Maminka.czKojení

Sedm mýtů o kojení: Musím kojit v intervalech a vypít šest litrů vody!

Simona Procházková 12.  3.  2020
Je to nejpřirozenější, co můžete miminku i sobě poskytnout. A naprosto nenahraditelné. Přesto kolem kojení existují mýty, které nám ho mohou pokazit. A když občas přece jen zaváháte, volejte laktační poradkyni.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Mám málo mléka

„Tyto poplašné zprávy většinou přicházejí v období prvních dnů pobytu miminka doma, během 3. až 6. týdne a během 3. až 9. měsíce jeho života. Jedná se o 2 až 4 dny. Je to období tzv. růstového spurtu dítěte. Situace má ale jednoduché řešení – stačí přikládat dítě častěji k prsu. To tak ukojí své zvýšené potřeby a zároveň se zvýší laktace. Kojit můžete klidně každé dvě hodiny. Je to období trvající jenom pár dnů a určitě stojí za to ho zvládnout,“ říká laktační poradkyně Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.

Otěhotnět můžete i během kojení v šestinedělí, říká gynekoložka

2. Jen jedna poloha na kojení je správná

Každá maminka si najde svoji optimální polohu, která je jí i miminku příjemná. Poloh vhodných na kojení je ale nepřeberné množství. Pokud nastane při kojení nějaká rozladěnost, řešením může být právě změna polohy.

3. Kojit se musí v pravidelných intervalech 

Po narození dítěte se celá rodina s novým životním rytmem seznamuje a zjišťuje, kde je komu příjemně. „Co se týká kojení, neurčujte hodiny vy. Snažte se pochopit své dítě a prs mu nabídněte podle jeho libosti. Netlačte na pilu a věřte, že symbióza se v průběhu šestinedělí sama dostaví,“ uklidňuje Štěpánka Štrougalová.

Tajemství úspěšného kojení: Uvolněte se, pijte a miminku lechtejte ouško

4. Kojit se má vždy jen z jednoho prsu, aby se stihlo tvořit mléko

Pokud vám vyhovuje, klidně kojte z jednoho prsu, pak z druhého a zase se vraťte k prvnímu a opětovně k druhému. Střídání prsů se dokonce doporučuje i pro zvýšení laktace.

5. S horečkou maminka kojit nemůže

Žádnou paniku, jde to i při horečce. Jenom je důležité pomoci vám samotné. Kojit můžete, ale nejspíš budete mít jen poskrovnu sil na péči o dítě.

6. Kojící maminka musí vypít 6 litrů

Tekutin pijte podle svých potřeb. A pokud vypijete doporučené 2 litry, můžete být zcela v klidu. Obvyklá je ale při kojení velká žízeň.

Nebude vadit jedna sklenička? Jak to je s pitím alkoholu během kojení?

7. Nemocné, bolavé, poničené, plné prsy = konec kojení 

I přes všechny možné neduhy můžete kojit dál. Základem ale je, aby byl pro maminku pocit kojení příjemný, a ne doprovázený bolestí a utrpením. Vše má řešení. „Bolístky nevznikly tím, že dítě neumí sát, ani tím, že by maminka měla špatné prsy. Hlavní příčina bývá v poloze při kojení. Už jen změna polohy může mamince během pár vteřin pomoci,“ radí odbornice Štěpánka Štrougalová.

Matka kojí čtyřletého autistu a lidé ji odsuzují. Uklidňuje ho to, tvrdí

Tahle žena má plné mrazáky mateřského mléka! Denně ho vyprodukuje přes šest litrů. Co s ním dělá? 

Tipy na pohodové kojení, připravte se!

  • Pokud to hned nepůjde jako po másle, zkuste dítě přikládat častěji v noci, kdy lépe spolupracuje.
  • V prvních dnech života dítěte si vytvořte příjemnou atmosféru na kojení – intimní osvětlení, hudbu… V tomto období je náročné vzájemné hledání se, ale stojí to za to.
  • Nebojte se kojit „tělo na tělo“. A vyzkoušejte i kojení ve vaně s teplou vodou.
  • Nepodceňujte u čerstvě narozeného miminka období hledání a samopřisátí. Nikdy na dítě nespěchejte.
  • Milujeme babičky, tchyně i zkušené kamarádky-matky. Ale opatrně na jejich rady: „Za nás se to dělalo tak a tak. U mě fungovalo to a to.“ Někdy mnoho dobře míněných rad a zmatečných informací z internetu škodí. Při nerozhodnosti opravdu volejte Horkou linku kojení nebo svou laktační poradkyni.
  • Pokud máte drobně poničené dvorce a bradavky, stává se zázračným lékem samotný vzduch nebo pomáhá, když je po kojení potřete odstříkaným mlékem.
  • Chcete-li kojit, nenabízejte dítěti během šestinedělí dudlík. Princip používání dudlíku a sání z prsu je naprosto rozdílný. Je škoda si dobrovolně dávat překážky na cestu k pohodovému kojení. Nevěříte? Zkuste jednoduchý test. Nejprve cucejte svůj palec. A pak zkuste nasát kůži vlastní ruky na hřbetu. Cítíte ten rozdíl?
Je miminko správně přisáté? 9 signálů, které vám napoví
Témata: Novorozenec, Výživa a stravování, Kojení, Miminko, Kojenec, Praktické rady, Naše tipy, Štěpánka Štrougalová, Prsa, Baby Club Juklík, Internet, Litr, Poloha, Rozladěnost, Chcete-li, Maminka, Horká linka, Lít, Zvýšení, Mýtus, Děti