Maminka.czZajímavosti

Sbíráte rádi houby, ale máte problém je rozeznat? Místo atlasu si stáhněte aplikaci

Taky se už těšíte, jak vyrazíte s dětmi na houby? My rozhodně, ale musíme se přiznat, že sbíráme jen pár hub, které bezpečně poznáme. Jste na tom líp?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak to tak vypadá, tak knižním atlasům hub zvoní hrana. Pokud patříte k příznivcům nejrůznějších aplikací, máme pro vás tip na jednu, která je více než užitečná.

Čeští vývojáři totiž představili Aplikaci na houby, která vám pomůže v případě nejasností určit, na jakou houbu se díváte a zda ji utrhnout, nebo nechat raději být.

Aplikace obsahuje atlas s reprezentativním výběrem 210 význačných druhů hub, s podrobnými popisy a kvalitními fotografiemi. Dále je zde propracovaný klíč k určování druhů hub podle viditelných znaků. Specialitou aplikace je ale experimentální funkce pro optické rozpoznávání hub. Když zaberete houbu kamerou v mobilu, aplikace pomocí „předtrénované“ neuronové sítě hádá, o jaký druh houby by mohlo jít.

Vyrazit na hrad nebo na houby je s ergonomickým nosítkem jednodušší

„Největší problém byl s nedostatkem obrázků, na kterých bychom ji mohli učit. Zatím to funguje hlavně na výrazné druhy hub a je to spíš taková technická zajímavost. Ale pokud se aplikace trochu chytne, rádi bychom v dalších verzích umožnili uživatelům posílat nám obrázky. Díky tomu bychom mohli výsledky rozpoznávání dramaticky zlepšit,“ řekl jeden z autorů aplikace Vojtěch Kučera ze studia Vocom v rozhovoru pro Rozhlas.cz.

Vývojáři také v rozhovoru uvedli, že aplikace funguje i v režinu offline, takže se dá použít i tam, kde není pokrytí internetem.

Za nás určitě skvělý nápad, ale rozhodně bychom dodali, že v tomto případě bychom se jen na techniku nespoléhali a atlas hub rozhodně nevyhazovali... Tomu totiž rozhodně baterka nedojde :-)

Již nějakou dobu existuje také aplikace iHoubar zpestřující a zjednodušující sbírání hub. Aplikace umožňuje poznat nalezenou houbu, přečíst si o ní potřebné informace, vyfotografovat, zaznamenat místo nálezu, sdílet veškeré informace i ji podle receptu vhodně uvařit.

Video: Jak dopadly zmrzliny v našem testu?

Houby by měly být v dětském jídelníčku spíše kořením než základní surovinou
 

Mohou děti jíst houby? Ano, ale spíše jen v polévce než samostatně
Dělá se vašim dětem při cestování špatně? Víme, jak nevolnosti zvládnout
Témata: Zajímavosti, Náš tip, houby, Máť, Offline, Druh hub, Google, Atlas, Problém, Řád, Baterka, Hrana, Určování, Klíč, Aplikace, Vývojář, Obrázek, Rozpoznávání, Druh, Potřebná informace, Koření, Jaký druh, Sbírání, Kučera, Největší problém