Maminka.czDomácí škola

Sedí v pandemii pořád u počítače? Naučte ho bezpečí na sítích

9.  2.  2021
Děti teď na internetu stráví kvůli škole každý den několik hodin a distanční školou to většinou nekončí. Jak ho naučit vyhnout se rizikům? Podívejte se na desatero, které vám v tom může pomoci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na dnešek – 9. února – připadá mezinárodní Den bezpečnějšího internetu. Pro naše děti se internet stal běžnou základní potřebou. Na rozdíl od svých rodičů ho nevnímají jako novou technologii, internet pro ně je samozřejmou součástí života, což se ještě prohloubilo v minulém roce, když začala on-line školní výuka.

Čtvrtina českých dětí dokonce začala od počátku pandemie trávit na internetu po ukončení výuky přes čtyři hodiny denně.

„Dospívající generace s chytrými telefony, tablety a počítači vyrostla. Když se chtějí něco naučit, primárním zdrojem je pro ně internet. Často si ale děti neuvědomují, že kromě užitečných informací a nekonečného přísunu zábavy může být on-line svět také nebezpečný. Každý člověk se na internetu prakticky denně setkává s nepravdivými zprávami, podvody, phishingem a speciálně pro děti jsou dalším nebezpečím bohužel také sexuální predátoři, kteří jejich neznalost a důvěru zneužívají,” vysvětluje expertka společnosti Avast na on-line bezpečnost Julia Szymańska. 

Polovina dětí zažívá šikanu na sítích! Týká se to i vašeho dítěte?

Podle ní to neznamená, že by rodiče měli děti děsit a od užívání chytrých zařízení odrazovat. „Právě naopak. Měli bychom je do kybersvěta vyslat vyzbrojené správnými vědomostmi a nástroji, aby věděly, jak se efektivně bránit před jeho nástrahami," dodala. 

Společnost Avast připravila deset tipů, jak zajistit on-line bezpečí a soukromí dítěte a naučit jej, jak se na internetu chovat zodpovědně, ať už svůj čas on-line nejraději tráví hraním her nebo učením se nových tanečních sestav na TikToku: 

  1. Dítě by nemělo sdílet žádné osobní informace. Ty mohou jeho internetové známé dovést k jeho pravé totožnosti nebo jim prozradit místo bydliště. Proto dítě naučte, že za žádných okolností nemá sdílet své celé jméno, domovní adresu, e-mailovou adresu nebo telefonní číslo. Pozor také na sdílení až příliš osobních fotek, například fotografie vysvědčení nebo sportovních vyznamenání může o dítěti prozradit velké množství citlivých informací. 
  2. Naučte jej, že na sociálních sítích je vždy třeba nastavit soukromí a zabezpečeníNejlépe projděte nastavení společně a zvolte největší možné soukromí tak, aby dítě neobtěžovali kyberzločinci, predátoři a podvodníci. 
  3. Pamatujte, že vše, co se dostane do prostředí internetu, už v něm zůstane. Navždy. Proto dbejte na to, aby dítě vědělo, co může se svými přáteli na Instagramu nebo Snapchatu sdílet. 

    Tohle vědí sociální sítě o vašich dětech! Odkud? Teenagery to úplně šokovalo
  4. Kromě rodičů by dítě nemělo nikomu sdělovat svá hesla. To platí i pro kamarády a kamarádky. Pokud by někdo od vašeho potomka chtěl heslo zjistit, naučte jej, ať vždy přijde nejprve za vámi pro radu, jak se se situací vypořádat. 
  5. Zlepšete zabezpečení jeho profilů pomocí dvoufázového ověřeníTo přidá jeho účtům další vrstvu ochrany. Pro kyberzločince se stane účet daleko nedostupnější a pro spolužáky bude prakticky nemožné se do něj dostat. Při každém pokusu o přihlášení bude totiž uživatel vyzván zadat kromě hesla i kód, který přijde buď do autentifikační aplikace, nebo na zvolené telefonní číslo. Když zadáte své vlastní telefonní číslo, budete vždy vědět, zda se někdo zrovna nesnaží dítěti dostat do účtu. 
  6. Vysvětlete dítěti, že ne každý je na internetu tím, za koho se vydává. V on-line světě je jednoduché předstírat, že jste někdo úplně jiný. Proto by se dítě raději na internetu nemělo přátelit s cizími lidmi, především by si s nimi nemělo domlouvat schůzky na neznámých místech bez doprovodu.
  7. Mluvte spolu otevřeně o problémech kyberšikany. Pokud máte podezření, že má vaše dítě na internetu potíže, situaci aktivně řešte. „S kyberšikanou se děti setkávají stále častěji. Jde o různé urážky, tajně vyfocené nelichotivé fotografie nebo natočená videa, která agresor opakovaně sdílí na internetu. Děti se ale často o takových problémech stydí mluvit. Snažte se s dítětem proto o problémech diskutovat a ujistěte se, že se s vámi o podobných tématech nebojí mluvit. U mladších dětí do 13 let s jejich svolením občas zkontrolujte jejich profily a zprávy,” radí Julia. 
  8. Vysvětlete dítěti, že musí respektovat názory ostatních. Každý z nás má právo na vlastní názor. Je samozřejmě správné jej vyjádřit, ale zároveň tak udělat slušně, bez zbytečných urážek. 
  9. Víte, jak se vaše dítě cítí? Pokud vidíte, že jej některá z aplikací nebo on-line interakcí rozhodila nebo rozesmutnila, promluvte si spolu o problému a případně se společně domluvte na omezení užívání aplikace.
  10. Buďte dětem vzorem, nepropadněte sharentingu. Sharenting je v poslední době čím dál větším problémem. Rodiče sdílejí roztomilé, vtipné nebo šťastné okamžiky z rodinného života, ale kvanta fotografií mohou ve skutečnosti dítěti uškodit. Kromě toho, že děti mohou jejich vinou čelit posměškům, se k fotografiím může dostat prakticky kdokoli včetně sexuálních predátorů. Jděte svému dítěti příkladem a na sítích žádné osobní rodinné fotografie nesdílejte.  

Tato témata pravděpodobně jsou (anebo se brzy stanou) denním tématem diskuze s vaším potomkem. Nepolevujte a snažte se s dítětem o jeho on-line světě mluvit stejně jako spolu každý den mluvíte o jeho školních zážitcích. Dejte mu najevo, že je pro vás téma důležité, ale zároveň dítě příliš neděste. „Ukažte dítěti, že díky pár základním pravidlům může být na internetu opravdu v bezpečí. Kdyby si přece jenom nebylo vaše dítě něčím jisté, ujistěte ho, že může přijít za vámi a společně zvládnete jakýkoli problém vyřešit,” doplňuje Julia. 

Buď safe on-line

Buď safe on-line je nevýdělečný, osvětový projekt pod záštitou Ministerstva školství, který vzdělává děti na základních školách, jak se na internetu chovat správně a bezpečně. Vznikl v březnu 2018 ve spolupráci technologické společnosti Avast a influencera Jirky Krále, kteří společně pořádali sérii přednášek na školách.

V roce 2020 představili na webu Buď safe on-line interaktivní on-line kurz, který pomáhá dětem správně řešit rizikové situace, jako je seznamování, agrese nebo podvody na internetu. Využívat ho mohou i učitelé při školní výuce.

Proč se ve školách pořád učí ptákoviny? ptá se šéfredaktorka Maminky
Jak pomoci dítěti s ADHD, aby bylo úspěšné ve škole? Takhle!
Témata: Instagram, Domácí škola, Fotografie, Sociální sítě, Základní škola, pořad, TikTok, Šikana, Škola on line, šití, Dnešek, Sharenting, Součást života, Seznamování, Pandemie, Jirka Král, Hraní her, Expertka, Julia Szymańská, Snap!, Počítač, Telefonní číslo, Teena, Děti, Podvod