Maminka.czMateřství

Sdílela jsem fotky dcery jak šílená. Pak mi to došlo: Chtěla by to tak?

14.  1.  2020
„Fotky“ své dcery jsem dávala na Facebook dřív, než se vůbec narodila. První ultrazvuk, pak svoje rostoucí břicho. Měla jsem jasno i v tom, že až se narodí, její tvář schovávat nebudu. Měla jsem ale v plánu sdílet její fotky spíše sporadicky a po pečlivém výběru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsem otěhotněla, měla jsem velikou radost, protože se nám dlouho nedařilo. Ultrazvukový snímek z vyšetření jsem sdílela ve 14. týdnu těhotenství, přišlo mi to jako dobrý nápad, jak dát o téhle novině vědět širokému okruhu známých. Pak jsem po dalších pár týdnech přidala i fotku svého zvětšujícího se břicha.

Tehdy poprvé jsem se setkala i s vyloženě odmítavou reakcí: „Opravdu je to nutné? Všichni to musíme vidět? A co budeš dělat, až se ti dítě narodí? Postovat dvacet fotek denně, kde uvidíme jeho nahý zadek ze všech úhlů?!“

Tyhle fotky dětí nikdy nedávejte na sociální sítě! Proč?

To mi napsala bývalá kolegyně z práce, toho času bezdětná. V prvním náporu těhotenských hormonů jsem na její komentář emotivně odpověděla, následně jsem celou konverzaci smazala – a až potom se zamyslela. Normálně se nad negativní poznámky na sítích dokážu celkem povznést. Došlo mi, že teď jsem takhle reagovala proto, že už nešlo jen o mě, ale i mé ještě nenarozené miminko. A že ačkoli bude dozajista to nejkrásnější a nejúžasnější na světě, ve chvíli, kdy začnu postovat jeho fotky, musím počítat s tím, že někdo to uvidí i jinak. A především že se k jeho osobě bude moci vyjádřit každý z mé sociální bubliny.

A tak jsem se rozhodla, že v publikování fotek budu střídmá. Nezahltím internet milionem obrázků, pochlubím se třeba jednou týdně. To mi připadalo jako rozumné nastavení a po porodu Anežky jsem ho skutečně dodržovala. Sama jsem ostatně poměrně opatrná v tom, co na sítích sdílím, jsem si vědomá, jak snadno zneužitelné jsou všechny informace, které zveřejním. Dávám si velký pozor i na to, jaké fotky postuji.

Batole a YouTube: Tohle všechno byste si měli ohlídat

Rodiče nepřemýšlejí, jaké fotky budou sdílet!

Přesto jsem byla docela zaskočená, když jsem si po roce pro zajímavost spočítala, kolik Anežčiných fotek jsem za první rok jejího života na sítě dala. Bylo jich nakonec skoro sto. Pravda, některé se na Facebooku a Instagramu „dublovaly“, ale i tak mi to číslo přišlo zkrátka moc – vždyť šlo o jediný rok!

Pod dojmem tohoto zjištění jsem hodně přibrzdila, ale asi po měsíci jsem sdílela video, na kterém Anežka roztomile tancuje. Dala jsem ho i na Twitter a jeden kamarád mi pod něj připsal: „Buď v tomhle opatrná, prosím. Je to sice moc hezké, ale Anežka o tom nemůže sama rozhodnout – a ty ji tady ukazuješ i lidem, které vůbec neznáš.“

To byl druhý zlomový moment, po kterém jsem se zarazila a začala o svém počínání ještě víc přemýšlet. Došlo mi, že realita většiny dnešních rodičů je taková, že nepřemýšlejí, JESTLI budou fotky svých dětí sdílet. Řeší v podstatě už jen ten druhý krok – JAKÉ fotky nebo vida to budou.

Neptejte se dětí, co bylo ve škole! Chtějte vědět, co se jim přihodilo na internetu

Ať se děti samy rozhodnou!

Uvědomila jsem si, že pokud mám naplnit své předsevzetí, že budu svou dceru vychovávat s respektem k její osobě, musím do toho zahrnout i respekt k jejímu digitálnímu životu. Sdílet něco veřejně je skvělé, pokud se pro to sami rozhodnete. Méně skvělé to je pro toho, komu to vybral někdo jiný, obzvlášť když si dotyčný člověk nemůže rozhodnout, co je ještě v normě a co už je příliš.

Proto nebudu zveřejňovat žádné další dceřiny fotky až do doby, kdy jí budou tak tři roky. Pak už myslím budu schopná jí nějak jednoduše vysvětlit, co je to internet, že se na něj dají dávat i fotky a videa – a co to znamená. Ať se pak sama rozhodne, jestli chce být součástí toho všeho, nebo nikoli. A já to budu respektovat.

Hanka, 35 let

Sociální síť může být nebezpečnější než přebíhání dálnice, říká režisér Vít Klusák  
Témata: Mateřství, Rodina a vztahy, Instagram, Sociální sítě, Mateřská, Dcery, Anežka, Respekt, Břicho, Ultrazvuk, Dcera, Facebook, Síl, Fotka, TAK, Kolegyně, Internet, Pečlivý výběr, Vít Klusák