Maminka.czPředškolák

Saunování dětí: Pohlazení po těle i po duši

Bětka Niebauerová 9.  2.  2012
Saunování dětí: Pohlazení po těle i po duši
Je vaše dítko stále nemocné a nevíte, jakým způsobem mu posílit imunitu? Chcete se společně s ním v těchto mrazivých dnech hezky prohřát? Vydejte se do sauny. Máme pro vás rady a tipy, které se vám před návštěvou budou jistě hodit…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V čem saunování dětem prospívá?

Jde o ideální způsob otužování, posilování imunity a prevence onemocnění dýchacích cest. Je dokázáno, že pravidelné saunování školních i předškolních dětí přináší snížení počtu prostonaných dnů na polovinu, zkrácení doby onemocnění horních cest dýchacích na jednu třetinu i výskyt případných komplikací. Prokázán a vysvětlen byl také příznivý vliv na léčbu astmatu. Saunování rovněž blahodárně působí na neurovegetativní systém, takže děti jsou po něm klidnější, mají chuť k jídlu a dobře spí.

Pro jak staré děti je sauna vhodná?

Přesný věk není zcela určen. Ale převládá názor, že by se měly začít saunovat až v době, kdy jsou děti dostatečně pohyblivé, běžně udržují tělesnou čistotu a umí říci či jinak vyjádřit svá přání a pocity, což bývá zhruba okolo 3. roku. Na druhou stranu Finové berou své potomky do sauny již krátce po narození (jakmile odpadne zaschlý pupečník). Každopádně je dobré se před návštěvou raději individuálně poradit s vaším pediatrem.

Děti se zahřívají mnohem rychleji než dospělí a proto se saunují v nižších teplotách, než dospělí a jejich pobyt v ohřívárně je také kratší. Kojenci a batolata se prohřívají max. 3 min, větší děti max. 8 min. Cyklus prohřátí a ochlazení se má pro věkovou kategorii 3–6 let opakovat dvakrát, u školáků třikrát. Při ochlazování je třeba dát pozor na podchlazení (jedná se opět o krátkou dobu, u menších dětí stačí vlažná voda. Poté by vždy měla následovat fáze závěrečná. Nejlepší je pasivní odpočinek na lehátku po dobu asi 10 minut pro zklidnění a doplnění tekutin.

ČTĚTE TAKÉ: Fenomén líného rodiče

Pro děti předškolního věku se nedoporučují veřejné sauny, a proto je vhodné, když se například domluví skupinka rodičů s malými dětmi a objednají si saunu jen pro sebe. Využít můžete také nabídky vaší mateřské školky. Většina z nich má saunování zařazeno mezi zájmovými kroužky. Úplně nejlepší variantou jsou jednoznačně sauny domácí, kde se schází rodina a přátelé - bez problémů v nich ohlídáte jak správnou teplotu, tak i naprostou čistotu.

Příprava před návštěvou

V první řadě byste měla mít na paměti, že sauna je vhodná jen tehdy, pokud jste vy i potomek zcela zdraví a v psychické pohodě. Saunování se pak zcela vylučuje, pokud vaše dítě trpí akutním či chronickým onemocněním provázeném horečkou, mokvavými ekzémy a hnisajícími ranami, epilepsií, onemocněním jater i ledvin, případně rozvinutou nedostatečností srdce. Před tím než vyrazíte, povídejte si o tom, jak vše bude probíhat. S sebou si nezapomeňte zabalit osušku, župan, pantofle, pití a svačinu.

Dobré rady!

  • Saunování by mělo být pro děti příjemné, nikoliv povinnost a stresující záležitost.
  • Vždy naslouchejte pocitům dítěte a pečlivě sledujte jeho reakce během procedur. Při jakýkoliv známkách nevolnosti apod. raději saunu opusťte.
  • Vymyslete pro dítě krátké slovní hry, kterými se během procedury zabaví.
  • Nezapomeňte na doplňování tekutin.
  • Návštěva sauny se doporučuje pravidelně jednou týdně.
Témata: Mateřídouška, Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Saunování, Vlažná voda, Pohlazení, Pravidelné saunování, Pasivní odpočinek, Zdraví na Heureka.cz