Maminka.czDěti

S budováním sourozeneckých vztahů pomohou blešky

Reklama 27.  9.  2021
Narození potomka zpravidla provází pochybnosti, jak jej přijme starší sourozenec. Stejně jako otázka, zda jako rodič mohu přispět k vytvoření harmonického prostředí mezi dětmi. Pomoci mohou speciální hračky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pája je opička, které se změní svět poté, co se jí narodí bráška František. V pohádkových příbězích ze života se jí občas do kožíšku zavrtají čtyři blešky: Strašpytlík, Parťák, Nevšímalka a Příšerka. Blešky představují typické role a emoce ve vztahu sourozenců. Touto jednoduchou metaforou lze dětem přiblížit složitý svět mezilidských vztahů, emocí a vzájemného porozumění a zároveň tak předejít nezdravé sourozenecké rivalitě či hádkám.

Klepněte pro větší obrázek

Set Pája a bleší cirkus patří mezi tzv. vzdělávací hračky rozvíjející emoční inteligenci dětí a navazuje na bestseller Ferda a jeho mouchy. Ale zatímco žabák Ferda zažívá příhody, které jsou typické pro děti v předškolním a mladším školním věku, v případě Páji se jedná o komplet hraček s knížkou zacílenou na situace, které do rodiny přinese nový sourozenec. Tím je v pohádkovém světě František, zatímco prvorozeného potomka představuje opička Pája. Opičku Páju, s níž se dítě identifkuje, doprovází ve dvanácti pohádkových příbězích řešících typická témata sourozeneckých vztahů také blešky. Ty představují různé obavy, jež mohou dítě trápit, jiné zas pomáhají prožívat radosti.

Klepněte pro větší obrázek

Aby se dítě naplno oddalo popisovaným příběhům a situacím, mají knižní hrdinové i své reálné ztvárnění v podobě plyšových hraček. Staršímu sourozenci tak lze snadno vysvětlit, co se děje s maminkou v době těhotenství, co obnáší porod, co se bude dít, až se vrátí z porodnice s bratříčkem nebo sestřičkou, proč na něj má maminka méně času a jak jí může pomoci. Rodičům naopak pomůže vyřešit některé situace, např. sourozeneckou žárlivost staršího dítěte na novorozence. Příběhy ale pamatují i na situace, kdy dítě vyrůstá v neúplné rodině nebo rodiče řeší partnerskou krizi, a pomáhají dětem tyto situace citlivě vysvětlit. Samotné dětské knižní příběhy doprovázejí další nápady pro rodiče, jak vést hovor s dítětem a jak do něj zapojit plyšové hračky, čímž se z rodiče stává jakýsi psycholog amatér.

Klepněte pro větší obrázek

A jak to vidí psycholog profesionál? „Pro každé dítě je toto životní období velmi důležité a změnu rodinné dynamiky prožívá různě. Rodičům tato kniha může pomoci usnadnit adaptaci dítěte na svou novou roli, zodpovědět důležité otázky, předejít projevům sourozenecké rivality a celkově směřovat k podpoře láskyplných vztahů v rodině,“ vysvětluje dětská psycholožka Vladimíra Straková a dodává, že s pomocí této knihy se rodiče mohou vcítit do svých dětí a pochopit, co vše jejich dítě zažívá s příchodem miminka na svět.

Témata: Děti, Prezentace klienta, Reklama