Maminka.czSlavní rodiče

Sandra Nováková: „Můj syn spí celou noc a vstává v deset“

Michaela Čentešová 15.  6.  2017
Herečka Sandra Nováková se do povědomí zapsala jako cukrářovic Evička, jako sestřička Gábina a v posledních týdnech ji vídáme jako mrchu – doktorku Růžičkovou. Sympatická herečka je ale především maminkou malého rošťáka Mikuláše, se kterým se prý dokáže celý den smát.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když je Sandra Nováková drobná brunetka, jakmile vkročí do místnosti, je jí všude plno. I její sedmnáctiměcíční Mikuláš je opravdový živel. Přesvědčili jsme se o tom během focení, které bylo pro ty dva už druhým pro časopis Maminka. Poprvé bylo Mikulášovi jen pár týdnů a ještě o světě nic nevěděl. Dneska už je pro svoji maminku parťákem se vším všudy!

Sandro, co se u vás změnilo od posledního focení do Maminky?

No vlastně dost. Mám o 15 měsíců starší dítě, roli matky už mám pěkně osahanou a navíc jsem zpátky v pracovním procesu. To jsou, myslím, obrovské změny. Z křehkého miminka, které se bez vaší pomoci ani nepřetočí na bok a nepohne se z místa, se za těch pár měsíců stal chodící a žvanící skřítek se smyslem pro humor, který neustále projevuje svou lásku.

Obejme vás, pohladí, usměje se, když vás vidí, volá, jakmile nejste v dohledu, a pokřikuje, když vám chce něco ukázat. Napodobuje vás, učí se od vás a zkouší vaši trpělivost, vědomě zlobí nebo je roztomilej, směje se s váma a směje se vám a vy se neustále smějete z něj.

Matkou jsem už 17 měsíců, takže spousta věcí, ze kterých jsem byla vyděšená, už mi takzvaně zevšedněla. Všechno zvládám s větším klidem a samozřejmostí, což je taky velká změna. Jen ta obrovská láska se nezměnila. I když možná i ta, protože roste a roste.

Sandra Nováková: Nejlepší byl bonding

V mateřství jste se prý našla...

To nevím, kde jste to četla. Myslím, že v mateřství se najde každá žena, která miluje svoje dítě. Jen to máme každá trochu jinak s prioritami.

Jak to myslíte?

Přestože bezmezně miluji svoje dítě, je pro mě důležitá i jiná činnost, která nesouvisí s mateřstvím. Nejsem ten typ ženy, kterou na sto procent naplňuje péče o dítě a o domácnost. Práce je pro mě důležitým zpestřením, kde si trochu odpočinu a naberu novou energii a elán na mateřské povinnosti a domácnost.

Díky práci mám možnost občas komunikovat i „lidskou řečí“ a o jiných tématech než jen o těch, která řeším s Mikulášem nebo která s ním souvisejí. A to je myslím pro každou matku na mateřské, která do té doby vedla aktivní pracovní i společenský život, nesmírně důležité.

Témata: Slavní rodiče, Časopis Maminka, Miminko, Syn, Nova, Sandra Nováková, Fyzická bolest, Nejlepší muž, Nováková, Čtenáři, Novák, Mrcha, Dosavadní život, Pracovní proces, Focení, Pozitivní ohlas, Děs, Nemocné dítě, Iveta Vítová, Brácha, Kamarádský vztah, Šelma, Celá noc, Sympatická herečka, Reportáž