Maminka.czJen pro maminku

S legendární metodou Ludmily Mojžíšové můžete začít kdykoliv

Dagmar Ferahli Süsser 11.  12.  2011
Rehabilitační pracovnice Ludmila Mojžíšová dokázala nemožné: svalovým cvičením odstranila některé druhy funkční sterility žen. „Pouhým“ uvolněním svalové spazmy (stahů) v oblasti páteře a pánevního dna. Legendární metoda několika jednoduchých cviků, které změní váš život! Metoda se skládá z deseti cviků (plus dvou pro muže), které pomohly tisícům pacientů s chorobami pohybového ústrojí a lze jimi nejen odstranit chronické bolesti páteře či zmírnit menstruační problémy, ale také úspěšně léčit ženskou sterilitu a úspěšně otěhotnět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jde o metodu, jejíž autorkou je dnes už zesnulá paní Ludmila Mojžíšová. Rehabilitační sestra, která kromě toho, že pomohla stovkám lidí od problémů s páteří, dokázala také pomoct stovkám do té doby neplodných žen (a mužů) k vytouženému dítěti. Metoda se skládá z mobilizace páteře a řady cviků, při kterých se uvolní vychýlená kostrč a stažené svaly pánevního dna. Právě tyto obtíže mají často za příčinu neplodnost, opakované potraty nebo různé gynekologické problémy.

Laicky vysvětleno - pokud naše držení těla není optimální, může se stát, že se část páteře zablokuje. Dojde k podráždění nervů, které může mít pak za následek svalové křeče vejcovodů a dělohy. Svalová křeč vejcovodu se může projevit na ultrazvuku jako srůst, a když se o skutečný srůst nejedná, následky jsou stejné - neplodnost. Při svalové křeči dělohy pak vznikají obtíže jako bolestivá menstruace, neschopnost uhnízdění oplodněného vajíčka nebo jeho udržení.

Metoda je tedy určena ženám s funkční sterilitou, tzn. ženy, které nemohou otěhotnět, když po gynekologické stránce jsou v pořádku. Úspěšnost metody u žen je 34%, u mužů dochází ke zlepšení spermiogramu ve 37 procentech. Pokud má žena skutečné srůsty, různé poruchy zrání vajíčka nebo jiný čistě gynekologický problém znemožňující otěhotnění, metoda Mojžíšové jí k přirozenému početí bohužel příliš nepomůže. Metodu lze použít jako podpůrnou k umělému oplodnění a v rámci přípravy na otěhotnění vůbec, neboť kromě těhotenství má spoustu dalších blahodárných účinků.

Při jakých potížích metoda pomáhá:

• Bolesti zad (úspěšnost 100%)
• vyhřezlé plotýnky, skolióza, Bechtěrev (70 - 80%)
• artróza kyčlí (cvičení pomáhá od bolestí)
• bolesti kostrče, zevních pohlavních orgánů
• bolesti při pohlavním styku, absence orgasmu
• absence menses u mladých dívek (úspěšnost 60%)
• nepravidelná menstruace
• bolestivá menstruace
• neprůchodnost vejcovodů způsobená svalovou křečí
• obrácená děloha
• malá, nevyvinutá děloha (hypoplazie, úspěšnost 100%)
• opakované potraty
• snaha o početí
• zlepšení nálezu patologického spermiogramu
• zácpa
• inkontinence (úspěšnost 100%)
• upravené cvičení v době těhotenství usnadňuje porod a ovlivňuje jeho rychlý a zdárný průběh

ČTĚTE TAKÉ: Ester Janečková: "Jsem velká bojovnice za přirozený porod!"

Léčebný cyklus trvá 6 až 7 měsíců, během kterých se nedoporučuje otěhotnění. Nemá smysl stát se "samocvičitelkou", jednak proto, že pokud vám cviky neukáže fyzioterapeut, těžko je budete dělat dobře jenom na základě obrázku. Další podstatná věc - cviky jsou neúčinné bez mobilizace páteře, kterou může udělat zase jenom fyzioterapeut, a to pouze ten, který byl náležitě proškolen v metodě L. Mojžíšové.

Takže v praxi léčba vypadá takto - navštívíte terapeuta, který vám ukáže cviky. Sama pak budete cvičit několik týdnů denně doma, potom vám fyzioterapeut provede mobilizaci páteře, která by dřív neměla smysl, protože svaly, které jsou ochablé, by neudržely "novou" polohu srovnané páteře. Poté budete znovu několik týdnů cvičit. Podle potřeby se postup opakuje. Váš gynekolog vám může dát kontakt na fyzioterapeuta, který se věnuje této metodě.

Stoupenci této metody z řad zdravotnických pracovníků je prosazují jako „metodu první volby“. Nastanou-li potíže s otěhotněním, měla by se žena rozcvičit, srovnat si pánev, a pokud do roka až dvou neotěhotní, teprve potom by měla podstoupit hormonální a operativní vyšetření a léčbu. V praxi tomu bývá bohužel přesně naopak.

Většina problémů pohybového ústrojí, které metoda Mojžíšové řeší, pramení ze sedavého způsobu života a nedostatku tělesné aktivity. Dnešní člověk sedí dlouhé hodiny v autě, v kanceláři, u počítače nebo u televizní obrazovky, v důsledku čehož trpí nejrůznějšími potížemi. Je unavený, všechno ho bolí, rezignuje tedy na pohyb a cvičení a začarovaný kruh se uzavírá. A právě z tohoto kruhu nás metoda paní Mojžíšové téměř zázračně vyvádí. Se speciálním cvičením a posilováním svalů, které vede zpět ke zdravé rovnováze těla i ducha, lze totiž začít kdykoli, v každém věku, nikdy není pozdě.

Citáty z knihy:

„Dostanete devět cviků. Budete cvičit, abyste si zpevnily půlky. Za měsíc se přijdete ukázat a budete je mít každá jako mandle. Já vás to cvičení teď tady naučím a pak už se doma musíte snažit samy. Děti chcete vy, takže si pamatujte, že každá jste svého štěstí strůjcem,“říkávala budoucím maminkám ve své ordinaci Mojžíšová.

„Když budete poctivě cvičit, mohu vám slíbit jednak renesanci při styku, nebolavou menstruaci a po čase snad i těhotenství. A kdyby nic jiného, tak aspoň zpevněnou figuru a návrat sebevědomí, což pro ženskou taky není k zahození,“ dodávala.

Více o této metodě včetně toho, jak vypadají cviky, se dozvíte v knize Metoda Ludmily Mojžíšové.

Témata: Jen pro maminku, Citáty, Legenda, Zac, Ester Janečková, Mojžíšová, Gynekologický problém, Vytoužené dítě, Mojžíš, Nepravidelná menstruace, Nejrůznější potíže, Bolestivá menstruace, Zdárný průběh, Muž, Ludmila Mojžíšová, Podstatná věc