Maminka.czBatole

Schopnosti, které dostanou vaše dítě do školky

Iva Endrychová 10.  4.  2014
O místa ve školkách větší zájem, než je jejich počet. Státní školky se proto řídí kritérii, která musí děti splňovat, aby v ní dostaly místo. Znáte je?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. Co by mělo dítě umět

Když dítě zvládne následující dovednosti, bude mít větší šanci na přijetí do školky.

Fyzická a pohybová vyspělost dítěte

Pohyby dítěte jsou zkoordinované, umí se svléknout a obléknout, obuje se. Při jídle je samostatné a umí používat lžíci, případně i příbor. Ví, co je to osobní hygiena – používá kapesník, umí se vysmrkat, dovede vykonat toaletu, utřít se toaletním papírem a spláchnout. Umí si uklízet hračky.

Citová samostatnost a kontrola svého chování

Dítě nepláče, když rodiče odchází. Dovede dát najevo svůj souhlas, ale i nesouhlas. Je samostatné přiměřeně věku. Pokud si s ním něco domluvíte, umí to dodržet.

Vyspělá jemná motorika a orientace

Dítě ví, kde je vpravo a kde vlevo, umí zkoordinovat ruku a oko. Běžně používá předměty denní potřeby (hračky, pastelky, kostičky). Umí už třeba navlékat korálky nebo postavit jednoduchou věc ze stavebnice. Umí držet tužku a nakreslit s ní jednoduché geometrické tvary.

Schopnost soustředit se a pamatovat si

Krátkodobě dokáže sledovat nějakou činnost. Nechá se „přemluvit“ k záměrnému učení. Zapamatuje si některé události ze života a umí o nich vyprávět a třeba i zhodnotit, co bylo dobré a co špatné.

Umí jednoduché básničky, písničky a říkadla. Když mu zadáte úkol, dokáže se na něj soustředit a splnit ho. Poslouchá co, říkáte, a řídí se tím. Můžete jej nechat chvilku samostatně pracovat, pomoc potřebuje až při složitějších úkolech.

Sociální dovednosti

Dítě umí pozdravit, poprosit o něco, děkuje, ví, co je to omluva. Nebojí se ostatních dětí. Čile s nimi komunikuje, umí se skamarádit. Umí pracovat ve skupině, zvládá spolupracovat s ostatními. Dokáže brát ohledy na druhé a když je to třeba, pomůže mladšímu.

Řešit vady řeči až ve škole je pozdě. Začněte ve třech letech

Šance na umístění ve školce dále zvyšuje, když do ní již chodí starší sourozenec a rodič nastupuje do práce.

Všechna kriteria jsou však velmi obecná a ředitelka každé školky si je může uzpůsobit místním podmínkám a zvyklostem Takže zatímco v jedné školce neuspějete, do druhé se vaše dítě může dostat.

Témata: Děti, Batole, Chování a vztahy, Zápisy, Mateřská škola, Vaše dítě, Předmět denní, Vaš, Reálná šance, Důležitý předpoklad, Schopnost, Omluva