Maminka.czPediatrie (poradna)

Screening sluchu se provádí hned po porodu. Jaké vady může odhalit?

Simona Procházková 27.  12.  2019
Proč je vyšetření sluchu u novorozenců tolik důležité? Dokáže včas odhalit celou řadu případných problémů, které je potřeba začít léčit co nejdříve. Vrozené sluchové vady umí moderní medicína z velké většiny řešit, pokud se na ně přijde včas. Více prozradí MUDr. Michal Jurovčík, zástupce přednosty ORL kliniky FN Motol.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dobrý den, jsem poprvé těhotná (aktuálně 24. týden), veškeré testy a ultrazvuková vyšetření dopadly v pořádku, zajímalo by mě ale, jak je to se „skrytými“ vrozenými vadami, například sluchu, které se až do porodu nedají zjistit. Slyšela jsem, že už v porodnici se provádí screening sluchu novorozenců. Jak probíhá takový test? A jaké jsou nejčastější vady sluchu, které se u miminka mohou projevit? Dají se řešit, aby následky byly co nejmenší? Operují se případně i několikatýdenní kojenci?     Daniela (35), Mníšek pod Brdy

primář MUDr. Michal Jurovčík, zástupce přednosty ORL kliniky z FN Motol Praha

Screening sluchu se u nás provádí na některých pracovištích již od devadesátých let. Od roku 2012 je doporučenou, ale nikoli povinnou metodou prvotního vyšetření sluchu u novorozenců a provádí se od druhého poporodního dne. Pro novorozence není vyšetření nijak zatěžující a trvá několik minut. Podmínkou je klid dítěte, protože vyšetření je založeno na měření takzvaných otoakustických emisí, které měří činnost vláskových buněk vnitřního ucha.

Pokud jde o dětské sluchové vady, obecně je lze rozdělit na vrozené a získané. U novorozenců se setkáváme téměř výhradně s vrozenými. Těžké sluchové postižení na úrovni praktické hluchoty se vyskytuje zhruba u jednoho novorozence na sto tisíc porodů.  V České republice to znamená asi sto takto postižených novorozenců za rok. Poruchy sluchu se rovněž vyskytují u vrozených vad, kdy je postiženo zevní nebo střední ucho chybou vývoje, například chybění boltce nebo zvukovodu. Možnosti léčby se odvíjejí od včasné diagnostiky a rozlišení typu vady. U kojenců a batolat je v případě zjištění vrozené hluchoty indikována kochleární implantace. Ideálně okolo roku a půl až druhého roku věku. Poslední tři roky se v ČR v indikovaných případech implantuje oboustranně. U starších dětí se již častěji objevují i jiné typy sluchových vad, zejména získaných, které se řeší individuálně.

Slyší vás vaše dítě dobře? První příznaky nemusíte poznat!

Pokud se při screeningu opakovaně nezachytí pozitivní odpověď u novorozence pomocí otoakustických emisí, dítě je dále vyšetřováno pomocí přesnějších metod. Otoakustické emise jsou velmi citlivou metodou a mohou být zkresleny například kvůli přítomnosti zbytků plodové vody nebo mazu v uchu. Je proto třeba vyšetření zhruba po měsíci opakovat.

Zjednodušeně lze říct, že v současné době si dokážeme poradit s každým typem sluchové vady. Sluchová protetika nebo implantační prostředky zažívají v posledních desetiletích prudký vývoj. Samozřejmě například řešení vzácných vrozených vad vnitřního ucha a mozku je složité a vyžaduje spolupráci mnoha oborů. 

Témata: Zdraví, Děti, Porod, Novorozenec, Kojenec, Pediatrie (poradna), screening, Česká republika, FN Motol Praha, Mníšek pod Brdy, Vada, Skríning, Michal Jurovčík, Vyšetření, Sluch, Brdy, Fakultní nemocnice Motol, Měření, Zástupce přednosty, Pór, Zdraví na Heureka.cz