Maminka.czRozhovor

Sandra Nováková: Neočkovat dítě? Kdyby se mu něco stalo, nezvládnu to!

Michaela Láchová 19.  11.  2019
Taky máte doma dítě, které se navenek tváří jako andílek a nikdo vám nevěří, že když za ním zaklapnou dveře, řádí jako černá ruka? Herečka Sandra Nováková (37) má ovšem ještě vzácnější exemplář. Její syn Mikuláš (4) si na nějaké zlobení moc nepotrpí ani doma. Vážně v sobě nemá ani trošku "ďáblíky" po mamince?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Před nedávnem jste s Mikuláškem strávili první společnou dovolenou jen ve dvou. Jaká byla?

Byla fantastická. Naprostý ráj. Před dovolenou jsem měla samozřejmě obavy, jestli to zvládnu, jestli Mikulášovi nebude chybět ten silný táta, jestli mně nebude chybět ten silný muž… na řádění ve vlnách, v bazénech nebo na toboganech. Jestli zvládneme cestu letadlem… A vlastně už na letišti jsem se začala uklidňovat, protože Mikuláš byl spíš parťák než dítě, o které bych se měla starat. A když jsme po celém dni cestování dorazili na místo, ta jeho radost rozpustila všechny moje předchozí obavy. Věděla jsem, že si to užijeme a těšila se na ten čas jen pro nás. Když jsme doma, v běžném režimu, nikdy se mi nepovede mu věnovat tolik času, protože domácí práce nebo učení textů zaberou spoustu času.

Jak se Mikuláš za ty dva roky, co jste se naposledy fotili do Maminky, proměnil? Je z něj už regulérní parťák?

Nejenom parťák! Je to hlavně neuvěřitelný humorista a chytrák s obrovskou slovní zásobou a vědomostmi, kterým někdy sama nestačím. Fascinuje mě od probuzení do usnutí! Vládne vtipem tak, že mu občas říkám Igor Chmela a na otázky o světě a životě občas potřebuju internet. Přes rok už navštěvuje anglicko-českou školku, kde jsou rodilí mluvčí, a už si sám někdy poručí pohádku v angličtině. Takže za dva roky z „miminka“ neuvěřitelná proměna.

Co sehrálo největší roli při výběru školky? Byla to právě angličtina?

Určitě jednou z priorit byla angličtina a rodilí mluvčí. Takhle malé děti jsou jako houby, nasávají do sebe všechny informace a nestojí je to žádné úsilí. Chtěli jsme, aby měl další jazyk „zadarmo“. Já sama mám pocit, že jsem věčný začátečník, tak nechci, aby měl stejný handicap. Další prioritou už byla asi jen celková atmosféra. Obešli jsme pár soukromých školek a nechali na sebe působit to prostředí, ale jednoznačně vyhrála jen jediná. Kdykoli ho tam vezu nebo vyzvedávám, nejradši bych se vrátila do dětství a prožila tam den. Sálá tam ze všech a ze všeho radost a svoboda. Šťastné děti pobíhají po obrovském baráku a máte pocit, že jsou spíš na oslavě než v instituci. Ale k tomu s dětmi fakt skvěle pracují. Vzdělávají je a učí respektu, toleranci, pokoře… Prostě v dnešní době tolik potřebnému chování. Mikuláš se vždycky do školky strašně těší.



Předpokládám tedy, že s adaptací problém neměl. Jak ale zvládáte bojovat se školkovými bacily, obzvlášť na podzim? Jak a čím Mikuláška „zocelujete“?

První půlrok ve školce prakticky promarodil. Vždycky tři až čtyři dny školka a pak dva až tři týdny doma. To bylo docela náročné a frustrující. Hlavně pro něho, strašně po tom školkovém kolektivu toužil. Od narození se v něm snažím budovat imunitu a díky tomu, že máme zahradu, trávíme většinu roku venku. Máme pejska. Nikdy jsem přehnaně nesterilizovala lahvičky… a stejně se tomu nevyhnul. Nakonec mu jeho úžasná paní doktorka předepsala mrtvé bakterie a od té doby snad jen kromě rýmy máme pokoj. Tak doufám, že mu to vydrží.

Podle některých lékařů mohou být mrtvé bakterie jakousi alternativou očkování. Jaký máte na očkování dětí názor?

Jsem jednoznačně pro očkování. Riziko, že by očkování způsobilo komplikace, je podle mě mnohonásobně menší než riziko, že se mi neočkované dítě nakazí zákeřnou nemocí, na kterou by klidně mohlo umřít. S tímhle pocitem viny bych nemohla žít. Děsí mě tahle nafouknutá bublina, ale zároveň chápu, že jsou matky, které jí podlehly.

Média jim k tomu, myslím, často „pomáhají“…

Celkem nedávno jsem četla rozsáhlý rozhovor na iDnes s jistou pediatričkou na téma škodlivosti očkování. Bylo to tak odborné a působilo to vážně reálně a děsivě. Sama jsem jí na okamžik uvěřila. Mám ale naštěstí mezi blízkými přáteli spoustu doktorů, takže jsem jednomu článek poslala, aby mi vyvrátil nebo potvrdil informace v něm. Samozřejmě že vyvrátil. A Google mi pak ukázal, ze tato paní doktorka je známá firma v šíření dezinformací a že lékařská komora už na ni snad podala trestní oznámení. Ale iDnes jí věnoval tolik prostoru. Nechápu. Nebo vlastně chápu.

Vraťme se k Mikuláškovi. Jaký je povahově?

Je to neuvěřitelně nadšené a hravé dítě. Miluje procházky, cestování, objevování nových míst. Jen tak neposedí. Pořád vymýšlí nějaké hry. Co chvíli je jiné zvířátko, takže máme doma celou zoologickou zahradu. K tomu je neuvěřitelně citlivý a hrozně hodný. Půjčuje sám od sebe hračky, na to, že je jedináček, sobec z něj, myslím, nevyroste. V tom ale samozřejmě máme trochu prsty i já a Vojta (Moravec, manžel Sandry, pozn. red.). Snažíme se z něj vychovat slušného člověka.

 

Na synovy otázky občas potřebuji internet...

 



Má Mikuláš na kontě už nějaké vtipné hlášky? Pobavte nás…

Těch je hodně. Některé jsem si naštěstí zapsala, třeba: Mikuláš o naší fence Bambulce a Brunovi, štěňátku babičky, které u nás bylo na návštěvě: „Bambulka je dáma. A Bjuno jí jikal, pojď si ty stajá panno se mnou hját.“ Nebo: „Maminkooo, pjoč ty si hjajes na doktoja?“ „No, protože jsem herečka, lidi mají různá povolání. Někdo je právník, někdo vědec, ty můžeš být taky… nebo hasič, nebo policajt, nebo veterinář a zachraňovat zvířátka. Anebo si na to všechno můžeš jenom hrát. Jako herec.“ „Tak já budu hejec.“ Do třetice: „Koukej, vesmíj! To je nádheja! Já jsem vždycky chtěl letět do vesmíju, abych viděl, jak vypadá vesmíj.“ A ještě jednu: „Maminko, a Julietka byla taky u maminky v bříšku, když byla miminko?“ „No jasně, všechna miminka byla nejdřív u maminky v bříšku.“„ A proč udělala příroda maminku tak kouzelnou?“ Takže asi tak.

Co Mikuláše baví? Objevili jste v něm už nějaké skryté talenty?

Rozhodně je to komik. Má obrovský smysl pro humor. Říká mi babičko a potutelně se směje. Taky má velkou slovní zásobu a myslím, že si rád hraje se slovy. Když něco vypráví, řekne to co nejbarvitěji. Neřekne, že je to hezké, ale že je to překrásné jako duha. A hltá všechny informace. Chce všechno vědět. Vždycky říká, že je zvědavej, protože chce všechno vědět, ale nechce být „stajej“.

A co herectví, umíte si představit, že by za vámi přišel s tím, že chce jít, stejně jako maminka, na konzervatoř?

Upřímně si myslím, že by ho byla pro konzervatoř škoda, ale bránit mu v ničem nebudu. Musí jít vlastní cestou. Jediné, co pro něj můžeme udělat, je ho správně nasměrovat. Rozvíjet ho ve všem, ať má z čeho vybírat. Stejně střední škola ještě o ničem nerozhoduje. Hercem se může stát i právník. A naopak.

Vy sama jste hrála už jako dítě. Pustila byste jako máma malého Mikuláše do hereckého světa?

Tak on už v něm tak trochu samozřejmě je. Občas je s námi na natáčení. Třeba v produkci je jako doma. Táta mu ukazuje, jak se režíruje, vysvětluje mu filmařský slang a občas ho nechá hlásit do mikrofonu stopka, obraz hotov. Se mnou se zase učí texty a hraje si na doktora. Ale na casting bych ho sama od sebe nevzala. Na to je příliš malý a pro tak malé děti je to spíš utrpení. Proč by měl něco šestkrát opakovat, když by se chtěl jít raději projít ven? Pokud si o to sám řekne, tak klidně. Mimo jiné, už s námi vlastně točil, internetový seriál o Mírovi Čechovi pro Stream a pokračování pro Mall. TV. Ale to bylo celé v režii tatínka, ten hrál hlavní roli a já s Mikulášem jsme se tam občas objevili. Takže to bral spíš jako dobrodružství. A taky velice rychle pochopil princip honoráře. (smích) Když se mu zrovna nechtělo, slíbili jsme mu hračku, aby spolupracoval. Tlačil nás čas a potřebovali jsme mít záběr hotový. Při dalším natáčecím dni už rovnou začal smlouvat. (smích)

Celý rozhovor se Sandrou Novákovou najdete v aktuálním čísle Maminky, které je v prodeji ještě do středy. Ve čtvrtek 21. 11. vychází Maminka nová. 

Listopadové vydání Maminky nebo předplatné s dárkem můžete také koupit na www.ikiosek.cz/maminka

Témata: Slavní rodiče, Slavné maminky, Miminko, Mateřství, Rozhovor, Mateřská škola, Střední škola, Očkování, angličtina, Nova, Sandra Nováková, Nováková, Maminka, Stream, Internet, Honorář, Moravec, Novak, Google, IDnes, TOBOGA, Šíření, Zoologická zahrada, Komora, PROMĚNA