reklama

S námi zvládnete první lžičku na jedničku

Zatímco donedávna se doporučovalo s lepkem a všemožnými alergeny počkat co nejdéle, dnes se razí naprosto opačná cesta. Proč?

Vypadá to, že nastává dramatický příkrmový obrat: ještě před pár lety se u kojených dětí zůstávalo čistě u mléka až do půl roku a mnohé maminky se s neskrývanou pýchou chlubily, že si s kojením vystačily třeba i déle, některé prakticky do prvních narozenin dítka.

„Anička stejně nic jiného nechce, zeleninu i přesnídávky plive, s masem u ní nemám šanci už vůbec, ale my ho stejně skoro nejíme,“ svěřila se mi nedávno kamarádka, máma desetiměsíční holčičky. A dodala, že „příroda ví, co dělá“ a „mateřské mléko je pro dítě stejně nejlepší“, tak proč tlačit na pilu…

Jenže nejnovější vědecké poznatky ukazují, že pravdu měly nakonec spíš naše maminky, které nám s úderem pátého měsíce s nejlepším vědomím a svědomím servírovaly takové, z dnešního pohledu, nevídané extravagance jako ovocné polévky nebo třeba kuřecí játra! 

„K radám našich maminek a babiček se dnes vracíme jako k pokladnici moudrosti. Nedávný biologický pokus o,vyřazení alergenů‘ se totiž moc nepovedl a všemu uškodila i hysterie kolem kojení,“ konstatuje zkušená pediatrička Marta Šimůnková a přidává závažná fakta z praxe. 

„Důsledkem toho mám v ordinaci minimálně čtyřnásobný výskyt alergií a autoimunitních chorob, jako je diabetes prvního typu, ulcerózní kolitida neboli onemocnění tlustého střeva, Crohnova choroba, roztroušená skleróza, revmatická onemocnění, nádory, kardiovaskulární onemocnění, deprese a mohu pokračovat velmi dlouhým seznamem… Všechna tato onemocnění jsou způsobena změnami mikrobioty, tedy střevní mikroflóry, která je závislá na tom, co jíme. Změny mikrobioty totiž velmi ovlivňují imunitní systém,“ zdůrazňuje dětská lékařka, která pečlivě sleduje aktuální vědecké poznatky. I proto, že je babičkou dvou vnoučků, z nichž ten mladší je ještě v kojeneckém věku.

Proč na nic nečekat 

První a nejdůležitější je již zmíněné pravidlo ukončeného 4. měsíce. I pokud kojíte, mléka máte na rozdávání a dítko ukázkově prospívá, začněte mu už teď obohacovat jídelníček. A to v zájmu dobré imunity a prevence alergií. 

„Takzvané okno imunotolerance se otvírá po ukončeném čtvrtém měsíci a trvá maximálně do sedmého měsíce. V té době by dítě mělo potkat lepek a většinu možných potravinových alergenů, aby si k nim mohlo vytvořit toleranci,“ zdůrazňuje Marta Šimůnková. 

Když tuto dobu prošvihnete a alergeny zařadíte až později, zvyšujete tím pravděpodobnost celiakie i potravinových alergií. To, co se jeví na první pohled jako šetrné a ohleduplné, je tedy v důsledku značně kontraproduktivní. A jak začít?

Samozřejmě pozvolna. Co se lepku týče, v první fázi stačí přimíchat dítku do ovocné přesnídávky dva piškoty nebo přidat do zeleninového příkrmu dvě čajové lžičky jíšky. Je přitom celkem jedno, jestli jako první příkrm nabídnete zeleninu, ovoce anebo třeba jogurt (moje dvojčata se mohla utlouct po bílé Hollandii smíchané s trochou jablečné přesnídávky).

Kojenec | Batole | Časopis Maminka | Zdraví | Výživa a stravování | Maminky ve světě

Cesta kolem světa prvních gurmánských zážitků

„Mně se osvědčilo začít v poledne s bramborami a mrkví a brzy do nich přidat jíšku,“ přidává svůj tip doktorka Šimůnková. „Až si dítě zvykne na lžičku, můžete pokračovat svačinou v podobě ovoce s piškoty nebo bílého jogurtu. Tak káže tradice… Nicméně pokud dítě odmítá zeleninu, zkuste nejprve strouhané nebo mixované jablko a banán, následně s piškoty a jogurtem.“

Fáze číslo 3: Jakmile je dítě srozuměno se zeleninou, rozmixujte do ní libovolné maso. Obvykle se začíná králičím a krůtím, naopak jako poslední přichází na řadu vepřové a ryby. Vhodné je i jehněčí, telecí či hovězí. 

To myslíš vážně, mami?  

Po každém jídle dokojujte, dokud junior nesní celou porci. Většinou to trvá týdny, ale existují i rekordmani, kteří jsou do příkrmů celí žhaví a na „plné porci“ jsou za pár dní. 

Právě jste se hystericky zasmála, protože když se k vašemu malému expertovi blíží lžička, buď se od ní disgustovaně odvrací, v očích neústupné: „Cože, TOHLE?! To si, mámo, děláš srandu!“ Anebo rovnou nasadí tuří řev?

„Na období, kdy jsme přecházeli na příkrmy, do smrti nezapomenu,“ otřásá se ještě teď dvaatřicetiletá Irena, máma už pětileté Týnky. „Jsem zastánkyní domácí stravy, takže jsem vždycky poctivě ukuchtila jednu brambůrku s jednou mrkvičkou… Nádobí jak po malé svatbě, a přitom byl úspěch, když jsem do Týny dostala dvě tři lžičky. Většinou to rovnou plivala. Nemluvě o tom, že byla zadělaná až za ušima a mrkev byla úplně všude.“

Na notorické odmítače většinou platí jediné: vytrvat, vytrvat a vytrvat. „Doporučuji zůstat u jedné chutě, maximálně v malých obměnách. 

Mladšímu vnukovi trvalo tři týdny, než si zvykl na příkrmy a na lžičku, a teď toho sní víc než starší brácha!“ povzbuzuje Marta Šimůnková. Ostatně určitě jste už slyšela, že dítko údajně potřebuje nové jídlo ochutnat až devatenáctkrát(!), než na něj přestane hledět s přezíravostí, ba přímo opovržením, a přijme je za své. Zkrátka to chce čas (a váš klid), ono se to zlomí. Nebojte, nikdo nezůstane u mléka až do maturity… 

Vařit, či nevařit?  

Zatímco Irena měla jasno v tom, že chce dcerce striktně jen vařit, většina maminek dnes kombinuje domácí příkrmy s kupovanými. Ukázaly to i desítky a desítky vašich ohlasů na Facebooku Maminky (viz Kupované, nebo domácí?).

Mimochodem, pokud vaše máma nebo babička kroutí lehce pohoršeně hlavou nad „leností“ takzvaných dnešních mladých, zřejmě má poněkud krátkou paměť. „Už když byly moje dcery malé, a to je přes třicet let, existovaly hotové pokrmy pro děti, a to velmi kvalitní. Skleničky s ovocem od čtvrtého měsíce, masozeleninové konzervičky od šestého měsíce,“ připomíná pediatrička Marta Šimůnková a dodává, že při své praxi vyzkoušela leccos.

„Za studií jsem byla pomocnicí v nemocnici, sestřičkou na kojeneckém oddělení a prošla jsem i mléčnou kuchyňkou, kde jsem získala návyky bezpečné a rychlé přípravy jídla pro mimina tak, aby se dalo skladovat čtyřiadvacet hodin (to znamená přísnou asepsi při přípravě, podobně jako na operačním sále). Moje holky měly rády jak hotová jídla, tak i to, co jsem ukuchtila doma.“

S „návratem ke kořenům“ souvisí i preference biopotravin. Podle paní doktorky byste juniorům, kteří ještě nejedí se zbytkem rodiny, měla dopřát biostravu. A kupodivu raději ve skleničkách. „Biopotraviny ze supermarketů, třeba zelenina a ovoce, procházejí dlouhou cestou dopravy a skladování, a protože nejsou ošetřené, mohou obsahovat patogenní bakterie a plísně,“ varuje.

„Nejbezpečnější je proto hotový certifikovaný výrobek nebo spolehlivý producent. Než nekvalitní bio, to raději nebio.“ Výjimky ovšem existují. „Někteří producenti nemají nervy na pořízení pečeti bio. V tom případě je nutné znát podmínky výroby,“ konstatuje Marta Šimůnková. Mimochodem sama navštívila ekologickou farmu rodiny HiPP, a jak tvrdí, to, co viděla, ji přesvědčilo, že nejde o propagační trik… A co domácí zdroje?

Kupované, nebo domácí?

Terézie N. L.: Ono to není o lenosti, ale o dítěti! Já synovi vařila domácí, všechno na páře, měla jsem úžasný pocit, jak mu dopřávám to nejlepší. Papal tak napůl, trvalo mu to. Když jsem koupila Hami příkrm, zblajznul ho během minuty! Ono pokud nemá člověk vlastní zahrádku, kde si veškerou zeleninu pěstuje, možná je příkrm vážně lepší, protože kupovaná zelenina obsahuje plno pesticidů, dusíkatých hnojiv…

Zuzana S.: Malému je 17 měsíců a k večeři baští skleničku pořád. Aspoň má zeleninu každý den. Prvnímu synovi jsem vařila, a když si spočítáte, kolik stojí biozelenina, tak se vyplatí to kupovat. Ušetříte tím hlavně čas, který pak můžete strávit s děťátkem.

Bára B.: Já první rok používala výhradně kupované, nebavilo mě vařit jeden kousek zeleniny, masa a přílohy. Od roka vařím společné jídlo pro celou rodinu, jen nesolím. Zkoušela jsem hodně příkrmů a některé byly opravdové blafy.

Klára K.: Převážně kupuji, strava je pestrá, takovou já doma nenabídnu. Navíc rodinka není moc masová, tak se kupovaným snažím doplnit další druhy masa.

Klára Emi N.: Preferovala jsem domácí. Už jen to, že vím, co v tom je... Když byl spěch nebo jsme nejedli doma, občas jsem příkrm koupila, ale poté, co jsem v jednom našla kost, jsem je zavrhla. Vždyť i chuťově je to fuj...

Jajka B.: Většinou vařím, ale vždycky mám v záloze kupovaný příkrm pro případ, že jsme někde mimo domov a nestíhala bych uvařit. Většinou je to ale příkrm, který obsahuje maso nebo zeleninu, která pro mě není běžně dostupná. A synovi chutná domácí i kupovaný.

Tereza V.: Hlídám, aby v ovocných nebyl přidaný cukr a v zeleninových aby nebyla přidaná sůl, nebo dokonce pepř. 

Pokud máte zahrádku daleko od civilizace a v okolí se nepráškuje, měla by být kvalita zeleniny, ale i masa (králíci, kuřata…) srovnatelná s bioprodukty.

Praktický dotaz: Má „příkaz“ nedojedenou skleničku bez milosti vyhodit své opodstatnění, anebo ji můžete později beztrestně ohřát, jak to řada maminek dělá? „Otevřenou, ale pečlivě zašroubovanou skleničku můžete dát do ledničky do druhého dne. Ještě lepší je dát do misky jen polovinu obsahu, skleničku se zbytkem okamžitě zašroubovat a uložit do ledničky. Připravená jídla můžete klidně zamrazit, samozřejmě při zachování všech hygienických, sterilních pravidel,“ ujišťuje paní doktorka.

Takže vítej, víkendové vyváření ve velkém, jehož výsledkem je mrazák bohatě zásobený na další dny! 

A jak dál?

Od 9. měsíce už se strava může postupně přibližovat jídelníčku batolat. Svědčí o tom i složení „pokročilejších“ kupovaných příkrmů. V tomto věku už by dítko také mělo zvládat kousky. Tedy teoreticky. 

Například moje dcerka je vysloveně vyžadovala, zatímco její bratr (dvojče) nekompromisně vyblinkal cokoli, co nebylo rozmixováno přísně dohladka, ještě ve 14 měsících (aniž by mu byl diagnostikován reflux či jakýkoli jiný „reálný“ problém). A víte co? Dnes je ve druhé třídě a žádné následky na něm nepozoruju…

„Vývoj se zpravidla nedá zlomit, takže bych kousky dítěti nenutila za každou cenu,“ přitakává doktorka Šimůnková. „Spíše jde o to, najít tu správnou chuť. Mladší vnuk blinká, když nemá maso namleté najemno, ale rohlík slupne celý!“ Je pravda, že můj syn takovými kukuřičnými křupkami také nepohrdl… A ještě jedna prekérní otázka:

Jak s masem, pokud rodina jí (víceméně) vegetariánsky? „Nejsem dogmatik. Je však nutné najít náhradní zdroj bílkovin a některých látek, které rostlinná strava neobsahuje. Není to snadné, ale vegetariáni to rádi zvládnou,“ konstatuje Marta Šimůnková a zdůrazňuje, že všude je třeba najít zdravou rovnováhu a zachovat si rozumný náhled. Jistě, zdravá strava vašeho juniora je důležitá, ale v našich podmínkách skutečně nejde o život.

„Dnešní maminky řeší spoustu blbin, jen to nejpodstatnější ne. Je v podstatě jedno, jestli dítě dostane brokolici v šestém nebo sedmém měsíci. Nutné je, aby hned od narození získalo pocit, že v mámině náručí je v bezpečí…“ uzavírá dvojnásobná maminka i babička. 

Sladkosti: Věčné dilema 

Nezakazujte je (to by bylo kontraproduktivní), ale mějte pod kontrolou, kolik jich dítko spořádá, a především jakých!

„Jeden až dva dílky kvalitní čokolády denně není žádná tragédie. Ovšem něco úplně jiného je stláskat na posezení tři Kinder vajíčka nebo další,Kinder‘ mléčné pochoutky, větrníky, laskonky,“ upozorňuje pediatrička Marta Šimůnková a dodává, že například ve Spojených státech se nově doporučuje dramatická redukce přidaného cukru: měl by tvořit jen zhruba 10 % z celkové přijaté energie. 

Tohle ne aneb výživová „hitparáda hrůzy“

  • Umělá sladidla (i v limonádách se „zero“ cukru), 
  • hotová jídla s transmastnými kyselinami (tyčinky, sladkosti, müsli, většina „umělých“ másel, ztužených rostlinných tuků), 
  • „kola a hranolky“ (nejsou vhodné ani pro dospělé, natož pro děti!), 
  • „skleničky“ s chemickými příměsmi a konzervanty (a pak ty podezřele levné), 
  • plísňové sýry a syrové ryby, například v sushi (pro riziko infekce; jinak jde o zdravou stravu), 
  • větší než stopové množství soli a koření, 
  • uzeniny (kromě libové šunky), 
  • cukrovinky (kromě kvalitní čokolády), 
  • v létě pozor na nedostatečně propečená grilovaná masa, 
  • naopak se přišlo na to, že vejce jsou velmi zdravá, asi jako syrová zelenina a ovoce 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Nenamlouvejte si skrze Lunu nic, co se následně lehce změní. Jste proto schopné věnovat se činnostem, které jsou spojeny s určitou…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama