Maminka.czTěhotenství

Stresová inkontinence v těhotenství: Kýchnu a je to venku!

Martina Machová 6.  11.  2017
Upraví se stresová inkontinence po porodu spontánně sama, nebo je nutné tělu pomoci?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přes polovinu nastávajících maminek trápí v posledním trimestru těhotenství tzv. stresová (zátěžová) inkontinence, nekontrolovatelný únik moči během určité fyzické aktivity.

Nastávajícím maminkám tento lehce tabuizovaný problém značně znepříjemňuje závěr těhotenství, přičemž se bohužel dotýká prakticky všech oblastí života – společenských i sportovních aktivit, cestování, sexuálního života, sociálních vztahů atd. A jaká je tedy příčina stresové inkontinence během těhotenství?

„Rizikové“ kýchání, smrkání i smích

„Slabý únik moči při kašli, kýchnutí či smíchu se objevuje u některých těhotných v posledním trimestru a také v šestinedělí. Inkontinence je způsobena obrovským tlakem zvětšené dělohy na močový měchýř,“ dočteme se například ve Velké knize o mateřství od kolektivu erudovaných českých odborníků.

Ano, hlavní příčinou je zvýšený nitrobřišní tlak. Jistou roli hraje i fakt, že se průměrná kapacita močového měchýře pohybuje okolo 410 ml, avšak v posledním trimestru těhotenství se tento objem zmenší na hodnotu okolo 270 ml!

Dále je ve hře i ochabování svalů pánevního dna během těhotenství, svůj podíl pochopitelně mají i hormonální změny probíhající v těle nastávající maminky. Těhotenskou inkontinenci lze tedy zjevně ovlivnit jen z části – do určité míry je zkrátka důsledkem změn během gravidity.

Venušiny kuličky jako prevence inkontinence. Erotických hraček se nebojte

Svaly pánevního dna chrání záda i sexuální život

„Po porodu se během šestinedělí vše zpravidla upraví. Urychlit to můžete, pokud budete cvičit cviky na posílení pánevního dna,“ uklidňují autoři Velké knihy o mateřství. Nicméně i statistiky potvrzují, že mnoho žen si na stresovou inkontinenci stěžuje i rok a více po porodu.

Tyto maminky by měly vyhledat schopného fyzioterapeuta či jiného příbuzného odborníka, který je naučí speciální cviky pro posílení svalů pánevního dna. Dobrá kondice jemného svalstva pánevního dna představuje účinnou prevenci bolesti zad, špatného držení těla (vypoulené bříško a prohnutí v oblasti bederní páteře) i potíží s otěhotněním.

Pevné pánevní dno je tedy nejen skvělou prevencí stresové inkontinence, ale třeba i částečnou zárukou kvalitněji prožitých intimních chvil – trénované svaly mají totiž kladný vliv i na prožívání orgasmu.

Které maminky jsou nejohroženější?

  • Stresová inkontinence častěji trápí maminky, které čekají svého druhého, třetího či dalšího potomka.
  • Ve větším procentu se inkontinence objevuje u maminek vícerčat.
  • Některá pozorování naznačují, že stresová inkontinence je v těhotenství o něco častější u obézních žen.

 Video: Co je to pánevní dno a jak s ním pracovat

Cvičení pánevního dna pomáhá nejen po porodu, ale může pomoci i s neplodností
Posilování pánevního dna - pro lepší sex i prevenci inkontinence
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Šestinedělí, Pánevní dno, Inkontinence, kýč, Speciální cvik, Poslední trimestr, Účinná prevence, Určitá míra, Stresová inkontinence, Velký, Fyzioterapeut, Obézní žena, Kondice, Držení, Zvětšená děloha, Hlavní příčina, Maminka, Skvělá prevence, Špatné držení, Močový měchýř, Dobrá kondice, Měchýř, Zdraví na Heureka.cz