Maminka.czTěhotenství

Screening a diagnostika? Těchto 5 vyšetření vám v těhotenství zajistí pocit bezpečí!

Tereza Víchová 4.  4.  2022
Bude všechno v pořádku? Já i miminko? Nebude mít nějakou vadu, a když, jak se zachovám? Může se mi něco stát u porodu? Otázek v těhotenství je nespočet a na spoustu z nich odpoví specializovaná vyšetření. Dnes se dá třeba zjistit i to, jak veliké je riziko předčasného porodu. Málokterou z nastávajících maminek předem napadne, kolika chvílím stresu ji zajištění bezpečí vystaví.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kolikrát budeme upřeně sledovat lékaře, který mlčí (to je vůbec nejhorší chvilka!) a soustředěně sleduje obrazovku, kam ultrazvuk přenáší šedou mlhu (a my prostě musíme počkat). Jak budeme hypnotizovat telefon při čekání na výsledky a jak nám zatrne kolem žaludku, až se nám ozvou ze zdravotnického zařízení. 

VIDEO: Jaká jsou základní vyšetření v těhotenství?

Co pro mě znamená bezpečí? 

Bezpečné těhotenství je samo o sobě diskutabilní téma. Některá žena se potřebuje „bezpečně“ ujišťovat o všem, co vůbec jde, a musí znát míru pravděpodobnosti rizik. Jiná si je jistá, že je všechno tak, jak má být, a bezpečí pro ni znamená nevystavovat se stresu vyšetření. První skupina ale výrazně převažuje a dnešní medicína naštěstí nabízí spoustu možností.

A termín „možnost“ je zásadní, jak potvrzuje porodní asistentka a psycholožka Kristina Zemánková. „Pokaždé se ptám, co nám to které vyšetření přinese za informaci a zda ji potřebujeme. Když se máme dozvědět něco, co nechceme nebo nepotřebujeme, nemusíme žádné vyšetření podstupovat,” říká Kristina Zemánková. 
„Existují doporučené postupy a harmonogramy, které má lékař nabídnout. Ale je jen na ženě, co si vybere.“

Trpělivost, to bude základ

Bezpečí se může v těhotenství odehrávat jen v nějaké míře. Pro první trimestr, než se roztočí kolotoč různých vyšetření a prohlídek, platí jedno heslo: Buďte v klidu a pohodě, nestresujte se (pokud možno) a buďte trpělivá. A to i v otázce návštěvy lékaře. I když je věda daleko, na přírodu nemá. 

A protože každá třetí žena projde za svou „rodící“ kariéru potratem, může právě on být „jen“ zpožděnou menstruací bez pláče nad miminkem, které se přestalo vyvíjet. „Návštěvu gynekologa doporučuji až kolem 8. týdne. Když má totiž dojít k tzv. mikropotratu, bývá to do této doby. A je to vlastně skvělá zpráva, že tělo má mechanismus, jak vybrat zdravé miminko,“ říká Kristina Zemánková s tím, že není šťastné zjišťovat toho příliš mnoho co nejdříve. Co je tedy bezpečný přístup k prvnímu trimestru? „Pečovat o sebe a užívat vitaminy, zejména kyseliny listové máme totiž všichni obecně málo,“ radí odbornice. 

GALERIE: Jak originálně a vtipně oznámit těhotenství? Inspirujte se jak to (ne)dělat!

Tak jak se daří, maminko? 

Návštěvy u gynekologa čekají těhotnou ženu obvykle každé 4 týdny. Co je jejich součástí? Orientační test moči na bílkovinu a cukr, měření krevního tlaku, kontrola případných otoků. Testy mohou napovědět, zda se u vás nerozvíjí preeklampsie. Lékař poslechne srdeční ozvy dítěte tzv. dopplerem. Pak se ho můžete vyptat na cokoli, co souvisí s vaším těhotenstvím. Je-li to třeba, dostanete doporučení na potřebná laboratorní vyšetření nebo k návštěvě odborníků z jiných oborů.

Typická návštěva u gynekologa trvá 10 až 15 minut. A její součástí bývá často vaginální vyšetření či ultrazvuk, někteří gynekologové obojí využívají při každé návštěvě ženy v poradně. Kristina Zemánková se k nim staví spíše s rezervou a upozorňuje na rizika infekce a fakt, že pokaždé nutná nejsou. „Tato vyšetření nejsou standardní částí předporodní péče založené na důkazech a nezlepšují ani vaše zdraví, ani zdraví vašeho děťátka. Vždy je třeba, abyste zcela jasně věděla, proč chce lékař navrhované vyšetření provést, a abyste jej podstoupila, jen pokud je to opravdu nezbytně nutné,“ uvádí se také v publikaci Těhotenství laskavě, s respektem a prakticky (Aperio, spol. pro zdravé rodičovství).

„V průběhu těhotenství máte právo dostat podrobné informace o každém navrhovaném zákroku, léčbě nebo testu. Pokud rozumně zvážíte, že navrhovaný test pro vás není vhodný či s jeho výsledky nemůžete nic dělat, můžete ho odmítnout a nemusíte vysvětlovat proč.“ 

Typické možnosti vyšetření v těhotenství

Ta lze rozdělit do dvou základních kategorií – screeningová a diagnostická. Zjednodušeně by se dalo říct, že screening je míra rizika a diagnostika dá přesnou odpověď. Vedle toho ještě hodně odhalí krevní testy. 

Zásadní screeningová vyšetření

  • Šířka šíjového projasnění (NT – Nuchal translucency) je ultrazvukové vyšetření přibližně v 11. až 13. týdnu těhotenství. Jednoduše řečeno, měří se množství tekutiny za krčkem děťátka. Vyšetření je prováděno s cílem odhalit genetickou vývojovou vadu. V závislosti na výsledku vás lékař může poslat na diagnostické testy. 
  • Ultrazvukový screening je vyšetření, které se provádí kolem 20. týdne těhotenství. Říká se mu také morfologický screening nebo vyšetření vrozených vývojových vad. Během vyšetření se podrobně prohlížejí všechny vnitřní orgány miminka. V případě nesrovnalostí nebo pochybností je doporučeno další vyšetření. 

Novorozenecký screening: od ledna bude rozšířen o vyšetření dalších nemocí


Zásadní diagnostická vyšetření

  • Amniocentéza je diagnostické vyšetření, při kterém je dlouhá jehla zavedena přes břišní stěnu do vaku blan. Jehlou se odebere vzorek plodové vody. Ten je pak geneticky vyšetřen. Přesnost testu závisí na tom, jaká je použita metoda genetického rozboru a co se sleduje. Většinou je třeba, aby těhotná žena přišla do nemocnice několik hodin před vyšetřením a pobyla tam několik hodin po vyšetření. Amniocentéza může způsobit potrat nebo předčasný porod u 1 z 200 případů. 
  • Odběr choriových klků (CVS – Chorionic villus sampling) je diagnostické vyšetření, při němž se v počátku těhotenství jehlou odebírá vzorek tkáně, z níž se vyvíjí placenta. Vyšetření může odhalit určitá genetická onemocnění, ovšem ne všechna. Riziko potratu je 1:100. 
  • Genetické vyšetření krve matky zahrnuje různé testy, kterými se zkoumá počet a typ chromozomů. Odchylky od normální, běžné sestavy chromozomů mohou způsobit například Downův, Edwardsův nebo Patauův syndrom. Vyšetření se provádí z běžného vzorku krve matky od 10. týdne těhotenství. Podrobné informace v České republice najdete například na webové stránce prediko.cz nebo genet.cz. S vyšetřením nebývají spojeny v podstatě žádné komplikace, jde jen o odběr krve. 
ZDROJ: Těhotenství laskavě, s respektem a prakticky (Aperio, spol. pro zdravé rodičovství) 

Prenatální vyšetření a screeningy

Český zdravotní systém nabízí během těhotenství spoustu různých možností, které můžete a nemusíte využít. Obvykle ale právě kvůli bezpečnosti, ujištění se a zmírnění obav z rizik většina maminek neváhá a volí screeningy i diagnostické testy. Ačkoli se tyto metody liší (viz box), jde u nich o stejný cíl: vyhledat odchylky, předpovědět problémy. Nabízené testy se mění v čase, jsou různé v různých oblastech, některé jsou mezi zdravotníky oblíbenější než jiné.

„Test, jinými slovy vyšetření, může být proveden ultrazvukem, může být vyšetřen vzorek krve, vzorek plodové vody nebo jiné tělní tekutiny. Je možné, že se nakonec budete tou širokou nabídkou možných testů cítit zahlcená nebo budete chtít mít podrobné informace o sebenepatrnějším problému, který je možné odhalit. Je také možné, že se budete chtít tomu všemožnému testování vyhnout a prostě ho odmítnete, abyste si ušetřila zbytečný stres,“ shrnuje se v publikaci Těhotenství laskavě, s respektem a prakticky. 

Zásadní mezník vašeho těhotenství: Proč je 12. týden tolik důležitý?

Hrozí vám předčasný porod? I to se dá spočítat

Máte za sebou smutnou zkušenost s potratem, nebo dokonce porodem mrtvého miminka? V České republice existuje projekt, který může pomoci. Nedokáže oddálit porod do spočítaného termínu, ale mamince i odborníkům umožní připravit se včas a s ohledem na riziko třeba správně vybrat porodnici, kde se miminko předčasně narodí a pomohou mu díky specializovaným přístrojům. Vyšetření je pro těhotné ženy s vysokým rizikem předčasného porodu, které:

  •  v minulosti již předčasně porodily (před 36+6. týdnem těhotenství),
  • v předchozím těhotenství potratily po 16. týdnu těhotenství,
  • mají zkrácené hrdlo dělohy (cervikometrie menší než 25 mm do 25. týdne těhotenství). 

Vyšetření se odehrává během jedné návštěvy mezi 20.–27. týdnem těhotenství. Podrobně si s vámi popovídají a odeberou vám krev, moč, sliny a stěry z pochvy. Čeká vás i vaginální vyšetření ultrazvukem, kde se ověřuje délka hrdla dělohy. Vyšetření je zcela zdarma a je určeno pro ženy z celé České republiky. Na základě výsledků se vypočítá, jak je vysoká pravděpodobnost rizika, že může k porodu dojít v nejbližších týdnech, nebo dokonce dnech. Po vyšetření dostanete písemně výsledek, který předáte svému lékaři. Pokud je výsledek pozitivní, ošetřující lékař může okamžitě upravit nebo nastavit nejlepší preventivní, nebo dokonce léčebný plán.

Více informací najdete na predcasnyporod.eu. 

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Rodičovství, Mateřství, Miminko, Tipy a rady v těhotenství, Mateřská, Předčasný porod, screening, Kristina Zemánková, Minulost, Stres, Aperio, Šířka, Edwards, Bezpečí, Vyšetření, Skríning, Kristin Zemánková, Lékař