[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Možná vás kynuté těsto děsí, protože není zárukou perfektního výsledku, ale s těmito rohlíčky poznáte, že rozhodně stojí za zkoušku. Jsou jemné, nadýchané a variabilitě náplní se meze nekladou. Můžete si je tak vychutnat s klasikou v podobě tvarohu, povidel nebo máku nebo můžete improvizovat a vyzkoušet je třeba naslano.
Suroviny:
Postup:
Do mísy nasypte hladkou mouku a do důlku uprostřed vlijte vlažné mléko s rozpuštěným máslem. Přidejte rozdrobené droždí s moučkovým cukrem a solí. Nejprve rozmíchejte vidličkou všechny tekutiny a poté zpracujte vařečkou nebo kuchyňským robotem s hnětacím hákem měkké těsto. Zpracovávejte ho do té doby, až se těsto přestane lepit ke stěnám.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte ho na poloviny a z každé postupně vyválejte kulatou placku silnou asi 0,5 cm. Rádýlkem nebo ostrým nožem ji rozdělte na 8 trojúhelníků (jako když krájíte dort).
Na užší stranu každého trojúhelníku dejte lžíci povidel a směrem ke špičce zarolujte rohlíček. Jeden po druhém naskládejte ve větším rozestupu na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem.
Rohlíčky pečte ihned v troubě rozehřáté na 180 °C, a to asi 20 minut. Po upečení je posypte moučkovým cukrem a vychladlé podávejte.
Tento recept si pro vás připravil časopis F.O.O.D.