Maminka.czChování a vztahy

S matkou nám to skřípe. Na svou tchyni ale nedám dopustit

Zuzana Šustová 14.  7.  2013
„Moje matka bohužel není schopná pochopit, že už nejsem to malé děvčátko, ale že jsem teď sama maminkou, a pořád do mě šije. Kupodivu tchyně mě respektuje jako člověka rozumného, a proto s ní lépe vycházím a mám ji radši.“

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tak lakonicky shrnuje vztahy v rodině pětatřicetiletá Marie. Důvodů, proč můžete mít v lásce víc jeho maminku, je mnoho. Poslyšme tedy další dva případy, které názorně ilustrují tuto situaci.

Jsem k ničemu

„Stejně nikdy nic nedokážeš, nejsi žádný lumen, strašila mě většinu života máma. Dokončuji druhou vysokou školu, mám mimino a k tomu se snažím pořád trochu pracovat. Matka mi nevěří, celý život srážela moje sebevědomí a vlastně mě nikdy neměla ráda. Zatímco manželova maminka je skvělá ženská, super babička, co senzačně a empaticky pečuje o vnouče, i o nás dva, mě a manžela. Takže, koho byste ctila vy na mém místě?“ ptá se třiatřicetiletá Magda.

NENECHTE SI UJÍT: Na školku nemám. Za hlídání platím tchyni

Vůbec ji nezajímám

„Máma nikdy neuměla naslouchat. Vždycky byla sobec a zajímal ji jen její život. Strašně mě to traumatizovalo. Něco jí vyprávím, ona nevnímá a reaguje úplně jiným tématem. Hrůza. Vzhledem k tomu, že se vídáme často, protože spolu z ekonomických důvodů bydlíme, mě štve už léta skoro každý den. Druhým rokem však chodím s přítelem, jehož supermáma je fakt boží. Je strašně ráda, když se vidíme, hned mě objímá a líbá a chce vyprávět, jak to jde u mě v práci, jak se nám daří s Pavlem, jejím synem… Navíc teď společně plánujeme svatbu, protože tchyně nám ji chce zaplatit. Dlouho si přála dceru - má tři kluky“, těší se na veselku devětadvacetiletá Alice.

Lepší už to nebude

Člověka nepředěláš. To vám potvrdí každý psycholog. Co můžete změnit, je postoj k mámě, bohužel ne ji samotnou. Odpusťte ji, povzneste se nad všechny problémy a stresy a prostě celou věc hoďte za hlavu. Jedině tak budete spokojená, šťastná, smířená a posune vás to dál. Užívejte si to, co máte.

Važte slova

Jestli je maminka dotčena, že máte raději tchyni, není to váš problém. Ona udělala či stále dělá něco špatně, ne vy. Pamatujte ale, že její chyby nesmíte opakovat. Proto se mějte stále na pozoru. Reflektujte své jednání a soudy, aby jednou vaše dcera neutíkala za mateřskou láskou ke tchyni.

Témata: Chování a vztahy, Manželova maminka, Druhý rok, Ekonomické důvody, Máť