří se cévy, což pomůže odkrvit sliznice, a tím se sníží jejich otok.

Jak rozeznat zánět nosohltanu od rýmy? U obou je důležité správné smrkání

Bolest v krku: chladivý zábal a bezové květy

Se škrábáním a bolestí v krku, které doprovází nachlazení, si dokáže dobře poradit starý dobrý a lety prověřený Priessnitzův zábal. Je ale až s podivem, že spousta z nás neví, jak ho správně provádět. Jedním z největších omylů a mýtů je, že by se měl dělat s teplou vodou. Ne! Teplý zábal se od chladného totiž zásadně liší. Priessnitzův zábal využívá chladné vlhkosti obkladu, čímž stimuluje krevní oběh. Tím se přivádí krev na místo, které je třeba léčit. Jak tedy na to? Namočte bavlněný šátek, plenu nebo velký kapesník do studené vody, látku vyždímejte a obtočte kolem krku. Přes obklad dejte igelit a celý krk pak zabalte do suchého šátku nebo pleny, aby se pod zábalem zahřál a zapařil. Prcka nechte v teplé posteli se zabaleným krkem asi dvě hodiny (ale klidně i celou noc). Proceduru můžete zopakovat se čtyřhodinovým odstupem. Malému pacientovi uleví také kloktání odvaru ze šalvěje nebo květů černého bezu (ten pomáhá i při kašli a horečce). Ze sušených bezových květů můžete uvařit také čaj, který osladíte medem, pije se vlažný.

 

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Kašel, nachlazení, prababičky, měsíček, První pomoc, Jedlá soda, Zábal, Citronová šťáva, Antibakteriální účinek, Láskyplná péče, Květy, Solný roztok, Květ, Vlhkost, Šalvěj, Studená voda, Zimní období, NEJ, Éterické oleje, Sušený květ, Dýchací cesta, Zdraví na Heureka.cz