Maminka.czPeníze a kariéra

Samoživitelka Jana: „Dcerka chodí na klavír a já se sběrem“

Martina Machová 15.  12.  2012
Jiřinka je velmi šikovná druhačka. Výborně se učí, skvěle hraje na klavír a chodí na sborový zpěv. Jiřinka má také brášku Láďu, je o 2 roky starší a chodí do speciální školy. Jiřinka má také maminku Janu. Jana je prodavačka, samoživitelka a hlavně bojovnice.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S Janou jsem se seznámila u popelnice s tříděným odpadem. Znala jsem jí od vidění z hudební školy, kde jsem ji vídala s Jiřinkou. Byla jsem v šoku. Slušně oblečená Jana jednoduše otevřela popelnici s papírem, profesionálně sáhla pro krabici s časopisy a naložila je do úhledné tašky na kolečkách. Moje plata od vajíček slušně odmítla a začaly jsme si povídat..

To víte, když je chlap „lempl“

Jana se nikdy nevdala, žije s přítelem, tatínkem Jiřinky a Ládi. Moc ráda by od něj odešla, ale prostě nemá kam jít. Přítel si už léta žije naprosto po svém. Platí pouze nájem a inkaso a za to vyžaduje kompletní servis – nákupy, vaření, úklid, praní, žehlení apod. O děti se nestará, nezajímá a finančně na ně nepřispívá. Jen pokud má opravdu dobrou náladu, zahraje si s nimi karty, výjimečně koupí něco na zub. Jinak má svůj pokoj, který si zamyká, svůj život, kamarády, fotbálek, rybaření. Jana vydělá tak tak na jídlo a levné oblečení. Každou korunu dvakrát obrátí, než ji vydá. Přesto nechce dětem odepřít možnosti, které by měly v normálně fungující rodině.

Chci jim dát šanci!

A možnostmi nemyslí plazmovou televizi v dětském pokoji, dotekový mobil a vlastní počítač, ale příležitost k rozvoji jejich nadání a zájmů. Láďa je sice problematický kluk, ale není hloupý a moc pěkně kreslí. Janě se podařilo najít výtvarný kroužek, který vede úžasný mladý výtvarník s velkým srdcem, obrovskou trpělivostí a nadhledem. Jinak nezvladatelného Láďu pan učitel uchvátil. A kupodivu je i pan učitel uchvácen Láďou – jeho fantazií, nápady, nezkrotnou energií. Zkrátka dal Láďovi šanci, což je k nezaplacení. Avšak Jana ji zaplatit musí. Stejně tak jako musí zaplatit Jiřince klavír a zpěv, které holčičku velmi baví. Zdá se totiž, že se Jiřinka pro klavír doslova narodila. Je nesmírně talentovaná. Jana tedy chodí na noční a sbírá papír. „Na papír“ vyráží 3x týdně po celý rok. Denně musí dovézt do nedalekého výkupu 30 kg, což jsou přibližně 2 až 3 tašky těžších časopisů či letáků. Za to dostane zhruba 50 Kč, týdně tedy 150 Kč, měsíčně 600 Kč, ročně 7200 Kč. Což prý vydělá na Jiřinčiny kroužky na celý školní rok. Naštěstí se Janě vždy podařilo vyjednat splátkový kalendář. Láďovo kreslení platí z brigády.

Co je doma, to se počítá – stud nestud

Janě samozřejmě není sběr papíru příjemný, ale prý si zvykla. Záměrně se vždy pěkně oblékne, aby bylo jasné, že není bezdomovkyně. Navíc jsou v okolních domcích lidé, kteří ji pravidelně nechávají svázané balíky novin. Má prý svou trasu a za hodinu bývá doma. Není to sice moc peněz, ale u Jany se počítá každá „kačka“!

Víkendy máme nabité!

Ptala jsem se také, zda pracuje o víkendech. Jana mě velmi překvapila, prý když to jen trochu jde, tak ne. Dře celý týden – práce, brigády, papír – a o víkendu chce být s dětmi. Chodí na výlety, prolézají vyhlášená pražská hřiště, rádi tráví čas v knihovně (je zde i internet), stále něco tvoří a vymýšlejí a v zimě se moc těší na bruslení na rybníku. A pozor, Jana i děti jsou nadšenými příznivci geocachingu. GPS navigaci Jana vyhrála před rokem v jakémsi časopise pro luštitele křížovek, nejdřív ji chtěla prodat, ale syn Janu přesvědčil, aby to nedělala.

Jana je optimistka, drsná bojovnice i milující maminka. Jana je, ač jsem ji tím tvrzením překvapila, velmi inspirativní.

Témata: Peníze a kariéra, Sam, Dcerka, Chod, Sběr, GPS, Samoživitelka, Jiřinka, Klavír, Samoživitel, Jan, Tříděný odpad, Geocaching, Jana, Splátkový kalendář